Dün akşam Makine Mühendisleri Odası Ankara şubesinin daveti ile “VUCA(Volatile,Uncertain,Complex, Ambiguous) Dünyasında İnovasyonu Tasarlamak” konusunu anlattım. Çok sıkça kullandığımız bu tanımın Oxford Üniversitesi tarafından oluşturulan diğer bir ismi ise TUNA (Turbulent, Uncertain, Novel, Ambiguous).
TUNA tanımını daha çok sevdim ben aslında. “Türbülans” ve “Yeni” tanımları beni cezbetti.
Evet öyle bir dönemdeyiz ki, sürekli bir türbülans halindeyiz. Ben uçak yolculuklarında, uçak türbülansa girerse elimdeki su doku kitapçığına dört elle sarılır, zihnimi o an çözmekte olan su doku problemine vermeye çalışırdım. Çok kolay olmuyordu ama bir şekilde beni korkumdan ve kaygımdan uzaklaştırıyordu.
Sanıyorum biz de bu dönemde, (VUCA ya da TUNA, fark etmez) hayatımıza, işimize, kariyerimize, ailemize, sevdiklerimize dört elle sarılıp odağımızı korumaya, döneme uyumlanmaya çalışmamız gerekiyor.
Harvard Business School‘da kıdemli araştırmacı Bill George’un VUCA 2.0 (Vision, Understanding, Courage, Adaptable) adında geliştirdiği bir panzehir tadında yaklaşımı var. Bir liderlik yaklaşımı,.. Bu sisli ve puslu dönemde vizyoner olabilmek, uyum sağlayabilmek, anlamak ve cesaretli olmak gerektiğini söylüyor. Hem bireysel hayatımızda hem de kurumlarda bu liderlik yaklaşımını kazanmalıyız.
Ben dün webinarı bitirdim, kızım yanıma koştu ve dedi ki “Anne koş, okullar Ocak ayına kadar yok”.. Halbuki bir saat önce ara tatildeydik!
Neler yapmak gerekiyor;
Pozitife odaklanmak zorundayız. Olumlu konuşmak, olumlu şeyleri izlemek ve dinlemek… Pozitif insanlarla bir arada olmak.. Bu dönemde en çok da ihtiyacımız bu. Yapılan bir araştırma ilgimi çekmişti; Kitlesel fonlama Desteği platformlarında yapılan bir araştırma. Burada yayınlanan projelerde, projeyi anlatan resimler, videolar ve anlatımlar vardır. Stanford Üniversitesinden Alexander Genevsky ve Brian Knutson adlı iki araştırmacı, kitlesel fonlama için ilan edilen 13.500 projeyi incelemiş. Olumlu hisler uyandıran resimlerle süslenmiş projelerin olumsuzlara göre daha çok fon topladıklarını görmüşler. Pozitif fotoğraflar, yaklaşma tepkimizi devreye soktuğu için konuya daha çok nüfuz etmekten çekinmiyoruz. İnsanlara daha çok yardım ediyoruz. Yani olumlu olmak bize güç veriyor.
Diğer bir husus ise hayatımızda 5 düşünce yaklaşımını kazanmak önemli. Bill Burnett ve Dave Evans’ın Yaşamını Tasarla kitabında anlattığı bu 5 düşünce biçimi şunlar; 1)Merak olmak, 2)Sürekli denemek yani eylem halinde olmak, 3)Sorunlara farklı açılardan bakmak, 4)Bunun bir süreç olduğunu bilmek ve 5)Yardım almak, işbirliği yapmak
Bu süreçte gözlemin de etkili bir araç olduğunu düşünüyorum. Değişimi gözlemlemek, değişen davranışları, trendleri, alışkanlıkları gözlemlemek ve verilerden faydalanmak. Krizin içinde bize ait olabilecek zenginliği bu şekilde keşfetmek mümkün.
Bu günlerin bir an önce geçmesini diliyorum. Türbülans hep olacak, ama bize tatlı heyecanlar veren, rekabet gücü kazandıran, sevgi bağlarını güçlendiren türbülanslar olsun.