Aslında telefon ilk olarak 1860 yılında icat edildi ve bulan kişi de Antonio Meucci (1808 – 1889) isimli İtalyan bir mucitti. TELETROFONO ismini verdiği buluşu için patent başvurusunu yaptı ama İngilizcesi iyi olmadığı için bir türlü derdini iyi anlatamadı.  Ayrıca çok fakirdi ve 10 doları olmadığı için patenti yenileyemedi.

1876 yılında ise telefonu icat eden iki kişi vardı. Alexander Graham Bell ve Elisha Gray. Her ikisi de birbirinden bağımsız bir şekilde telefonu icat etti ve aynı gün patent ofisine başvurdular.   Günlerden 14 Şubat Sevgililer günü – fakat 3 saat arayla bu başvurular gerçekleşti.  Kazanan Graham Bell oldu çünkü 3 saat önce patent başvurusunu yapan kişiydi.. Böylece Telefonun mucidi olarak tarihe adını yazdıran da Graham Bell oldu.  Eğer Antonio Meucci icadını ticarileştirebilseydi, belki bugün bizlerin  elimizden düşmeyen cihazın ismi Cep Teletrofono’su olacaktı.

Haftasonu bu hikayeyi Sifigu Endüstri 1.0 Atölyemde öğrencilerimle paylaşırken, merakla hikayeyi dinlediler ve bir öğrencim şunu söyledi, “Öğretmenim sadece 10 dolar yüzen patent kaybedilir mi hiç, yazık olmuş” dedi. Tabi o dönemin şartlarını, 10 dolarını, imkanlarını onların hayal etmeleri biraz zor olabiliyor.  

Atölyede, “şimdiye kadar yapılan en iyi inovatif ürün nedir?” diye sorduğumda da bir öğrencim “Kalem” dedi.  Kalem gibisi yok elbette.

Cumartesi günü başlayan Sifigu – Üreten Çocuklar Atölyesinde hem “Sanayi Devrimleri – End. 1.0″ hem “Yaratıcı Yazarlık” atölyelerimde çok güzel sohbetlerimiz oldu çocuklarla. Her birinden ayrı bir hikaye çıkar.

Sifigu’da grup atölyeleri ve bireysel atölyeler başladı. Bu sene Sifigu ve Çiğdem Sezer Akademi işbirliği ile İnovasyon, Girişimcilik, Yaratıcı Düşünme ve Yaratıcı Yazarlık atölyelerim olacak. Ayrıca Sifigu’nun diğer bireysel atölyelerini de devam ediyor.

Detaylı görüşmek ve bir “Merhaba” demek için bizleri arayabilirsiniz.

Çiğdem Sezer İletişim: sezercigdem@gmail.com

Sifigu İletişim: sifigu@gmail.com

Yazar Hakkında

admin

Yorum Yaz