Marmaris’i görme imkânı olanlar ve orada yaşayanlar bilir, denizi ve yeşilliği ile harika bir yerdir burası. Yıllar önce kızım daha doğmamışken eşimle birlikte gitmiştim. Atlamıştık arabaya ve tüm Ege’yi baştan uca gezmiştik. Marmaris de uğrak yerlerimizden biriydi ve çok etkilenmiştim. Yaptığımız tekne turunu ise unutmam mümkün değil. Marmaris’te denize bir kez daha âşık olmuştum.
Aradan yıllar geçti ve bir daha bu güzel yere gitme imkânını maalesef bulamadım, kısmet olmadı.
Bugün size SİFİGU Marmaris ekibinin yaptığı çalışmalar ile ilgili bilgi vermek istedim. Ben çok uzun zamandır bu çalışmaları takip ediyorum. Özellikle Ahşap Atölyesi çalışmalarının bir hayranıyım.
Bu bilgiler için sizi SİFİGU ailesinden biri olan Mehmet Doğan’ın kalemi ile baş başa bırakacağım. Daha önce SİFİGU’nun kurucusu Ali Çetinkaya Bey’in kaleminden SİFİGU’un kuruluş hikâyesini ve gelecek hayallerini okumuştuk. Mehmet Bey de, SİFİGU’nun Marmaris şubesindeki çalışmalar hakkında bilgi verdi ve SİFİGU’ya katılma sürecini, hedeflerini ve hayallerini anlattı.
Ben inanıyorum ki, Marmaris çok yakın bir zamanda sadece denizi ve yeşilliği ile değil, bilim şenlikleri ile de anılmaya başlanacak.
Yolunuz buraya düşerse mutlaka bu ekiple tanışın. Marmaris’te yaşıyorsanız zaten şanslısınız. 🙂
Sosyal medya üzerinden de tüm çalışmalar ve etkinlikleri takip edebilir, üreten çocuklarımızı görebilirsiniz.
Ben çok fazla uzatmayayım, sizi Mehmet Bey ile baş başa bırakayım. Önce ben kendi kafamdaki soruları sordum, geri kalanını kendisine bıraktım. 🙂
Ama şunu da söylemek isterim ki, umarım Bilim Köy’ü Marmaris’te kurulur. Deniz, Yeşillik, Bilim Şenlikleri, Çocuklar, Yaratıcılık, Doğa….daha ne olsun… 🙂
SİFİGU’nun kurulma hikâyesini Ali bey kendi kalemi ile bizlere aktarmıştı yine bu sayfadan. Sizin yolunuz nasıl kesişti SİFİGU ile. Nasıl bir hikâye var burada?
Sifigu’yla yolumuzun kesişmesi aslında biraz arayış içinde olmamdan kaynaklandı. Fizik dersini teorik olarak anlatmak zordur ve bu zorluğu çok uzun bir süre yaşamak zorunda kaldım. Üniversiteyi bitirdikten sonra dershanelerde çalışmaya başladım. Yedi yıl boyunca fizik dersini teorik anlatmaya çalıştım. Sonra askerlik çıktı karşıma ve dönüşünde kendi işimi kurdum.( Elma Danışmanlık) Aslında akıntı beni kendi işimi kurmaya sürükledi demem daha mantıklı. Kendi işimdeki bir yıldan sonra hep söylediğim ve istediğim “fizik ve deney buluşmalı bu konuda neler yapabilirim?”i hayata geçirmeye karar verdiğimden sonra oldu. Bir şekilde lisanstan sınıf arkadaşım olan Ali Çetinkaya ile yollarımızı birleştirdi bu isteğim. Ali’nin yanına gittim laboratuvara ve orda birkaç deney gösterdi bana ve sonra çıkaramadı beni bu ortamdan….
Neden Marmaris? Marmaris SİFİGU nasıl ve neden oluştu?
Marmaris’e gitme nedenlerimden önce, Marmaris’e gidebilmeye karar verme sebebim burada o zamanlar fiilen olmasa da gönülen Sifigu ailesinden olduğunu hissettiğimiz iki kişi diyeceğim ama dilim varmıyor şöyle demek daha doğru yüreği tek iki insanın olması Ayşegül – Ahmet KARAKAŞ çifti. Onların varlığının gücüyle geldiğim bir yer Marmaris.
Gelme sebeplerimi ise saymakla nasıl bitirebilirim bilmiyorum. Sifigu’sal ve bensel birçok sebebi var. Bensel en önemli sebebi mavinin birçok tonu var burada ve yeşilin de. Sifigu’sal sebeplerinden en önemlisi hayal ettiğimiz Bilim Köyü’nü böyle bir yerde kurulmasını istemem. İyi ki gelmişim buraya. Bana ve Sifigu’ya çok katkısı olan bir yer Marmaris.
Ben Ahşap atölyelerinizi ilgiyle takip ediyorum. Biraz bu atölye çalışmaları hakkında bilgi verebilirsiniz. Ahşap ne anlam ifade ediyor sizin için, SİFİGU için..
Ahşap atölyeleri de Marmaris’in (Ahmet KARAKAŞ’ın) bir armağanı aslında Sifigu’ya. Bu atölyede neler yapıyoruz için kısaca herşey demek istiyorum. Mesela geçen hafta bilim atölyesinde kaldıraçları anlatırken kendi eşit kollu denge oyunumuzu yaptık ve oynadık. Bu hafta makaralar konusu vardı sabit ve hareketli makaraları nerden bulacağım diye hiç düşünmeme gerek kalmadı hemen yapıldı bu atölyede. Kendi zeka oyunlarımızı tasarladık ve yaptık. Sketchup’ ta 3D soma küp çizimlerimizi yaptık ve hayata geçirdik. Bazen yaratıcılık girdi işin içine, bazen hayal gücü… Hepsi can buldu bu atölyede. Robotikle birleşti bazen Tübitak’ta Türkiye’den gelen Bilim Merkezi ve Bilim Sanat Merkezleri öğretmenlerine örnek proje olarak ilham verdi. Origami ile birleşti ahşap bu atölyede Anneler gününde sevinç göz yaşıyla ıslandı.
Yazın yapmış olduğunuz doğa kamplarında çocukları doğayla bütünleştirmeye çalışıyorsunuz. Doğa ve çocuk arasındaki ilişki size neyi ifade ediyor.? Neden Doğa kampları?
Bugünün çocuklarına baktığımızda, doğayla ilgili deneyimlerinin pek olmadığını hepimiz görüyoruz. Bu konuda çok detaya girmek istemiyorum ama açık havada parkta oynayamayan çocukların bile var olduğu bir zamanda yaşıyoruz ve bu bizi üzüyor. Doğa tüm zeka alanlarımızı aktif olarak kullandığımız bir yer. Doğayla bağ kuran çocukların öğrenmekten zevk alan, meraklı, araştırmacı, gözlem yapan, çözümler üretebilen ve en önemlisi doğaya saygı duyan bireylere dönüşeceğini düşünüyoruz. Ve şu ana kadarki gözlemlerimiz bunu destekliyor.
SİFİGU MARMARİS’de yapılan etkinlikler, atölyeler neler? Bu konuda bilgi aktarabilir misiniz?
Marmaris’de yaptığımız atölyelerimiz;
- Sifigu Ahşap Atölyesi
- Sifigu Bilim Atölyesi
- Sifigu Robotik ve Yazılım Atölyesi
- Sifigu Robotik Yazılım ve Proje Atölyesi
- Sifigu Üreten Çocuklar Atölyesi
- Sifigu Zeka Oyunları Atölyesi
2016 yılında Planladığınız çalışmalar neler?
2016 yılında atölyelerimize keyif ve üretkenlikle devam etmek ilk önceliğimiz Sifigu ekibi olarak. Atölyeler dışında çok şey var kafamızdan geçen ama ön plana çıkan iki farklı planımız var. Birincisi geçen sene yaptığımız Marmaris Bilim Şenliği’nin ikincisini geçen seneki coşku ve güzellikte tekrarlamak ve üzerine yeni şeyler eklemek.
İkincisi bir plandan çok hedef aslında. Gezici bir bilim aracı kurup, çevremizdeki köylere geziler yapmak istiyoruz. Bu hedefimiz için destekçiler arayışındayız şu an.
Benim aklıma gelen sorular bunlar ama sizin mutlaka ekleyeceklerini vardır hikâyeniz ile ilgili. Neler anlatmak isterseniz?
Keyif alarak ve özveriyle sürekli yeni serüvenlere yelken açtığımız bir hikaye Sifigu. İyi ki bu ekibin bir parçası olmak nasip olmuş bana diyorum. Dokunduğumuz her yürekte iz bırakan bir hikâyemiz olmasını dileyerek, hiç unutamadığım anılarımdan biriyle size hoşçakalın demek istiyorum.
Niğde’nin Köy okullarından birinde Sifigu bilim gösterisi yapıyoruz. Etkinlik sonlarına doğru önümdeki gözleri parıldayan ve mutlulukla bakan öğrencilere bir soru yönelttim.
“ Nasıl, yaptığımız etkinliklerden bir şeyler öğrendik ve keyifli bulduk mu ?” diye.
Bir kız öğrenci parmak kaldırıp söz istedi ve ”hiç beğenmedim yaptıklarınızı“ dedi.
“Peki neden ?” dedim.
“Hiç 6. Sınıf müfredatından deney koymamışsınız” dedi.
Haklıydı. Zaman kısıtlı, taşıma kapasitemiz kısıtlı bu yüzden deneylerimizin birazı ile gitmiştik okullara. Bu öğrencinin tüm 6.sınıf müfredatını biliyor ve çıkan deneylerin bu konularla bağdaşmamasını kavrayabiliyor olması bana çok keyif ve umut vermişti.
Bize zaman ve yer ayırdığınız için teşekkürler.
……
Asıl ben teşekkür ederim. Zaman ayırıp, hikayenizi anlattığınız için.
Ben çok umutluyum gelecekten, gelecek nesilden. Çocuklarımıza bilimi sevgiyle anlatan, öğreten, onlara üretme sevgisini aşılayan böylesine değerli eğitmenler oldukça gelecek neslimizden çok umutlu olabiliriz.
Bu arada, Marmaris’te bu işe gönlünü adamış bir çift olan ve Mehmet Bey’in de bahsetmiş olduğu Ayşegül-Ahmet Karakaş Çifti ile henüz tanışma imkanım olmadı ama umarım bir gün tanışırız. Kısmet olursa ve onlar da uygun görürse, buradan onların hikayesini de paylaşmak isterim. Böylesine değerli ve üretken insanların olduğunu bilmek çok güzel. 🙂 Onların da emeğine ve yüreğine sağlık..
Aşağıdaki fotoğraflara baktığınız zaman da ne demek istediğimi daha iyi anlayacaksınız. Buradan bazılarını paylaşabildim. Daha çok fotoğraf için Sifigu Marmaris’i, Sifigu’yu ve ekibin her bir üyesini sosyal medyadan takip edebilirsiniz.