Ziraat Mühendisliğini çok önemserim. Ülkemizde çok fazla değeri anlaşılamayan, ama aslında çok değerli ve önemli bir mühendislik dalı bence. Çocuklarımızı hiçbir zaman bir ziraat mühendisi osun hedefi ile yetiştirmeyiz; avukat olsun, doktur olsun, makine mühendisi olsun ya da yönetici olsun diye çabalarız. Ama şunu çok net söyleyeyim ki bir Ziraat Mühendisinin de bu meslek dalları kadar önemi inanın çok büyük. Özellikle bir tarım ülkesi olarak..
Tarımda Ar-Ge ve inovasyon faaliyetlerinin de çok önemli olduğunu düşünüyorum. Kaynaklarımızın gittikçe kıtlaştığı, daha az kaynaklarla beslenmeye çalıştığımız bir dönemdeyiz. Maalesef hayatımıza daha çok kimyasallar girdi ve artık organik meyve sebze sektörünün oluştuğu bir zamanda yaşıyoruz. Mis kokan domatesleri, elmaları arıyoruz artık.
Bir anne olarak elbetteki kimyasal içerikli besinlerden uzak durmaya çalışıyorum ama biliyorum ki bir yere kadar bunu yapabiliyorum. Etrafıma baktığım zaman da artık pek çok insanın bu konuda daha çok bilinçlenmeye çalıştığını, televizyonlardan, sosyal medyadan ve internetten pek çok bilgiyi takip ettiğini görüyorum. Minicik balkonlarımızda bile artık kendi sebze ve meyvelerimizi yetiştirmeye başlıyoruz. Bu inanın çok güzel bir gelişme. Ama bu kadar ilgi alanımıza giren bir konuda Ziraat Mühendisliğine, bu bilim dalına neden çok da sıcak bakılmadığını yine anlamıyorum.
Çalışma hayatımda da tarım sektöründe gerçekleşen Ar-Ge projelerine tanık oldum.. Hepsi de çok önemli projelerdi. Tarımda Ar-Ge inanın çok önemli ve Ziraat Mühendislerine de burada önemli görevler düştüğüne inanıyorum.
Bunları neden anlatıyorum, aslında çocuklarımıza toprak ve bitkiler konusunda farkındalık kazandırmak gerektiğine inanıyorum. Toprağın değeri ve korunması, bitkilerin nasıl yetiştiği, sağlıklı ürünlerin önemi, doğal beslenme vb konularda çocuklarımızı bilinçlenmeliyiz.
Bir bahçeniz varsa, bir köyünüz ya da çiftliğiniz inanın çok şanslısınız. Böyle bir ortamda çocukların tarımsal faaliyetleri yapmasını ve bu konuda bilinçlenmesini sağlayabilirsiniz. Çocuklar için tasarlanmış bahçe –tarla ekipmanları bile var. Bu ekipmanlar ile çocuklar meyve ve sebze yetiştirebilirler, toprağı yakından tanıyabilirler.
Kendi evinizde yetiştirdiğiniz çiçeklerin ve sebzelerin bakımlarını çocuklarınızla birlikte yapın. Bunu yaparken onlara kısa bilgiler verin. Bir çiçeği ya da bir sebzenin ekimini birlikte yapın ve onun bakımını ona verin. Sorumluluğun onda olmasını sağlayın. Eskiden bizler toprakla çok oynardık, topraklardan evler yapardık. Şimdiki çocuklarımız binaların daha çok olduğu ortamlarda büyüyorlar. Bu nedenle toprakla oynamaya onunla yakın temas halinde daha çok ihtiyaçları var. Bu imkanı onlara sağlayalım. Bazen böyle ortamlarda bile anne ve babaların sırf üstleri kirlenmesin diye çocuklarını topraktan uzak tuttuğunu görüyorum. Toprakla kirlenmek en güzel şeydir. Kirlenerek öğrenmek en güzelidir.
Yediğimiz meyve sebzeleri yakından tanımaları konusunda yardımcı olun. Pazara birlikte gidin, alışveriş yaparken bilgiler de verin.
Bir çiftliği görmesini gezmesini sağlayın.. Hatta imkanınız varsa çiftlikte kendine uygun işlerde çalışması sağlayın.
Tarlalardan, ağaçlardan meyve ve sebzelerin toplanmasını gösterin, birlikte toplayın.
Kısacası minik ziraat mühendisleri yetiştirin.
Sevgili Anne ve Babalar; Gençlerimizin meslek seçimlerinde kendi tercihlerini yaparken ziraat mühendisi olmak isteyenleri sakın tercihinden vazgeçirmeyin, inanın çok değerli bir mesleği seçiyor. Çocuğunuza bu konuda bence hiç müdahale etmeyin.