Evde olup, daha sonra kendi işini yapmak isteyen çok sayıda en hanımı kadınlarımız var. Ya uzun zamandır hayallerinde olan girişimci olma isteği ya da o günün şartları ile gelişen bir fikir. Ama bir şeyler yapmak istiyorlar.
Çalışma hayatından uzak olup, girişimci olmaya karar veren kadınlarımızın işi zor görünebilir ama aslında birkaç şeye dikkat edip, planlı hareket ettiklerinde imkansız olan hiçbir şey yok.
Peki, Girişimci Olmak İsteyen Ev Hanımları Bu Konuda Neler Yapmalı?
Öncelikle iş fikrinizi doğru seçin.. Sevdiğiniz bir iş olmalı. Ama aynı zamanda iyi yaptığınız bir şey de olmalı. Fikir size ait olup, konuyla ilgili hiçbir beceriniz olmayabilir ama yine dert etmeyin. Doğru ve işi bilen bir ekibi kurarsanız yine iş fikrinizi hayata geçirebilirsiniz.
İş fikrinizi seçerken, şu soruları kendinize bir sorun; Ürünümü veya hizmetini kimlere satabilirim, hedeflediğim müşterilere nasıl ulaşabilirim? Ve beni neden tercih etsinler? Benzer ürünlerden veya hizmetlerden nasıl farklı olabilirim.? Örneğin bir spor salonu açmak istiyorsunuzdur, ama diğer spor salonlarından farkınız ne olabilir? (Teçhizatlarınız mı farklı olacak, maliyetiniz mi? Spor saatleri mi farklı olacak? Sadece kadınlar mı gelecek? Spor yapmak isteyen bir kişi kendi sokağındaki spor salonuna değil de bir üst sokaktaki sizin spor salonunuza neden gelsin? Gibi..
İş hayatını, ticareti bilmiyorum diye düşünüp, cesaret edemiyorsanız hiç dert etmeyin. Ever her bir girişimin riski var ama bu risk, ticareti çok iyi bilen kişiler için de geçerli. Öğrenmenin ne yaşı var ne de dönemi.. Hem okuyarak hem de yaşayarak öğrenebilirsiniz. Etrafınızda girişimci olan, ticaretle uğraşan kişilerden mentorluk desteği alın. Bir süre onları izleyin, hatta onlarla belirli bir süre zaman bile geçirebilirsiniz. Ama şunu da unutmayın ki, ticaret, üretim vb işlerdeki deneyim daha çok yaşayarak kazanılır.
KOSGEB’in kadın girişimcilere verdiği önemli destekler var. Ücretsiz sağlanan Girişimcilik eğitimini aldıktan sonra şirketinizi kurup destek alabilirsiniz. 150.000 TL destek (50.000 TL Hibe, 100.000 TL Geri Ödemeli) çok da iyi bir mali destek. Girişimcilik kursuna katıldığınızda pek çok konuda farkındalık da kazanıyorsunuz.. Bu eğitimleri önemseyin.
Girişimcilik iş planı çok önemli. Eğer bir mali destek de alacaksanız sizden bir iş planı isteyeceklerdir. Hiç telaş etmeyin ve kendinizle başbaşa kalarak iş fikrinizin tüm detaylarını bir sayfaya yazın. Hedefleriniz, ihtiyaçlarınız, müşterileriniz, ekibiniz, pazarınız vb tüm hususları düşününün. Destek programlarında belirli bir iş planı formatı var. Kapsamlı bir dosya ama endişe etmeyin. Bilen bir kişiden destek alın.
Mekan konusu elbette ki önemli ama ilk aşamada evinizden yapabileceğiniz bir iş için önce evden çalışarak üreterek başlamakta fayda var. Daha sonra çevre kazandıkça, deneyim kazandıkça ve tabii ki sermayeniz büyüdükçe bir mekan tutabilirsiniz. Örneğin ev yemekleri yaparak para kazanmak istiyorsanız evden başlamamanız için hiçbir neden yok. Evden ev yemekleri, el işi ürünleri yapan binlerce kadın var..
Sosyal Medya kullanımı en elzem konulardan biri. Sosyal medyayı yönetmek de yarı bir beceri. Bu konuda yeterli bilgiye sahip olmadığınızı düşünüyorsanız endişe etmeyin. Bilenlerden alacağınız destek ile siz de bir sosyal medya kurdu olabilirsiniz. Bununla ilgili çok da güzel kitaplar da var. İşinizle ilgili açacağınız, facebook sayfası, instagram ve twitter hesaplarının kullanımı önemli olacaktır. Bu hesaplardan doğru hedef kitleye ulaşmak, doğru mesajlar vermek ve gelen mesajlara cevap vermek, fotoğraf çekimleri vb tüm detaylar başlı başına önemli bir iş.
Unutmayın yıllarca ev hanımı olup daha sonra girişimci olan ve çok da başarılı olan kadınlar var.. Size negatif mesajlar veren kişiler olacaktır, bu mesajları ve kişileri dikkate almayın. Yeter ki siz isteyin.
Girişimci oldunuz, işinizi yapmaya ve tanıtmaya başladınız. En kısa sürede hiç tanımadığınız bir kişiye işinizi ürününüzü nasıl anlatabileceğini kurgulayın ve bu konuda hazırlıklı olun. Girişimcilikte biz buna “Asansör Konuşması” deriz. Bir girişimcinin Asansörde karşılaştığı bir yatırımcıya en kısa sürede iş fikrini anlatması gerekiyordur. En kısa ve en etkili.. Asansörden çıkınca yatırımcının aklında kalıcı bilgi kalmalı ve ikna olmalı. Böyle düşünerek kendiniz için kısa bir tanıtım konuşması da hazırlayın..
Albert Enisten’in meşhur bir sözü vardır; “Eğer bir şeyi kısaca anlatamıyorsanız, o konuyu yeterince anlamamışsınız”
Unutmayın ki, herşey istemekle ve azim etmekle başlıyor. Yola bu istekle ve azimle başladıysanız zaten yolun yarısına geldiniz. Diğer kalan yarısı detaylar ve deneyimler olacaklar..
Başarısız olursam diye korkmayın, her bir başarısızlık sizi başarıya götürecektir. Bunu da unutmayın.
Tüm bu hususlar aslında tüm girişimci adayları için de geçerli..
Sorularınız olursa seve seve de yanıtlarım 🙂
Peki is fikrimiz yoksa ne yapacagiz kucuk bi dukkanim olsun kendi isimi yapayim bebegim 9 aylik benim yanimda durabilsin istiyorum el becerim iidir cook ii kahve yaparim icmeninde muptelasiyim ben ne is yapabilirim is fikirleriniz varmi yardimci olabileceginiz cocuklarlada aram cook iidir
İş fikri üretmek konusunda pek çok farklı teknikler var. ama en önemlisi önce neyi iyi yaptığınızı belirlemek. Sevdiğiniz bir işi ya da hobi olarak yaptığınız bir şeyi iş fikrine dönüştürebilirsiniz.