Daha önce de belirtmiştim, kadın girişimcileri çok önemsiyorum ve blogumda bu konuyla ilgili yazılarım ve paylaşımlarım da olacak.
Benim de katıldığım ancak maalesef son iki haftadır kızımın rahatsızlığı nedeni ile katılım sağlayamadığım bir proje çalışması hakkında bilgi vermek istiyorum.
Boğaziçi Üniversitesi, Adana Sanayi Odası, Garanti Bankası ve TOBB Adana Kadın Girişimciler Kurulu (KGK) işbirliğiyle gerçekleştirilen “Kadın Girişimci Yönetici Okulu” Adana ilimizde başladı ve halen başarılı bir şekilde devam ediyor. Bu programın amacı, kadın girişimcilerimize iş yaşamlarında ihtiyaç duyacakları her konuda bilgi desteği vermek, deneyim ve bilgi paylaşımları ile değer katmak.
Proje çalışmasına katılım oldukça yüksek oldu. 150 kişinin bu okula kayıt yaptırdığını öğrendim. Bu gerçekten ciddi bir katılım. Bu proje çalışması tüm Türkiye genelinde uygulanıyor. Şimdiye kadar 600 kadın girişimci eğitime katılmış. Adana ile beraber bu rakam 750 olmuş oldu.
İlk ders 11 Aralık tarihinde başlamıştı ve eğitim salonunun içerisine girdiğimde açılış konuşmaları yeni bitmişti ve ilk ders başlamak üzereydi. Adana Sanayi Odası salonunun tamamına yakını doluydu ve hepsi de kadın girişimciydi. Salondaki doluluğun beni etkilediğini söylemek isterim.
İlk derste eğitmenin ilk sorusu “sizi girişimci yapan neydi ?” sorusu oldu. Birkaç girişimcimiz kendi hikayelerini paylaştı. İnanın bu paylaşımlar bile katılımcılara önemli bir değer katıyor.
Dediğim gibi ben sadece ilk iki haftaki bazı derslere katılabildim sonrasında katılamadım. Ama bu okulun katılımcılarının kurduğu facebook grubunda paylaşımları görünce ve fotoğraflardan da salondaki kalabalığı görünce zaten herkesin bu proje çalışmasından keyif aldığını ve çok şey öğrendiğini anlayabiliyorum.
Benim katıldığım derslerde bile ben kendi adıma çok güzel bilgiler edindim ve en önemlisi de bazı konularda farkındalığım oluştu.
Okulun katılımcılarının her birinin bir girişimcilik hikayesi var. Bu proje çalışmasının bence en önemli kısmı, bu kadar başarı hikayesini ve bu başarı hikayelerinin sahiplerini bir araya getirebilmek. Bir girişimci için deneyim paylaşımının çok önemli olduğunu düşünüyorum. Yaşanan başarıların ya da başarısızlıkların paylaşımı mutlaka bir değer yaratacaktır. Oluşan yeni ilişkiler, beraberinde farklı işbirliklerini de getirecektir. Yeni fikirler, yeni projeler hayata geçebilecektir. Bunun yanı sıra akademik deneyimler ile özel sektör deneyimlerinin paylaşımı da ayrı bir değer yaratacaktır. Tarafların birbirine kazandıracağı pek çok şey olacaktır.
Ben girişimci değilim. Ancak çalıştığım kurumda tam 11 yıldır görev alıyorum ve bu süreçte hep girişimcilerle birlikte olduk, ortak proje çalışmaları yaptık, onlara mentorluk desteği verdik. Bu nedenle ben de girişimciliğe uzak biri değilim.
Bu proje çalışmasında kendi adıma; katılımcıların derslerde sağladıkları katılımlardan, anlattıkları girişimcilik hikayelerinden, deneyimlerinden ve sorularından çok şey öğrendiğimi itiraf etmeliyim. Katıldığım dersler sınırlı sayıda oldu ama bu sınırlı sayıda katılımda bile kendi adıma öğrendiğim ve ders aldığım konular oldu.Keşke hepsine birden katılabilseydim ancak dediğim gibi kızımın 15 gündür devam eden rahatsızlığı bunu maalesef mümkün kılmadı.
Ben, kadın girişimcileri destekleyen proje çalışmalarının bölgemizde sürekli olarak uygulanmasını diliyorum.
Bu projenin ilimizde uygulanmasında katkısı olan Sevgili Esra ÖZDEN’e ve diğer tüm emeği ve desteği olanlara tekrar teşekkür ediyorum.
Çalışma ile ilgili haber bilgisine de Refleks Haber’den ulaşabilirsiniz.