Girişimcilik ile ilgili en son yazımda, özellikle kadın girişimci adayları için, “bu yola baş koyduysanız sakın vazgeçmeyin, hiç korkmayın” mesajını vermeye çalışmıştım. Girişimcilik ile ilgili iş fikirlerini nasıl buluruz konusunu ayrıca yazacağımı da söylemiştim. Bugün sözümü tutma günü. 🙂
Önerilerim kadın girişimciler için ama temelde tüm girişimci adayları da için de geçerli elbette…
Sevgili Kadın Girişimci Adayları;
Girişimci olmak istiyorsunuz fakat aklınızda tam olarak ne yapacağınıza dair bir iş fikri yok ise, ama o içinizdeki girişimci ruhunu da harekete geçirmeye niyetliyseniz, o zaman iş fikrini nasıl bulabilirsiniz?
İşte öneriler;
Öncelikle uzman olduğunuz bir alanda kendi işinizi kurmanız mümkün. Yıllardır çalıştığınız bir iş alanı, bir konu ya da sahip olduğunuz bir meslek dalı olabilir. Ve artık bu alanda kendi işinizi yapmak isteyebilirsiniz. Bu size bir adım önde başlama şansı verecektir. Çünkü bildiğiniz, deneyimlediğiniz bir işi yapmak her zaman sizi daha güçlü kılar. Üstelik daha önceden kazandığınız çevre ve sosyal ilişkiler sizin başlangıç portföyünüzü de oluşturacaktır. Benim girişimcilik hikayem de böyle başladı zaten. 🙂 16 yıl boyunca çalıştığım, deneyim ve bilgi sahibi olduğum bir alanda kendi işimi kurdum.
Daha önce hiç çalışmamış, evde çocuklarınızla ilgilenmiş bir kadın, bir anne olabilirsiniz. Artık bir şeyler yapmak zorundasınızdır ya da yapmak istiyorsunuzdur. Öncelikle hangi konularda iyi olduğunuzu bir düşünün. Bunun için en iyi önerim, önce kendinizle bir baş başa zaman geçirmenizdir. Bu kendinizle kalacağınız baş başa zamanda, bir defter ve bir kalem de yol arkadaşınız olsun. Ve kendi içinizde bir beyin fırtınası yapın. Beyin fırtınaları sadece gruplarla bir yapılan çalışma değildir. Bunu kendi içinizde de yapabilirsiniz. Sonra da çevrenizde sizi tanıyanlarla bir araya gelerek bu beyin fırtınası çalışması yapın. Onların farklı görüşleri ve bakış açıları çok destekleyici olacaktır. Bir fikir başka bir fikri destekler, yeni fikirlerin oluşmasına zemin sağlar. Çeşitlilik yaratıcı düşünceyi geliştirir. Bu aşamalarda, temelde şu soruları sorun ve tartışın;
*Ben neyi iyi yapıyorum?
*Hangi konularda iyiyim? (Teknik, davranışsal, bilgi, iletişim, pazarlama vb)
*Nelere ihtiyacım var? (İhtiyaç duyulan kaynaklar)
*Kimlerle bu işi yapabilirim? (Ekip insan kaynakları )
*En doğru zaman nedir?
Örneğin çok iyi pasta yapıyorsunuzdur, bunu bir iş haline getirebilirsiniz O zaman bu iş fikri üzerinde kafa yormak gerekir. Çok iyi ütü yapıyorsunuzdur, bunu bir iş haline getirebilirsiniz. Çok iyi iletişim kurabilen birisinizdir, pazarlama ve satış yeteneğiniz vardır, çevreniz de kuvvetlidir, o zaman bu hususların daha önem kazandığı alanlarda bir iş kurabilirsiniz gibi. Belki bir emlak işi, bir cafe – restoran işi, bir giyim mağazası vb. gibi.
Bir mesleğiniz vardır ya da yoktur, çalışıyorsunuzdur ya da hiç çalışmıyorsunuzdur. Önemli değil, ama hayatınızda olan, çok sevdiğiniz ve hatta çok başarılı olduğunuz bir hobiyi iş imkanına çevirme fırsatınız olabilir. Hobilerinden girişimci olan pek insan tanıyorum. Örneğin yakın bir zamanda genç bir girişimci adayı ile tanıştım, kendisi Elektronik ve Haberleşme Mühendisi ve üstelik özel bir firmada çalışıyor. Ama kendisini sağlıklı beslenmeye ve bunun mutfağına adamış biri. Ve bu ilgi alanını iş olarak da gerçekleştirmek, girişimci olmak istiyor. Yine başka bir örnek; İktisat mezunu bir tanıdığım, üniversitede okurken takı- toka tasarımı kursuna gidiyor, bu konuda kendini geliştiriyor ve şimdi bir takı – toka tasarım atölyesinin sahibi. 🙂 Sizlerin de çevrenizde böylesine örnekler vardır.
Aklınıza harika bir iş fikri gelebilir, işin teknik yönü konusunda bilginiz yoktur ama bu konuda iyi olan insanları tanıyorsunuzdur ve sizin uzman olduğunuz yönler daha farklıdır. O zaman ekibinizi kurarak da girişimci olabilirsiniz. Ekipte işin teknik yönünü bilenler de görev alır, siz de işin koordinatörlüğünü, reklam, pazarlama kısımlarını yürütebilirsiniz..
İş fikri seçerken çok yönlü düşünme çok önemli. Ve en önemlisi de bir ihtiyaca cevap verecek bir hizmet sunmanız ve/veya ürün üretmeniz önemli. Satılmayacak, pazarı olmayan, çok ihtiyaç duyulmayan bir konuda girişimci olmak sizi çok da ileriye götürmez. Bu nedenle iş fikri belirlerken yapacağınız Pazar Araştırması da çok önemlidir. Örneğin, bir spor salonu açmak istiyorsunuz, ama bulunduğunuz bölgede pek çok spor salonu var. Peki sizin açacağınız bir spor salonu ile müşterilerinize farklı ne verebileceksiniz?. Hiç olmayan bir spor aletiniz mi olacak, spor saatleri esnek mi olacak, daha düşük maliyette mi olacak, sadece bayanlara özgü bir yer mi olacak? Bunlar örnek sorular.. Yani iş fikrinizi belirlerken mutlaka özgünlüğünüzü, farklılığınızı da ortaya koymalı ve iş fikrinize bunu yansıtmalısınız.. Unutmayın rekabet yoğun bir dönemde yaşıyoruz..
Yaşadığınız bir hikaye aslında bir iş fikrini de beraberinde getirebilir. Hayatınızda yaşadığınız bazı olaylar, mutluluklar, acılar, zorluklar size yeni iş fikirleri de kazandırabilir. Bundan dolayı yaşadığınız hikayeleri önemseyin.
Girişimcilik ile ilgili yazılarım devam edecek.. 🙂 Bir sonraki yazım ise, Girişimciliğe ilk adım atmada önemli olan unsurlar ve dikkate almanız gereken konular olacak…
Will Rogers’ın dediği gibi;
Doğru çizgide olsanız bile orada dikilip kalırsanız, oyun dışı kalırsınız.