Geçenlerde yeni tanıştığım biri, “Bu kadar zayıf olmayı nasıl başarıyorsunuz, herhalde hiç yemiyorsunuzdur” dedi. Kendisine kısaca böyle olmadığını anlattım ama önyargıyı kırdığımı da zannetmiyorum. Çünkü toplum olarak, zayıf kalmanın, hemen hemen hiç yemek yemeden mümkün olduğunu düşünüyoruz. Diyet sözcüğünün de zaten bununla eş anlama geldiğini düşünüyoruz.
Benim de dönem dönem kilo problemlerim oldu. Ama genel olarak yediklerime dikkat etmeye çalışırım, sporu aksatmam. Tatlı ile de pek aram yoktur. Tatlıyı ret ettiğim her yerde, tatlıyı sevmediğim konusunu pek kimseye anlatamam, çünkü hep diyet yaptığım zannedilir. 🙂
Aslında zayıf kalmanın en temel yolu sağlıklı beslenmeden geçiyor. Sağlıklı ve dengeli beslenmek. Sevdiğiniz şeylerden tüketmek ama dengeli miktarlarda yemek.
Geçenlerde okuduğum yabancı bir yazı ilgimi çekti ve hemen arşivime attım. Notlarımı da sizlerle paylaşmak istedim. Yazının konusu, Japon kadınlarının zayıf kalmalarını sağlayan 6 alışkanlık ile ilgili.
Bildiğiniz gibi Japon kadınlarının çok narin bir yapıya sahipler ve genelde incecikler. Bir gün kaldığım bir otelde Japon turistler vardı, hepsi de zayıftı. Kahvaltıda neler yediklerine özellikle dikkat edip, onları gözlemlemiştim. Biz Türkler ekmek ve simite saldırmışken, onlar hep meyve ve protein ağırlıklı bir kahvaltı yapmışlardı. Hem de çok ufak porsiyonlarda.
Çok uzatmayayım, hemen notlarımı daha doğrusu bu hep zayıf kalan Japon kadınlarının 6 temel alışkanlığını sizlerle paylaşayım.
1-Dengeli ve Zengin Beslenme Menüsü
Japonlar, hem zengin hem de dengeli bir beslenme uyguluyorlar. Yani herşeyden dengeli tutarlarda tüketiyorlar. Böylece de hem zayıf hem de sağlıklı oluyorlar. Japonlar sadece suşi tüketiyor gibi genel bir algı var ama aslında bu doğru değil. Yani onlar sadece suşi yemiyor. Aksine beslenme menüleri oldukça zengin. Balık, deniz yosunu, pirinç, sebze, soya ve yeşil çay mutlaka menülerinde oluyor. Yüksek kalorili ama hiçbir besin değeri olmayan gıdaları tercih etmiyorlar. Kışın özellikle sıcak çorba ve sıcak içecekler içiyorlar, et ve balık tüketiyorlar. Yaz sıcağında ise soğuk çorbalar, deniz ürünleri ve salatalar tercih ediyorlar.
2-Yemekleri Pişirme Yöntemleri
Japonlar genelde yemeklerini az miktarda yağ ile özel bir tepsiye sererek, ızgara yaparak veya buharda pişirerek tüketiyorlar. Sebzeleri genel olarak iyi pişmesi için dilimliyorlar ve bu şekilde pişiriyorlar. Baharat tüketimine ise özellikle dikkat ediyorlar. Sebze suları ise çok tercih ediliyor.
3- Yemek Yeme Kültürü
Yemek yemek Japonya’da bir ayin gibidir. Küçük parçalarla ve çok yavaş yiyerek yemekler yeniyor. Yiyeceklerin doğal görünümünü ve lezzetini korumaya çalışıyorlar, nadir olarak yemekleri süslüyorlar. Tabaklar hiçbir zaman ağzına kadar dolmuyor, aşırı yemek yemeyi tercih etmiyorlar. Küçük porsiyonları tercih ediyorlar.
4-Ekmek Yerine Pirinç Tüketmek
Japonya’da pirinç her yemeğin önemli bir parçasıdır ve özellikle tuz ve yağ olmadan pişirilir. Böylece daha az kalorilidir.
5-Günün En Önemli Öğünü Kahvaltı
Kahvaltı, günün en önemli yemeğidir. Kahvaltıda birkaç çeşit yemek vardır; çoğunlukla balık, omlet, pirinç, deniz yosunu, miso çorbası ve yeşil çay tüketilir.
6-Tatlı Tüketimi
Tatlı çok nadir tüketilir ve Japonların bizden farklı bir tatlı beklentileri vardır. Kek ya da kremalı şeyleri pek tercih etmezler. Genel olarak Japon tatlıları az şekerli ve az yağlıdır. Batı kültürlerinin tatlı tercihlerine pek benzemez.
………
Bunlar benim okuduğum yazıdan aldığım özet notlar. Hiç Japonya’da bulunmadım ve yemeklerini hiç tatma imkanım olmadı. Ama genel olarak bulunduğum ortamlarda karşılaştığım Japon turistlerin yemek alışkanlıklarını gözlemlediğimde bu bilgilerin bir çoğunu gördüm. Gerçekten çok yavaş yiyorlar ve tabakları çok az dolduruyorlar.
Yazıdaki bilgilerden de gördüğünüz gibi;
Az Şeker, Az Yağ, Küçük Porsiyonlar, Yavaş Yemek, Düşük Karbonhidrat, Çeşitlilik, Yüksek Protein ve Yeşil çay;
Zayıf kalmada temel noktalar bunlar sanırım.. 🙂
Kaynak Yazı: https://brightside.me/inspiration-girls-stuff/6-food-habits-that-help-japanese-women-stay-slim-291460/