İçinizdeki girişimci ruhu artık harekete geçirmek istiyorsunuz ama bir türlü iş fikri bulamıyor musunuz? Ya da aklınızda bir fikir var ama bu fikrin doğru olduğundan emin değilsiniz. Girişimcilikte doğru iş fikrini bulmak ve iş fikrinizle farklılık yaratabilmek elbetteki çok önemli. Girişimcilik ile ilgili zaman zaman yaptığımız sohbetlerde de konu hep, “fikir nasıl bulabiliriz” sorusuna geliyor.
İş Fikri Nasıl Bulunur sorusuna bazı öneriler;
Çevrenizdeki fırsatları fark etmeye ve yakalamaya çalışın. Temel ihtiyaçlar, yaşanılan problemler girişimci fikirlerin doğmasına neden olur Belki de sizin yaşadığınız bir sıkıntı ya da ihtiyacınız bile bu fikri bulmanıza neden olabilir. Sizi rahatsız eden, hoşnut olmadığınız ve çözüm beklediğiniz şeyleri bulmayı çalışın ve ben bunu nasıl çözebilirim sorusunu kendinize sorun.
- Sektörleri, ekonomiyi takip edin. Bu alandaki dergileri okuyun. Bu dergilerde çok önemli girişimcilik fikirleri olabiliyor.
- Bildiğiniz bir iş üzerinde de yoğunlaşabilirsiniz. Çok iyi bildiğiniz ve uzman olduğunuz bir alanda gerçekleştireceğiniz girişimciliğin başarılı olma olasılığı yüksek olabilecektir. Ama burada doğru kaynakları bir araya getirmek de önemlidir.
- Piyasada var olan bir ürün ya da hizmetin geliştirilmesi, iyileştirilmesi üzerinde bir iş fikri yaratabilirsiniz. Burada kendinize sormanız gereken temel sorular, “ben daha iyi nasıl yapabilirim?” “ben daha farklı nasıl yapabilirim?” soruları olacaktır.
- Farklı bilgi birikimlerine ve deneyimlerine sahip insanlarla bir araya gelin, sohbet edin. Onların düşünceleri, deneyimleri ve önerileri size yeni fikirler sağlayabilecektir.
- Her zaman meraklı olun, araştırın ve keşfedin. Yeni bilgiler yeni fikirlerin doğmasına neden olur.
- Çevrenizdekilerle bir Beyin Fırtınası Yapın. İlgi duyduğunuz bir alanı ve bu alan ile ilgili tüm bilgileri, araştırmaları masaya yatırın ve hep birlikte tartışarak bir fikir havuzu oluşturun.
- Kendinize yatırım yapın. Farklı eğitimlere, seminerlere katılın, kitaplar okuyun. Yaratıcı düşünme yeteneğinizi geliştirin
- Bazen bir mola vermek gerekir ve bu mola esnasında bilinçaltında bulunan detaylar ön plana çıkar. Bu noktada yeni fikirlerin akınına uğrarsınız. Bir süreliğine her şeyden uzaklaşın ve huzurlu bir ortamda zihninizi boşaltın.
- Farklı şeyler yapın, farklı mekanlara gidin. Farklı türden dergiler ve kitaplar okuyun.
- Geçmişte yapılan örneklerden, başarı ya da başarısızlık hikayelerinden ilham alın. Yaşanmış her bir hikaye, yeni bir hikayenin oluşmasına kaynak olur.
- Çocuk gibi düşünün, çocuksu olun. İçinizdeki yaratıcı olan kişilik aslında çocukluğunuzdur. Çocuklar korkusuzdur, risk alır, yapabilir miyim acaba diye hiç düşünmez ve inandığı şeyi hemen uygulamaya geçirir. En önemlisi de çok hayal kurar.
- Görmeyi öğrenin, fark etmeyi öğrenin. Çevrenizdeki tüm ince detayları fark etmeye çalışın.
- Daha çok soru sorun, daha çok şey öğrenmeye çalışın
Tıpkı, Jack London’ın Dediği Gibi
“İlham gelmesini bekleyemezsiniz, ilhamı kovalamanız gerekmektedir.”