Aile Etkinliklerine devam. İlk 20 etkinliği bir önceki yazımda paylaşmıştım.

21-Mektup Arkadaşım

Bir mektup arkadaşı bulun kendinize ve mektup yazmaya başlayın. Mektup arkadaşınız tanıdığınız ya da tanımadığınız bir kişi de olabilir. Mektuplarınızda birbirinize sorular sorun, oyunlar anlatın, kendi duygu ve düşüncelerinizden bahsedin. Mektup arkadaşlığının keyfini çıkarın.

22-Komedi Filmim

Birlikte bir komedi filmi yazın. Senaryosunu birlikte düşünün, hayal edin ve yazın. Karakterleriniz ise sizin hayal gücünüze kalmış. Ama unutmayın, bu film bir komedi filmi olacak ve en çok da siz güleceksiniz…

23-Oyun Tasarımcısı

Bir oyun tasarımcısı olduğunuzu hayal edin. Kodlamayı biliyorsunuz ve bir oyun yazacaksınız. Nasıl bir oyun tasarlardınız, hayal edin. Hangi hedef kitle ve hangi amaç için olurdu bu oyun? 

24-Hangi Şekilde Okusam?

Bir kitabı farklı şekillerde okuyun.  Ciddi bir surat ve ses tonu ile, hikâyeye özgün bir ses tonu ile ve yüzde gülümseme ile, şarkı söyleyerek ve dans ederek vb. aklınıza gelen farklı farklı şekillerde… Neler hissediyorsunuz? Hem okuyan hem dinleyen için hislerinizi konuşun ve en çok sevdiğiniz okuma şeklini birlikte belirleyin.

25-Limonatam

Bir girişimci olduğunuzu düşünün ve limonata üreteceksiniz. Bu limonatanın size özgün bir yanı var yani yenilik içeriyor. Bundan dolayı da limonatayı içmek isteyen çok insan var. Bu yenilik nedir? Nasıl bir limonata üretiyorsunuz?

26-Sanayi Keşfi

Birlikte bir üretim yerini gezin. Bir dondurma üreticisi de olabilir, hizmet üreten bir yer de. Gideceğiniz yere birlikte karar verin. En çok hangi nesnenin ya da hizmetin üretim anını görmek isterdiniz? Bir düşünün. Sonra imkânlarınız arasında en uygun olanını belirleyip ziyareti gerçekleştirin.

Not: Elbette evde kaldığımız şu günlerde, belgesellerden, farklı kaynaklardan da üretimle, sanayi ile ilgili bilgiler edeinebilirsiniz.

27-Kitap Sohbeti

Sizi en çok etkileyen kitaplar üzerine birlikte sohbet edin. Ve birbirinize şu soruları sorun: Sizi en çok hangi bölümü etkiledi? Kahramanı siz olsaydınız ne yapardınız? Eğer bu kitabı siz yazsaydınız nasıl yazardınız?

28-Gazete Kâğıtlarından Ayakkabı ve Terlik Tasarımı

Önce hayalinizdeki ayakkabı ve terlik tasarımını çizin ve sonra gazete kâğıtlarını kullanarak bu tasarımları ortaya çıkarın. Ayakkabı ve terlik dışında da başka tasarımlar yapmak isterseniz, hiç durmayın, elbette hemen yapın!

29-Ben Bir Dürbün Olsaydım

Bir dürbün olsaydınız, sizi diğer dürbünlerden farklı kılan özelliğiniz ne olurdu? Nasıl bir dürbün olmak isterdiniz? En çok neyi keşfetmek isterdiniz? Hangi sorunuzun cevabını öğrenmek isterdiniz? Hem siz hem çocuğunuz/öğrenciniz ayrı ayrı cevaplayın bu soruları.

30-Sessiz Sinema

Eski oyunların değeri bir ayrı… Sessiz sinema oyunu da bunlardan biri… Ekiplerinizi kurun ve sessiz sinema oynamanın keyfine başlayın!

31-Zor Meslekler

Her mesleğin kendine göre zorlukları var ama herkesin de yapamayacağı zorlukta olan, özel yetenek, merak, sabır gerektiren meslekler var. Zor meslekleri birlikte araştırın ve bir liste oluşturun. Bu listenin içinden yapabileceklerinizi ve yapmak istemeyeceklerinizi belirleyin. Seçtiğiniz meslekleri daha kolay hale getirecek çözümler üretin.

32-Şirketimi Kuruyorum

Bir iş fikri belirleyin ve kendi şirketinizi kurun. Şirket içinde olması gereken görevleri belirleyin (Genel müdür, pazarlama ve satış, üretim, kalite kontrol, finans vb.) ve bu görevlere kimler atanabilir sorusunu düşünerek aile içindeki üyelerinizi kişiliklerine uygun olarak bu görevlere atayın. Bir organizasyon şeması oluşturun.

33-Şef Mutfakta

Mutfakta birlikte yeni bir yemek tarifi keşfedin ve birlikte bu yemeği hazırlayın. Yemeğin tabaktaki duruşu ve sunumu üzerine hayal gücünüzü sonsuz kullanın.

34-Yaratıcı Kolaj Çalışmaları

Elinizin altındaki tüm dergileri, resimleri vb. kaynakları çıkarın ve rastgele resim parçacıkları kesin. Sonra bu resim parçalarına bakın, karıştırın, yerlerini değiştirin, farklı düzenler oluşturun. Kendi tasarımınızı oluşturana dek buna resimlerle oynamaya devam edin. Kendi modellerinizi ve tasarımlarınızı oluşturun. Hayal gücünüzü zorlayın. Sonra da kendi kolaj tasarımınızı yapın.

35-Her Şey Elinin Altında, Kendi Oyuncağını Tasarla

Çalılar, toprak, yapraklar, taşlar, deniz kabukları, çakıl taşları…

Atık kutular, tuvalet kâğıdı ruloları, atık kâğıtlar, plastik şişeler, kapaklar, boş kutular, kullanılmayan ipler, makaralar…

Boyalar, kalemler, silgiler, fırçalar, kullanılmayan defterler…

Tencere, oklava, bardak, kova, kaplar, tabaklar, süzgeçler, elekler…

Kıyafetler, şallar, örtüler, pikeler…

Ne kadar çok malzeme var değil mi? Hem evinizde hem de doğada… Zaten sahip olduğunuz ve hatta çöpe attığınız şeyler. Öyle pahalı oyuncaklar almanıza gerek yok. Aklınıza gelen tüm bu malzemelerden kendi oyuncağınızı tasarlayıp üretmeye ne dersiniz?

36-Belgeselimi Hazırlıyorum

Birlikte bir konu belirleyerek o konu ile ilgili bir belgesel hazırlayın. Videolar çekin, röportajlar yapın. Örneğin sağlıklı beslenme konusu ile ilgili olabilir ya da kitaplarla ilgili olabilir. Belgeselin ana tasarımcısı çocuğunuz olsun.

37-“Bu hafta Ne Öğrendim?” Panosu

Birlikte bir pano hazırlayın ve bu panoya bir hafta süresince öğrendiğiniz bilgileri yazın, not alın veya öğrendiklerinizin resimlerini asın. Her haftanın sonunda panonun üzerindeki öğrendiğiniz bilgilere bakın, birlikte sohbet edin. Yeni haftaya geçerken panoyu tekrar yenileyin. Öğrenmeye devam edin.

38-Korkusuz Asansör

Asansörden korkan kişiler için nasıl bir icat yapardın? Hem yükseklere rahatlıkla çıkabileceksiniz hem de korkmanıza gerek kalmayacak… Tasarımınızı çizin ve detayları yazın.

39-Reklam Yazarlığı

En sevdiğiniz ürünlerden birini düşünün ve onunla ilgili bir reklam filmi yazın. Reklam senaryonuzu daha sonra birlikte oynayın. Aileden üyeler ve arkadaşlarınız bu reklam çekimine dâhil olabilir.

40-Düşünce Yürüyüşleri

Çocuğunuzla ya da öğrencilerinizle birlikte yürüyüşe çıkın. Bulunduğunuz yerin çevresinde olabilir ya da seçilen bir mekânda da olabilir. Yürürken çevreyi gözlemleyin ve ilginizi çeken objeleri toplayın. Çevrenizi gözlemleyin. Daha sonra eve getirdiğiniz malzemelerle hem kendiniz hem çocuğunuz/öğrenciniz kendi oyunlarınızı tasarlayın. Birlikte sohbet edin.

Not: Evde kaldığımız şu günlerde bu etkinliği evinizin içinde yapabilir, evinizdeki eşyaları detaylı bir şekilde gözlemleyerek sohbet edebilirsiniz. Ya da dijital ortamda yapacağınız sanal turlar ile de bu etkinliği yapabilirsiniz

Yazar Hakkında

admin

Yorum Yaz