Girişimcilik, çalışma alanlarımdan biridir. Ama kadın girişimciler, çalışma alanım dışında kendim kişisel olarak da çok önem ve değer verdiğim bir konudur. Ülkemizde kadın girişimcilerin daha fazla artmasını, Girişimcilik Ekosisteminin de daha çok gelişmesini ümit ediyorum. Bu ekosistem içinde kadın girişimcilerin daha fazla yer alması gerekiyor bence.

Bundan dolayı zaman zaman “Mühendis Anne” de kadın girişimcilerle ilgili yazılarım da oldu ve bazı girişimcilik hikâyeler de paylaştım. Ama son zamanlarda bu konuyu ihmal ettiğimi de fark ettim. 2017 yılında inşallah bu konuya daha fazla ağırlık vermek istiyorum. Daha fazla hikaye ve daha çok bilgi yazısı olacak kadın girişimciler için. 🙂

Bugün değinmek istediğim konu, henüz fikir aşamasında olan ve girişimci olmaya niyetlenen, ama nereden başlayacağını bilemeyen kadınlarımıza yönelik olacak. Naçizane önerilerim umarım kadın girişimci adaylarına belki bir parça destek olur 🙂

*Herşeyden önce bir iş fikrinizin olması gerekiyor. Unutmayın, girişimcilik hikayeniz bir fikir ile başlar. İş fikrinizi netleştirmek, ne yapacağınıza tam olarak karar vermek atacağınız önemli ilk adımdır.

*İş fikrinizi belirlemek konusu çooook ayrı bir konu, bunu ayrı bir yazıda anlatayım sizlere 🙂 Ama pek çok yolu var. İş fikri bulmak çok zor değil, inanın.

*İş fikrinizi belirledikten sonra yapacağınız ilk iş iş planınızı belirlemek. Yani ilk aşamada neler yapacağınızı, hangi adımları atacağınızı planlamanız gerekiyor. Hatta çok önemli devlet destekleri de var. Bunların başında KOSGEB’in Girişimcilik desteği geliyor ve destek miktarı da 50.000 TL Hibe desteği var. Bu rakama ek olarak 100.000 TL de geri ödemeli destekten yararlanabiliyorsunuz. Girişimciler için bu çok önemli bir miktar. Desteklerden mutlaka yararlanın ve bu destek çerçevesinde iş planınızı hazırlayın.

*İş planı çerçevesinde belirlemeniz gereken önemli hususlar var; mekân, müşteri kitlesi, hedef pazarınız, neyi üreteceğiniz, sermayeniz, ekibiniz vb konular. Şunu unutmayın ki, sizi ayakta tutacak şey üreteceğiniz ürün ya da hizmeti satmanız, yani müşterileriniz. Müşteriler en önemli konu. Satamadığınız bir ürün ya da hizmet sizi başarıya götürmez.

*Mekan konusu önemli bir konu. Nerede üreteceksiniz, nerede hizmet sunacaksınız. Örneğin bir giyim mağazası açmayı düşünüyorsanız, bu mağazanın hizmet vereceği mekan çok önemli, müşteri kitlesi çok önemli.

*Hiç daha önce çalışmamış olabilirsiniz, yıllardır ev hanımı olabilirsiniz önemli değil, Girişimci olmanın inanın yaşı  ve zamanı yok.

*Ailenizin ve çevrenizin desteği çok önemli ama destek vermeyenler de olacaktır. Bunu hiç unutmayın ve asla umudunuzu kırmayın.

*Annelik girişimci olmaya engel mi derseniz, kesinlikle değil. Hatta anneler daha güçlü bir girişimci olabiliyor. Ben de bir girişimciyim ve anneyim. 🙂

Tüm bunlar gözünüzü korkutmasın. O kadar farklı başarı hikâyeleri var ki, sıfırdan başlayanların başardıklarını bir okusanız hiç gözünüz korkmaz. Sadece önemli olan inanmak ve eyleme geçmek. Bu iki aşama çok önemli. Ama elbetteki Girişimci olmak çok da kolay bir iş değil.  Sistematik olmak gerekiyor, inanmak gerekiyor.

Haydi bugün biraz düşünün, içinizdeki girişimciyi harekete geçirin ve neler yapabilirim konusunda kafa yorun.

İş fikri nasıl bulunur yazısı ise yakında 🙂

Bu arada hikayelerini paylaşmak isteyen kadın girişimcilerimiz olursa bana ulaşabilirsiniz, seve seve hikayelerini paylaşırım. 🙂

İletişim : muhendisanne@gmail.com

 

 

 

Yazar Hakkında

admin

Yorum Yaz