Sevgili Genç Girişimci Arkadaşım;

Eğer içinde bir şeyler üretme, yeni bir fikri hayata geçirme ve girişimci olma kıpırtıları varsa seni öncelikle takdir ediyorum. Bu duygunu ve isteğini hiç kaybetme. Ancak, girişimcilik yolunda bazı hususlara da dikkat etmen gerekiyor, aşağıdaki önerilerim de senin için…

İş fikrini bulman için çok iyi bir gözlemci olman gerekiyor. Çevreni, aileni gözlemle. Hangi problemlere şahit oluyorsun? Senin de yaşadığın problemler neler? Bunlardan hangisine çözüm getirebilirsin? Gözlem yapmak, veriye ulaşmak için en iyi araçtır. Gözlem yaparken karşındaki insanlarla empati kur, onların ihtiyaçlarını anlamaya çalış. Onlarla iletişimde ol ve yaşadıkları sıkıntıları dinlemek için çaba göster. Unutma, iyi bir girişimci çok iyi gözlem yapar.

Elde ettiğin verilerle, “Ben bunu nasıl çözebilirim? Ben olsam ne yapardım?” sorularını sor kendine. Farklı açılardan düşün, bildiğin verilerin çok ötesinde farklı konulardan ilham al. Düşünceni zenginleştir. Fikir üretirken yenilikçi düşünme teknikleri kullanabilirsin. Ben sana ilk olarak tersten düşünme tekniğini öneririm. Örneğin, en basit bir girişimci fikri ile, pazarda müşterilere soğuk su satmak istiyorsun; ilk olarak şu soruyu sor kendine; Müşterilerin benden soğuk su almaması için ne yapmam gerekiyor? Bulduğun cevapları yaz ve sonra bunları tekrar tersine çevir. Pek çok fikir bulmuş olacaksın.

Takım olmak çok önemli. Bir iş fikrin varsa, bunu birlikte gerçekleştirebileceğin dinamik bir ekip kur. Ekibe farklı yetkinliklere sahip olan arkadaşlarını dahil etmeyi unutma. Ekip içinde herkesin birbirini saygıyla dinlemesine, çatışma olmadan farklı fikirlerin bir araya gelmesine dikkat et. İletişiminiz kuvvetli ve şefkatli olsun.

Bulduğunuz çözümün, iş fikrinin sizi memnun etmesi önemli değil. Önemli olan müşterilerin ihtiyacını karşılıyor olması. Bunun için de pazar araştırmanı yapmayı unutma. Ürünün, hizmetin harika olsa da müşteri tercih etmiyorsa değeri sıfırdır. Esas olan müşterinin isteği ve ihtiyacıdır.

İş fikrinin yeni olup olmadığını ve hatta patent alıp alamayacağını öğrenmende fayda var. Bunun için patent taraması yapmanı öneririm. Öncelikle bazı ücretsiz araçlardan bunu kendin de yapabilirsin. Daha sonraki aşamalarda gerekli olduğunda profesyonel destek de alabilirsin. Hatta bir problemin çözümü için fikir bulmaya çalışırken de patent taraması yapmanı öneririm. Patent havuzu en değerli fikirlerin saklandığı bir alandır.

İş fikrinin yeni bir fikir olması yeterli değil, inovatif yani değer yaratan bir yenilik içermesi gerekiyor. Fizibilitesini mutlaka yap. Örneğin bir ürün tasarladıysan; “Kullanılabilir bir ürün mü? Üretilebilir bir ürün mü? Ekonomik değeri var mı? yani satılabilir ve para kazandırabilir bir ürün mü?” Tüm bunları değerlendir.

Girişimcilikte para kazanmak elbette önemli ama diğer bir husus da insanlara kazandırdığın değer. Toplum için, çevre, dünya için nasıl bir değer yaratıyorsun? Bir vizyonun mutlaka olsun.

Girişimin için gereken kaynakların ne olduğunu mutlaka en başından belirle. Neye ihtiyacın var? Hangi malzemeler, araçlar gerekli? İnsan kaynağına ihtiyacın var mı? Yazılım gerekiyor mu?… Ve bu kaynakları nasıl temin edeceksin? Bir arabada yakıt yoksa o araba çalışmaz. Kaynakların da senin yakıtındır.

Müşterilerinin kimler olduğunu iyi belirle. Odak müşteri grubunu netleştir ve bu kitleye ulaşmak için yol haritanı belirle. Örneğin çocuklara yönelik bir iş fikrin varsa, “Hangi yaş aralığı için çocuklar? Kızlar için mi erkekler için mi?” gibi soruları sor. Hedef kitlen belirli olursa onlara ulaşacağın etkili kanalları da belirleme şansın yüksek olur.

Bir mentorunuz mutlaka olsun. Ailenizden biri olabilir, öğretmeninizden ya da bilgisine güvendiğiniz başka bir tanıdığınızdan destek alabilirsiniz. Bu süreçte size rehberlik edecek, yol arkadaşlığı yapacak birinden öğrenecek çok şey var.

Fikir katillerinden uzak dur. Başkalarının seni eleştirmesi, “vazgeç, bununla uğraşma”, “derslerin daha önemli, sınavlar daha önemli” söylemleri hevesini kırabilir. Sistem içinde diğer sorumluluklarını da yerine getirerek ve ailenle doğru bir iletişim kurarak girişimciliğini de hayata geçirebilirsin. Projene, fikrine güveniyorsan sahip çık.

Başarısızlık her daim olacaktır. Ben de başarısız oldum, hem de kaç kez. Ama unutma ki bunlar seni başarıya götüren adımlar. Her başarısızlığını bir ders olarak gör ve “Ne öğrendim ben bundan?” sorusunu sor kendine. Sonra öğrendiğini cebine koy ve öğrendiklerini kullanarak yola devam et.

Startupları incele, araştır, onlarla network kur. Hatta okul dışındaki zamanlarda startuplarda staj yapabilme imkanlarını araştır. Buralardaki deneyimin sana çok kazandıracaktır.

Girişimcilikte etkili iletişim çok önemlidir. Çevrende sana destek olabilecek, kaynak sağlayabilecek bilgili insanları bul ve onlarla tanış. İletişimde ol.

Sunum becerini mutlaka geliştir. Bir girişimci, iş fikrini etkili bir biçimde karşı tarafa anlatabilmelidir. Bir yatırımcıyı, bir müşteriyi ikna edebilmelisin. İş fikrini yeri geldiğinde iki cümle halinde anlatabilmelisin. Basit olarak anlatamadığın bir şeyi sen de anlayamamışsın demektir.

Ve son olarak, kendini geliştirmeye hep devam et. Bolca oku, araştır ve merak et. Birden fazla alanla ilgilenebilirsin. Tutkunu keşfet ve o tutkuna dört elle sarıl.

Yazar Hakkında

admin

Yorum Yaz