Haftasonları cumartesi günü 1,5 saatlik bir jimnastik kursumuz var, oraya gidiyor kızım. Bu sene kendi istedi, hareketli olmayı ve sporu sevdiği için jimnastiği tercih etti. Ama bizi uyardı da, “başka bir şey istemiyorum sadece jimnastik olsun. Haftasonumun bana kalmasını istiyorum” dedi. Doğru ve yerinde bir uyarı. Bazen çocuklar doğruları biz yetişkinlerden daha hızlı görüyorlar.  Geçen sene haftasonları gittiği iki tane kursu vardı. İkisini de çok seviyordu ama yılın sonlarına doğru yorulduğunu kendi de ilan etti ve söylenmeye başladı.

Bu sene Jimnastik için de zaman zaman kaytardığı haftalar oldu. Kimi zaman gerçekten hastaydı kimi zaman da canı başka bir şey yapmak istedi, keyfiyeten gitmek istemedi. Geçenlerde bu davranışına biraz söylendim; “Bir yere gidiyorsan, birşeyler yapıyorsan disiplinli olman lazım, kurallara uyman gerekiyor” dedim. Bir iki sohbet derken bazı şeylerin farkına vardı. Ama bu onun tamamen haksız olduğu anlamına da gelmiyor. Çünkü bazen haftasonu ya bir şey yapmak istemiyor ya da sadece bizimle zaman geçirmek istiyor. Haksız değil, buna ihtiyacı var.

Aslında çocukların hem bizlere hem de boş zamanlara ihtiyaçları var. Bizlere olan ihtiyacı asla yadsınamaz. Anne ve babalarıyla birşeyler yapmak istiyorlar. Çok basit  gibi görünen bir şey birlikte yapıldığı zaman çok daha fazla anlam kazanabilir, anne-baba ve çocuk ilişkisine çok şey katabilir.

Örneğin, onları kitap okumaya yönlendiriyoruz, okumayı sevsinler istiyoruz, bu çok doğru ama bazen de bizimle birlikte okumak istiyorlar. Kızım bana çoğu zaman söyler, “seninle birlikte okumak istiyorum anne” diye. Bazen birlikte okuruz aynı kitabı. Bazen de ben kendi kitabımı alırım, kendisi de okuduğu kitabını alır ve yan yana oturarak sessizce kitap okuruz. Ve inanın bu sessizlik anı bile ikimizi de çok iyi gelir.

Yine başka bir örnek; Çocuklarımızı basketbol kursuna gönderiyoruz, öğrensin, spor yapsın, vücudu gelişsin diye, bu çok doğru ama belki de aynı zamanda anne ve babası ile birlikte de basketbol oynamak istiyordur. Yani demek istediğim kursa gitsin ama birlikteliği de unutmayalım.

Aslında ister kursa gitsin isterse gitmesin önemli değil. Önemli olan ailesi ile birlikte zaman geçirmek. Bu birliktelik, anne – baba ve çocuk arasındaki ilişkiyi güçlendiriyor.

Bu birlikte yapılabilecek etkinlikler neler olabilir diye düşünürseniz, benim aklıma gelenleri ve hatta yaptıklarımızın bir kısmını sizinle paylaşıvereyim;

1) Birlikte evde deneyler yapın. Küçük basit deneyler bile olabilir.

2) Kitap okuyun, yan yana oturup farklı kitaplar bile okuyabilirsiniz önemli değil. Ama o birliktelik bir farklılık yaratacaktır

3) Birlikte film izleyin, eleştiriler yapın. Yeni senaryolar üretin.

4) Dans kursuna ya da pilatese birlikte gidin.

5) Ailecek kutu oyunları oynayın

6) Birlikte yürüyüşe çıkın ya da bisiklet sürün.

7) Resim yapın, birlikte yazılar yazın, hikayeler üretin. Biz geçen hafta evde sergimizi bile yaptık 🙂 Birlikte kolaj çalışmaları yaptık. Çok zevkli geçti.

8) Kelime oyunu oynayın

9) Birlikte pasta – börek yapın. Mutfağı sevenler için birebir.

10) Girişimcilik oyunu oynayın, bir iş fikri yaratıp o iş fikrini hayalinizde geliştirin. Biz bir kitapevi hayali kurmuştuk, zaman zaman oturup bu kitapevinin tüm detaylarını konuşuyoruz.

11) Bir yabancı dili birlikte öğrenin ( Ben kızımdan Almanca öğrenmeye karar verdim. Bu dili ondan öğrenmek isteğim onun bu dile olan ilgisini de arttırıyor. Öğretmek ona heyecan katıyor)

12) Birlikte kitapçıları gezin. İnanın biz çok yapıyoruz ve çok keyifli 🙂

13) Birlikte tablet oyunları oynayın. Daha kontrollü ve bilinçli zaman geçirmesini sağlar.

14) Müzelere gidin, sergileri gezin. Gideceğiniz resim sergisine çocuğunuzu da götürün.

15) Birlikte konserlere gidin. Biz daha bunu yapmadık ama bu sene inşallah planlıyoruz.

16) Bir projeye başlayın, küçük bir proje de olabilir ama bir proje ekibi olarak kolları sıvayın.

17) Yaşına uygun olarak, birlikte ilkyardım kursuna gidin.

18) Puzzle yapın, birlikte bitirilen bir puzzle’in verdiği zevk tartışılmaz.

19) Kareoke yapın, şarkılar söyleyin, hatta şarkı yarışması yapın.

20) Birlikte güneşin batışını ya da doğuşunu izleyin.

21) Birlikte ev temizleyin, araba yıkayın.

22) Alışveriş yapın, alışveriş listesini birlikte hazırlayın.

23) Birlikte pazara gidin.

24) Pinterest keşfi yapın, kendi pin panolarınızı oluşturun. Biz bunu çok yapıyoruz 🙂

25) Tiyatroya ve sinemaya gidin.

26) Bowling oynayın

27) Bir festivale, karnavala birlikte gidin, eğlenin ve keşfedin. Adana’nın portakal çiçeği karnavalına hep birlikte gidip geziyoruz. Çok eğleniyoruz.

28) Birlikte fotoğraf çekin.

29) Kozalak toplayın ve birlikte boyayın

30) Sanayi gezileri yapın, Ben bir ay önce kızımı bir kolonya üreticisi firmaya götürdüm ve gezdirdim. Halen soruyor, “anne beni ne zaman tekrar götüreceksin” diye 🙂

31) Birlikte maketler yapın, atık malzemelerden proje fikirlerini hayat geçirin (İcat kutusu ile çok şey yapılabilir)

32) Sudoku ve diğer farklı bulmacaları birlikte çözün

33) Zeka oyunları oynayın

34) Dürbünle çevrede keşif yapın

35) Birlikte salıncağa binin ve sallanın.

36) Lunaparka gidip birlikte çılgınlar gibi eğlenin. Ben bu yaz yaptım çoook eğlendik. 🙂

37) Fotoğraf albümlerine bakmak ve aile hakkında sohbet etmek

38) Merak edilen konularda internette birlikte araştırma yapmak, bilgiler edinmek. Biz bugün asansörü kimin icat ettiğini araştırdık birlikte 🙂

39) Basketbol, futbol, voleybol, yüzme, tennis vb pek çok spor aktivitesini birlikte yapmak, aile içinde turnuvalar düzenlemek

40) Sevgiyle birbirinize sarılmak ve öylesine sohbet etmek, masallar okumak.. Biz bazı akşamlar uyku öncesi yapıyoruz. Nasıl bir güzel zamandır bu anlatamam..

 

Artık öyle bir zamanda yaşıyoruz ki, artık çok yoğunuz ve daha çok meşgulüz. Çocuklarımızla da bu kargaşa içinde daha az birlikte oluyoruz. Birliktelik demek sürekli yan yana olmak değil. birlikte ortak bir şeyler yapmak ve paylaşmak demek. Bu paylaşıma çocuklarımızın da bizim de çok ihtiyacı var.

 

Yazar Hakkında

admin