Geçtiğimiz haftasonu Sifigu İnovasyon atölyesinde çalışmalara başlamadan önce çocuklara sordum; “Haydi gelin, bu hafta içinde yeni öğrendiğimiz bir şeyi paylaşalım. Önce kendimden başlıyorum, ben bu hafta, yeni bir canlı varlığını öğrendim. Canlının ismi Tarigdala. Bir iğne deliğine yüzlercesi sığan, en kaynar suda ya da buzullarda yaşayabilen, her ortama uyum sağlayan, istediği zaman yarı ölü duruma geçebilen bir canlı.”
Çocuklar hemen bilgisayarları açtılar ve canlının görsellerine baktılar. Yeni nesil görsel odaklı bir nesil, bu kesin 🙂
Doğrusu ben de canlının görselini merak ettim ve hatta kendime de çok şaşırdım. Bu bilgiyi kitapta okumuştum ama farklı kaynaklardan resmine bakmak o an aklıma hiç gelmemişti. Çocuklarla birlikte bulduğumuz görsellere baktık ve gerçekten de ilginç bir canlı olduğunu keşfettik.
“Evet, sıra şimdi sizde, siz bu hafta yeni ne öğrendiniz?” diye sordum çocuklara. Hepsi biraz düşündü ve “Bizim hiç yok öğretmenim, bu hafta yeni bir şey öğrenmedik” dediler. “Mutlaka vardır, hiç yok mu yani?” dedim, bir öğrencim, matematikte yeni bir konuya geçtiklerini ve bu konuyu öğrendiklerini söyledi. Bunun üzerine diğer öğrenciler de hemen o hafta okulda öğrendikleri yeni konuları söylediler.
Dedim ki; “Evet bunlar da önemli yeni bilgiler ama benim merak ettiğim, okulda öğrendiklerinizin dışında keşfettiğiniz yeni bir şey var mı?” diye tekrar sordum.
Bir öğrencim şunu söyledi; “Öğretmenim ödev yapmaktan, ders çalışmaktan, test çözmekten yeni bir şey öğrenmeye zaman kalmıyor ki, oyun bile oynayamıyoruz.”
Atölyenin sonunda bir karar aldık, sınıfın duvarında bir panomuz olacak; “Bu hafta neler öğrendim” panosu. Herkes öğrendiklerini bir kelime, bir cümle ya da bir resim ile bu panoya asacak. Pano Fikri, Sifigu İnovasyon Atölyesini birlikte yürütüğümüz Ali hocama ait 🙂
Eve geldim, bu konu kafama takıldı ve kızıma da aynı soruyu sordum; “Bu hafta yeni öğrendiğin şeyler ne oldu?” O da düşündü, “Aklıma bir şey gelmiyor anne” dedi. Ben de hemen kendi örneğimi verdim ve aynı fikri evde de uygulamaya karar verdik. Kızımla öğrendiklerimizi bu panoya asacağız. Pano ne kadar zengin ise o kadar çok şey öğrenmişiz diyeceğiz. 🙂
Kızım hemen; “Anne, mesela ben 28 – 29 Ekim de çok şey öğreneceğim, pano hemen dolacak” dedi. Okulun düzenlediğini Ankara gezisine gidiyor, ve evet çok şey öğrenecek. Bundan eminim.
Derslerin dışında yeni şeyler öğrenememe konusu, ayrıca üstünde düşünülmesi gereken bir konu. Bazen şöyle bir durum da oluyor, çok fazla bilgiye maruz kaldığında “Farkında Olarak Öğrenme” yetinizi kaybediyorsunuz. Yani, bilgiler geçip gidiyor, kalıcı olmuyor. Dediğim gibi, bu konu ayrıca tartışılması gerekiyor.
*Eğitimde deneyimlenerek ve görerek öğrenme
*Eğitmenlerin ve Ebeveynlerin Rolü
*Çok okumak, gezmek ve keşfetmek
*Bilgi Bombardımanı
*Öğrenme Biçimleri
Aklıma gelen ilk alt başlıklar bunlar. Gelin, bu konuyu ayrı bir yazıda tartışalım birlikte.
Hadi gelin evde bir pano yapalım, “Bugün Yeni Ne Öğrendin? Panosu. Ve panoyu doldurmaya başlayalım.
Ben de yeni şeyler öğrenmeye devam etsem iyi olacak. 🙂
Siz bu hafta yeni ne öğrendiniz?