Kızım iki yaşına girdiğinde özellikle sanat eğitimini küçük yaşlarda alabilmesi için neler yapabileceğimi araştırdığımda karşıma çıkan Susan Striker’ın “Çocuklarda Sanat Eğitimi” başlıklı kitabı olmuştu. Kitabı okuduğumda bu konuda pek çok farkındalığa sahip olduğumu söyleyebilirim. Kitapta çocuklar için çizim, boyama, baskı, heykel, renkleri keşfetmek, şekilleri ve kavramları keşfetmek ve sanat kavramları üzerinde anlatılan pek çok şey var.
Şunu belirtmek isterim ki, kızım ilerde bir sanatçı olur veya olmaz, bu kendisinin karar vereceği bir konu. Ama mesleği ne olursa olsun, küçük yaşlarda alınan sanat eğitiminin ve bu konuda yaratılan farkındalığın çocuğun gelişimde önemli katkıları olduğunu düşünüyorum. Yaşamının her aşamasında onun yaratıcı olmasını destekleyecektir.
Çocuğunuz ilk eline kalem aldığında ve kağıda bir şeyler karalamaya başladığında bu onun sanat eğitimindeki ilk adımdır. Bu ilk adımda çocuğunuza sadece bir kalem ve bir kağıt vermekle kalmayıp eline diğer malzemeleri de sunduğunuzda onun bu alandaki keşfine de destek olmaya başlıyorsunuz demektir.
Çocuğunuzun yaratıcılığını geliştirmek adına benim kitaptan kendimce öğrendiğim en temel hususları sizlerle paylaşmak istedim;
- Çocuğunuzu sanatla mümkün olduğunca erken tanıştırın, bu alanda keşfetmesine destek olun.
- Karalama süresince çocuğunuzdan bazı şeyleri resmetmesini hemen beklemeyin, onu uyarmayın ya da zorlamayın
- Boyama yaparken, dışına taşırma gibi uyarılarda bulunmayın, bırakın özgür olsun ve dışına taşırsın. Ona sınırlar koymayın
- Ona sanatsal etkinlikler yapabileceği bir alan oluşturun. Sanat köşesi oluşturun. Kullanabileceği tüm malzemeler bu köşede ve gözünün önünde olsun.
- Sanatsal etkinlikler ile ilgili tüm malzemelerin kullanımında anne-babalar evin temizliği konusunda fedakarlık etmelidir. Evim kirlenir diyerek çocukların bazı etkinliklerine getirilen sınırlamalar onun yaratıcılığı köreltecektir.
- Çocuğunuzun yapacağı çalışmalara değer verin, özen gösterin.
- Çocuğunuzun yaptığı resmi beğendiğinizde bunu ifade edin ama bununla birlikte neden beğendiğinizin de nedeni açıklayın.
- Çocuğunuzla birlikte resim sergilerini, sanat galerini gezin
- Yaptığı resimleri saklayın. Bir doya alın ve bu dosyanın içinde resimleri saklayın
Kitapta daha pek çok önemli hususlar ve konular var. Her anne babanın okuması gereken bir kitap olduğunu düşünüyorum.
Ben ne yaptım derseniz.
Yaren eline ilk kalem aldığımda kitapçıya gidip renkli kalemler aldım. Bana bunun için erken olduğunu söylediler ama dinlemedim. Her renkten eline kalem verdim. Renkli kağıtlar aldım.
Yaptığı her resmi sakladım. Evdeki dosyaların sayısı arttı, ama yapılan her bir çalışmayı sakladım. Özellikle şuanda yaptığı her çizime bir anlam ve bir hikaye yüklüyor. Bunu anlattığında üzerine notlar alıyorum unutmamak için
Odasında bir sanat köşesi oluşturdum. Tüm malzemeler bu köşede ve elinin altında.
Suluboya çalışmasını daha çok seviyor kızım. Hiçbir zaman evim kirlenir deyip bunu engellemedim. Gerekli ortamı sağlayarak yapmasına izin verdim. Bir önlük de aldım bunun için
Sadece boya kalemleri değil, her türlü malzemeyi sunmaya çalıştım. Pastel, ispirto, sulu boya, kara kalem, parmak boyası, ahşap boyama, hamur vb gibi tüm malzemeleri sundum ona.
Kitaptan aldığım bir cümle sanıyorum her şeyi net açıklayacaktır.
“Çocuğun bir yaşından okula başlayana kadarki süreçte yaptığı sanat çalışmaları, onun okuldaki öğrenme başarısını etkiler ve gerek duygusal gerekse zihinsel gelişiminde sayısız fayda sağlar.”
Kaynak : Susan Striker, “Çocuklarda Sanat Eğitimi” Kitabı, Epsilon Yayınevi