Bir gün çocuğunuz yanınıza geldi ve dedi ki, “Anne, baba benim bir girişimcilik fikrim var, şunu üretmek ve/veya satmak istiyorum”. Hiç beklemediğiniz bir anda geliyor bu talep ve gözlerindeki ışıltıyı da görüyorsunuz. Erken yaşta para kazanmak ve kendi işinin patronu olmayı deneyimlemek istiyor. Hatta belki de size hiç danışmadan, haber vermeden kendi başına da ilk satışını yapmış olabilir.

Burada bizlere düşen görev onları bu yolda yalnız bırakmamalı, girişimcilik deneyimlerini engellemeden onlara girişimciliği öğretmeliyiz.

Peki neler yapmamız gerekiyor?
1) Tutkusunda Yalnız Bırakmayın. Çocuğunuz üretmek ve/veya satmak isteği ürün veya hizmet ile ilgili tutkulu ise onun bu tutkusunu yalnız bırakmayın. Elinizden geldiğince yardımcı olun, tutku duyduğu alan ile ilgili daha detaylı bilgiye ulaşmasına destek verin.
2) Çocuğunuza Mentorluk Desteği Verin. Çocuğunuza girişimciliği öğretmek uygulamalı bir çabadır. Çocuğunuz yaşayarak öğrenecektir bu süreci. Profesyonel girişimciler bile kendi girişimlerinde her gün yeni bir şey deneyimleyip öğrenirler. Çocuğunuz bu süreçte hata da yapabilir. Sizin bu konuda çok daha iyi bir fikriniz olabilir. Ama bırakın çocuğunuz kendi yolunu kendi bulsun. Siz haklıysanız ve yanlış yola gidiyorsa, değerli bir ders alacaktır bu yanlıştan. Ayrıca onlar da bizden daha iyi biliyor olabilirler ve belki de hatalı olan bizizdir. Bu uygulamalı öğrenme süreci herkes için kıymetli bir ders olacaktır.

3) Araştırma Desteği Verin. Çocuğunuzun, girişimci fikrini hayata geçirmek için nelere ihtiyaç duyacağını belirlemesine yardımcı olmanız gerekir.
Örneğin limonata satmak istiyorsa, çocuğunuzun günde kaç bardak limonata satabileceği, kaç tane limona ihtiyacı olduğu, limonları nereden alabileceği, limonatanın soğukluğunu koruması için neye ihtiyacı olduğu, buzluğu nereden alabileceği? Buzluğun maliyeti? vb gibi. İhtiyacı olan tüm gerçekçi bilgilere ulaşmasına ve bulduğu bilgileri de bir yere yazmasına destek olun.
4) Hedefler Oluşturmasını Sağlayın: Çocuğunuz girişiminden ne kadar para kazanmak istiyor? Bu parayı ne kadar sürede kazanmaya ihtiyacı var? Yardım için arkadaşlarına veya aile üyelerine ihtiyacı var mı? Arkadaşları destek olduğunda onlara ne kadar ödeme yapmalı? Çocuğunuzun ilk aşamada gerçekçi düşünüp gerçekçi hedefler belirlemesine destek olarak işini büyütmesine yardımcı olabilirsiniz. Bu süreçte bir iş kurmanın bazı fedakarlıkları da beraberinde getireceğini anlatmalısınız.
5) Para Yönetimini Öğretin. Bir iş kurduğunuzda net kar, gelir, gider, maliyet, stok gibi kavramlar da konuşulmaya başlanır. Bu temel kavramları çocuğunuza öğretin. Bir girişimi finanse etmenin temellerini öğrenmelidir. Çocuğunuzun girişimini risk sermayedarı olarak finanse edebilirsiniz. Borç verebilirsiniz, borç vermenin gerçek dünyada nasıl çalıştığını da bu şekilde öğrenmiş olur.

6) Çocuğunuzun Müşterilerle olan İletişim Becerilerini Geliştirin: Çocuklara girişimciliği öğretirken, ürün satış veya hizmetlerde müşteri hizmetlerinin önemini vurgulayın. Güler yüzlü olmayı, müşteriyi etkin dinlemeyi, empati becerisini vurgulayın. Etkili bir iş iletişimini öğrenmesine destek olun.
7) Birlikte İş Fikrini Geliştirin, Beyin Fırtınası Yapın. İş fikrini geliştirmek, daha çok insana ulaşmak, başka problemleri de çözmek, diğer olasılıkları da keşfetmek için birlikte beyin fırtınası yapın, kutunun dışından düşünme alıştırmaları yapın.
8)Girişimcilik kamplarına, eğitimlerine, atölyelerine katılmalarına olanak sağlayın. Ortamdaki diğer çocuklarla ve gençlerle girişimcilik yetkinliklerini geliştirmesi, onlarla birlikte yeni fikirler üretmesi de söz konusu olabilecektir.
9) Girişimci Çocukların Örneklerini Paylaşın, Hikayelerini Anlatın: 2016 yılında, California, Sherman Oaks’tan 16 yaşında olan Natalie Hampton, Sit With Us adlı bir uygulama yarattı . Uygulama, öğrencilerin öğle yemeğini yalnız yemek zorunda kalmamaları için okul yemekhanesinde oturacak birini bulmalarına yardımcı oluyor. Ortaokul ve lise çocukları için ücretsiz bir öğle yemeği planlama aracı. Böylece kimse öğle yemeğini tek başına yemek zorunda kalmıyor. Çocuklar, arkadaşlarıyla öğle yemeklerini koordine etmek için uygulamanın özelliklerini kullanabiliyor. Uygulama 2017 Appy Ödülünü kazandı
Natalie Hampton’ın Ted konuşmasını dinlemenizi de öneririm.
Bunun gibi daha pek çok örnek var, bu girişimcilik hikayelerini birlikte keşfedin, üzerine sohbet edin.
10) Başarısızlıklar Hakkında Konuşun. Başarısızlığın o kadar kötü bir şey olmadığını, girişilen her işin başarılı olmayabileceğini, önemli olanın kazandığımız deneyimlere bakmak ve bu deneyimlerden ders almak olduğunu anlatın. Ve şu soruları birlikte sorun, cevaplar arayın
Bu neden işe yaramadı?
-Bu işten ne alıp gelecekte kullanabilirim?
-Bir dahaki sefere nasıl daha iyi olabilirim?

Çocuğunuz belki büyüdükçe girişimci olmaktan vazgeçecek, başka hayalleri ve hedefleri olacak ama bu süreçte öğrenecekleri, kazanacağı beceriler hayatının her alanında ona destek olacaktır.

Yazar Hakkında

admin

Yorum Yaz