Geçenlerde internette karşılaştığım yabancı bir blog yazısı ilgimi çekti ve bu yazıdan özet notlarımı sizlerle de paylaşmak istedim. Yazının konusu, dikey yüzeylerde çalışan çocukların kazanımları ile ilgili idi.

Çocuklarımız genelde yatay düzeyde, kâğıtlar ve defterler üzerinde eğitim, çizim, resim vb çalışmalar yapıyorlar ama ama aslında dikey ortamlarda yaptıkları çalışmaların çok farklı kazanımları da var.

Peki Çocuklar Neden Dikey Yüzeylerde Çalışmalı?

*Öncelikle dikey yüzeylerde çalışmak, başta omuz olmak üzere pek çok kasların ve eklemlerin çalışmasını ve güç kazanmasını sağlıyor. Vücuda önemli ölçüde esneklik sağlıyor ve kol hareketlerini de ayrıca güçlendiriyor.

*Dikey yüzeylerde bir şablonla çizim çalışması gerçekleştirmek oldukça zordur. Bunun için özel bir dikkat ve yetenek gerekir. İki eli dengede tutmak ve şablonu kullanarak başarılı çizimler yapmak zordur. Ama bunu çalışırken de çocukların dikkat yeteneği ve dengesi oldukça gelişir.

*Dikey yüzeylerde çalışırken kalemi kavrayabilmek ve bilek hareketlerini dengede gerçekleştirebilmek ayrı bir güç gerektirir. Bunu sağlamaya çalışmak da çocuklara oldukça önemli kazanımlar sağlar.

*El-göz koordinasyonunu geliştirir. Dikey yüzeylerde yapılan çalışmalar göze daha yakındır.  Çocuğun, yaptıklarına görsel olarak daha dikkatli bakmasını sağlar.

*Yön tayinlerini geliştirir.

*Ayakta durmak ya da gerektiğinde diz çökerek çalışmak, çocuğunun vücudunun gelişmesine katkı sağlar, bedenine güç kazandırır.

*Özelikle oturmayı sevmeyen ve ayakta hareket halinde olmasını seven çocuklar için de birebir destek sağlar ve istediği çalışmaları gerçekleştirmesine teşvik eder.

vertical-surface-pin

Dikey Yüzeyde Çalışmak Nasıl Teşvik Edilebilir?

*Çıkartmalarla oynamaya teşvik edin. Odasının duvarına her yanına farklı seviyelerde çıkartmalar yapıştırın ve bu çıkartmalarla ilgili yönergeler verin. Bunlarla çeşitli oyunlar üretin. Bu çıkartmalara dokunmasını sağlayın.

*Kendi taşınabilir çalışma duvarınızı yapın! Dikey bir yüzeye Legolar inşa edilebilir, çıkartmalar yapıştırılabilir, ya da diğer sanatsal etkinlikler yapılabilir.

*Büyük/Küçük bir kağıt parçasını duvara sarın ve çocuğunuzun bu kağıda çizimler, resimler yapmasını sağlayın, onu teşvik edin.

*Asılı bir ayna üzerinde yazı yazma çalışmaları yapın.

*Akıllı tahtada yazma / çizim etkinlikleri yapın.

Bu notlar, benim yazıdan çıkardığım özet notlar. Benim kızım da çok oturmasını sevmeyen ve sürekli hareket halinde olmayı tercih eden biri. Evde de bir yazı tahtamız vardır, ayakta bu yazı tahtasında pek çok çalışma yapar. Bu yazıyı okuduğumda iyi ki bu tahtayı almışım dedim. Aslında evin bir duvarına büyük bir çalışma alanı sağlanabilir. Bununla ilgili pek çok örnek gördüm.

Çocukları hem evde hem de okulda dikey yüzeylerde daha çok çalışmaya teşvik etmeli.

Kaynak: http://theinspiredtreehouse.com/motor-skills-and-more-working-on-a-vertical-surface/

 

 

Yazar Hakkında

admin

Yorum Yaz