Kızımla birlikte bu haftasonu parkta geziyorduk, heyecanla ağaçlardan düşen büyük kalın yapraklardan toplamaya başladı. Elinde de tahta bir çubuk vardı. Sonra topladığı yapraklardan birini çubuğa taktı ve bana yaklaşıp çubuğu hızla döndürmeye başladı. Çubuk döndükçe de tabii ki yaprak da dönüyor ve küçük bir vantilatör görevi görüyordu. Kızım çok büyük birşey başarmış gibi heyecanla “Anne bak yeni icadım, ismi de Serinletici 1200. Klimalara ne gerek var bu yapraklarla da epey bir serinlenir” dedi. 🙂 Kendince bulduğu icadını elinden tüm gün boyunca hiç düşürmedi ve şu anda da odasında saklıyor.
Bunu düşünmesi ve düşündüğünü uygulaması beni çok mutlu etti. Bulduğunu söylediği ve yaptığı şey çok basit olabilir ama benim için anlamı ve değeri çok büyük. Önemli olan, düşünmek, tasarlamak, araştırmak ve üretmek.
Her zaman söylediğim gibi, çocuklarımızda buluş yapma potansiyeli aslında oldukça yüksek. Önemli olan bu potansiyeli geliştirmek ve ortaya çıkarmak. Bu konuda da onları desteklemek gerekiyor. Hep söylüyorum ve söylemekten de bıkmayacağım; Sınav esaslı bir eğitim sistemi yerine, düşündüren, sorgulattıran, meraklandıran ve üretmeye yönlendiren bir eğitim sistemimiz olmalı. Eğitmenlerimize, eğitim sistemimizi kurgulayanlara bu konuda çok önemli görevler düşüyor.
Sadece eğitim sistemi değil, biz anne ve babaların da bu konuda yapacağı çok önemli şeyler var. Peki neler yapılabilir?
Çocukların daha çok doğada olmalarını sağlayın. Doğa insana keşfetme yeteneği kazandırır, bol malzeme sunar, merak uyandırır, zihin açar ve yaratıcı düşünmeyi destekler. Çocukları evlerden ve AVM merkezlerinden çıkartın ve doğayla buluşturun.
Daha çok kitap okumalarını sağlayın. Kitaplar merak uyandırır, yeni bilgiler öğretir, yeni düşünce yolları açar, yeni hikayeler kurgulattırır ve farklı düşünmeyi sağlar. Çocuklarımızı ekran başından alıp sayfaların büyülü ve bilgi dolu dünyasına götürmek gerekiyor.
Sanayiyi keşfetmelerini Sağlayın. Üretilen pek çok ürün ve hizmetin nasıl üretildiğini, neler yapıldığını, hangi emeklerin verildiğini, nasıl tasarlandığını onlara göstermeye çalışın. İnanın farklı bir bir birikim kazandırıyor. Ben de kızımı çalıştığım fabrikalara götürmeye çalıyorum. İnanın çok keyif alıyor.
Bilim insanlarının, buluş yapanların hayat hikayelerini okuyun. İnanın o kadar merakla dinliyorlar ve okuyorlar ki, yaşanmış hikayeler onlara öncülük yapabiliyor.
Bilim, robotik, kodlama, zeka oyunları vb. atölye çalışmalarına katılımlarını sağlayın. Artık ülkemizde de çocuklara bilimi sevdiren, üretmeye yönlendiren, teknolojik projeler hazırlamasını sağlayan pek çok çalışma yapılıyor. Değerli kurumlar ve kuruluşlar çocuklara bu imkanı sağlayabiliyor. Maddi ve manevi olarak imkanlarınızın yeterli olduğu ölçüde çocuklarınızın bu tür etkinliklere katılımını sağlamak onlara çok büyük kazanımlar sağlayacaktır.
Çocuklarınızla birlikte bilim şenliklerine, bilim fuarlarına gidin. Bu tür etkinlikler onlara farkındalık kazandıracaktır. İnanın siz de pek çok şey öğreneceksiniz.
Çocuklarınızla evde beyin fırtınaları yapın. Bir konu seçin ve bu konu üzerinde yeni düşünceler, yeni fikirler üretmeye çalışın. Yeni sorular üretin ve bu soruların cevaplarını öğrenmek için onları araştırmaya yönlendirin.
Odasında mutlaka çizim yapacağı, sürekli yazı yazıp notlar alacağı imkanlar sağlayın. Çizim defterleri, ayaklı panolar, kara tahtalar, duvara monte edilebilen kağıtlar, panolar vb ekipmanları onlara imkanlarınız ölçüsünde sağlayın. Çok önemli destek sağlıyor.
Farklı zamanlarda gerçekleştiren bilimsel, teknolojik fikir üretme yarışmalarını takip edin ve bu yarışmalara çocuklarınızın katılımını destekleyin. Bu yarışmalarda önemli olan birinci olmak değildir, önemli olan üretebilmek ve bu cesareti kazanabilmektir.
Okullarda çocuklarımıza verilen proje ödevlerini, araştırma çalışmalarınız SİZ YAPMAYIN. Sadece destek olun ve ona sadece kaynakları bulma konusunda mentorluk yapın. Bırakın projesini kendi hazırlasın. Önemli olan sınıfta en iyi olmak değil önemli olan düşünmek, tasarlamak ve üretmektir.