Bir “Mühendis Anne” – Çiğdem SEZER

Doğma büyüme Adanalıyım. Memleketimden ilk ayrılışım üniversiteyi okumak için oldu. Çevremdekilerin doktor olmam hayallerine karşın çok istediğim mesleği seçtim ve 1997 yılında Kocaeli Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümünden mezun oldum. Lisans eğitimim boyunca çok güzel bir dört yıl geçirdim. Çok şey öğrendim, çok güzel dostluklar kazandım.

Mezun olur olmaz ilginç bir işe giriş hikayesi ile kendimi iş makineleri satış sektöründe buldum ve  “Satış Temsilcisi” olarak çalışmaya başladım. Bu sektörde geçirdiğim iki yılın bende kazandırdıkları çok ama çok önemlidir. Satış ve Pazarlama kavramları hep hayatımın içinde oldu. Daha sonrasında tekstil sektöründe faaliyet gösteren bir firmada bir yıl boyunca “Endüstri Mühendisliği Departman Sorumlusu” olarak görev aldım. Ama her gün aynı ortamda aynı çalışmaları yapmanın bana mutsuzluk verdiğini fark ettim. Satışın dinamik enerjisi kanıma girmişti bir kere. Buradaki işimden ayrıldıktan sonra 2002 yılında Çukurova Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesinde faaliyet gösteren “Adana Üniversite Sanayi Ortak Araştırma Merkezi”nde işe girdim. Bu başlangıç benim kariyer hayatımın dönüm noktası oldu. Üniversite-Sanayi İşbirliği, Ar-Ge ve İnovasyon, Teknolojik Girişimcilik, İcatlar, Fikri Haklar, Proje kavramları bir virüs gibi kanıma girdi. 16 yıl boyunca çalıştığım bu merkezde çok sayıda projede görev aldım, yüzlerce firma ziyaret ettim, girişimcilerle çalışmalarda bulundum, akademisyenlerle çalıştım, seminerler ve eğitimler verdim. Son 7 yılında da Merkez Müdürlüğü görevini yürüttüm. Sahada olmanın, her gün yeni şeyler öğrenmenin ve deneyimlemenin mutluluğu inanın çok büyük. İnsan sevdiği işi yapmalı; 16 yıl boyunca işimi çok severek yaptım. Bunun için sonsuz şükürler olsun.

Çalışma hayatım devam ederken 6 yıllık tedavi sürecinin sonunda 2008 yılında kızımıza kavuştuk. Annelik beni çok değiştirdi. Kızımın bana kazandırdığı en önemli şeylerden biri ise yazma tutkusu oldu. 2009 yılında başladığım blog yazma tutkum halen devam ediyor. 2017 yılında da Anne olma hikayemi anlattığım “Kızım Çizdi Ben Yazdım” Kitabımı çıkardım.  Kızımdan sonra hayatımın en güzel şeylerinden biridir.

Bir hedefim vardı, 40 yaşında Girişimci olacaktım. Bu hedefimi gerçekleştirmek için 2016 yılında Adana ÜSAM’daki işimden ayrılarak kendi işimi kurdum. Yaklaşık 2 yıldır KOBİ’lere ve Girişimcilere Ar-Ge ve İnovasyon, Proje ve Proje Yönetimi, Proje Yazımı, Kurumsallaşma ve Girişimcilik konularında danışmanlık ve mentorluk desteği veriyorum, eğitimler gerçekleştiriyorum.

Üniversitede çalışırken gerçekleştirdiğimiz “Teknolojik Girişimci Yetiştirme” Projesi kapsamında tanıştığımız Sifigu Fizik (Sihirbaz Fizikçiler Grubu)  ekibi ile yollarımız yıllar sonra yeniden kesişti ve yaklaşık 2 yıldır da Sifigu’da eğitmenlik yapıyorum. Birlikte çocuklara İnovasyon ve Girişimcilik anlatıyoruz, atölye çalışmaları düzenliyoruz. Her çocuğun içinde bir inovasyon kahramanının olduğuna inanıyorum. Çocuklarla olmayı ve onlara bir şeyler anlatabilmeyi ve onlardan da bir şeyler öğrenmeyi çok seviyorum.

Sanayideki çalışmalarım halen devam ediyor. Sanayide olmayı, sahada olmayı çok seviyorum. Bir yandan sanayideki çalışmalarım bir yandan çocuklarla olan çalışmalarım beni çok mutlu ediyor. Her iki taraf da birbirini besliyor, bana çok şey kazandırıyor.

Seminerlere konuşmacı olarak katılıyorum. Firmalara, gençlere ve çocuklara İnovasyon, Yaratıcı Düşünce, Girişimcilik, Markalaşma, Yenilikçi ve Yaratıcı Düşünme, Proje Yönetimi konularında seminerler veriyorum.

Çocuklara ve gençlere İnovasyon ve Girişimcilik anlatmaya devam ediyorum.

Blog yazılarım ve kitap projelerim devam ediyor ve edecek inşallah. Yazmayı çok ama çok seviyorum.

En önemlisi Anneliğim. Ne çok şey öğrendim ve deneyimledim. En Önemli ve Değerli Meslek 🙂 

Mühendis Anne” ismini seçerken ben mühendis olduğum için seçmedim bu ismi. Her Annenin içinde bir parça mühendislik ruhu olduğuna inandığım için bu ismi seçtim. Hepimiz gün içinde pek çok plan yapıyor, bütçeler yönetiyor, herşeyin en kalitelisini yapmaya çalışıyor, en kısa zamanda en uygun şekilde işleri tamamlamaya ve organize etmeye çalışıyoruz. 🙂

Umarım “Mühendis Anne” size keyif veren, bilgi aktarabilen ve yüzünüzde bir parça gülümseme yaratan bir mekân olur sizler için.

 

Sevgiyle Kalın

Mühendis Anne

Çiğdem SEZER

20160724_120946

Yorum Yaz