Mucitlerin yaşam hikayelerinde ebeveynlerini yani ailesini özellikle merak ederim. Acaba onlar nasıl kişilerdi? Çocuklarıyla nasıl bir ilişkileri vardı? Annesi nasıl biriydi? Babası nasıl biriydi?
Köfte Yağmuru filminde küçük mucit Flint sprey ayakkabı icadını sınıfında arkadaşlarına anlatırken herkes onunla alay eder. Morali çok bozulan Flint’in yardımına annesi yetişir. Annesinin onunla yaptığı konuşma çok etkileyicidir benim için. “Dünyanın senin farklılığına ihtiyacı var” der. Nicolas Tesla ve diğer birkaç bilim adamlarını örnek göstererek, “onlar da farklıydı ve bak neler yaptılar” der. Onu mucit olmaya devam etmesi için yüreklendirir.
Geçenlerde Nikola Tesla ile ilgili izlediğim kısa bir videoda annesinin doğumu sırasında söylediği söz beni çok etkiledi. 1856 yılında havanın çok kötü olduğu ve çokça yıldırım düştüğü bir gecede dünyaya gelir Tesla. O kadar çok yıldırım vardır ki, ebe çok korkar ve Nikola Tesla’nın “Karanlıkların Çocuğu” olacağını söyler. Annesi buna hemen itiraz eder ve “Hayır, o bir ışık çocuğu olacak” der. Ve bol yıldırımlı, gürültülü bir gecede dünyaya gelen Nikola Tesla elektriğin mucidi olur.
Annelerin içgüdüsünü ve öngörüsünü asla küçümsememek gerekir. 🙂
Bu bilgiyi öğrendikten sonra Tesla’nın annesini daha çok merak ettim ve detaylı bir araştırma yapmak istedim. İlginç bilgilere ulaştım. Örneğin Nikola Tesla’nın annesi okuma yazma bilmiyormuş ama küçük ev aletleri tasarlıyormuş. Yani aslında o da bir mucitmiş. Papaz olan babası oğlunun da papaz olmasını çok istiyormuş ama annesi buna karşı çıkmış ve oğlunun bir mucit olmasını istemiş. Bunu istemesinin temel sebebi de çocuğunun yeteneklerini ve dahiliğini keşfetmeseymiş. Annesinin de desteğini alan Tesla, mühendislik okumaya karar vermiş ve kendini bilime, buluşlara adamış. Aslında ilginç bir yaşam hikayesi var Tesla’nın. Yaşadığı zorluklar var.
Bildiğiniz gibi pek çok icat yaptı. Aslında radyoyu ilk icat eden Tesla’dır. Kablosuz elektriğin üretimini bulan kişidir. Tesla Deprem Makinesi olarak bilinen Osilatör cihazını da icat eden kişidir. Patentini almadığı sayısız icadı vardır.
Ne dersiniz, bundan sonra mucitlerin ebeveynlerini, yaşam hikayelerini hep birlikte öğrenmeye devam edelim mi?
Bunlarla ilgili çok güzel kitaplar da var aslında, hem çocuklar hem de yetişkinlerin okuyacağı kitaplar. Ama buradan da kısa özetler sunarız. 🙂 Bu arada kitapları da paylaşırım sizinle.
Size buradan bir söz, bu hikayeleri ve öğrendiklerimi sizlerle paylaşacağım 🙂
2018 Sloganımız “Öğrenmek Güzeldir” Olsun. 🙂