Aslına isterseniz “Çocuklar Nasıl Başarır?” kitabı okunacaklar listemde bir süredir bekliyordu ve biraz daha bekleyebilir diyerek okumak istediğim diğer kitaplara öncelik verip duruyordum. Bunun belli bir nedeni yok. Fakat bir arkadaşım “Çiğdem mutlaka bence okumalısın” dediğinde önceliklerimi değiştirdim ve kitabı hemen okumaya karar verdim.
Elbette bir ebeveyn olarak çocuğumuzun başarılı olmasını hepimiz arzu ediyoruz. Ben de çok istiyorum. Kızıma da her zaman şunu söylüyorum, “her ne yaparsan yap en iyisini yapmaya çalış, gayret et, elinden geleni mutlaka yap.” Aslında benim için başarı tanımı sonuç değil süreç odaklı. Yani gayret etmesi, çabalaması, özgün olmaya çalışması benim için çok daha fazla değerli. Sonucu ne olursa olsun, ki bu bir başarısızlık da olabilir, sonuçta elinden gelenin en iyisini yapıyorsa benim için başarmış demektir. Ve aslına bakarsanız,bence çocuklarımızın başarısına da bu gözle bakmalıyız.
Alfa Yayınlarından çıkan, Mümin Sekman ve Dr Bahar Eriş tarafından yazılan bu kitapta bir çocuğun başarılı olmasına dair tüm can alıcı hususlar araştırmalarla desteklenerek ele alınmış ve öneriler sunulmuş. Genetik faktörler, dışlanmış çocuklar, uyku, beslenme, yaş faktörü, sınıfta hangi sırada oturduğu, anne ve babaların tutumları, tek çocuk olma durumu, para ödülü ve daha pek ok önemli husus ayrı ayrı ele alınmış. En beğendiğim tarafı da bilimsel araştırmalarla desteklenmiş olması. Bilimsel araştırma sonuçlarını önemseyen biriyim.
Ama elbette şunu da söylemeliyim ki, her çocuk kendine göre de bir farklılık gösteriyor ve bazen kendi içinizde çelişkiler yaşayabiliyorsunuz. Yani sunulan bilgiler, okuduklarımız, öğrendiklerimiz bazen kendi çocuğumuzda işe yaramayabiliyor. Ama yine de bilgi sahibi olmak size farklı bir bakış açıcı kazandırıyor.
Benim kendimce aldığım özel notlardan birkaçını aşağıda sizinle paylaşıyorum ama kitabın başından sonuna kadar her cümlesi bir dipnot şeklinde önemli. Kitabı okumanızı tavsiye ederim.
“Tek çocuk olmak yalnızlıkla eş anlamlı olmadığı gibi, genellikle karakteri güçlü oluyor”
“İnat ile irade arasındaki fark akıldır. Akılla direnme azim, akılsız direnme inattır.”
“Spor zihni güçlendirerek, okul başarısına da katkıda bulunur.”
“Kitap okuyun, çocuğunuz da kitap okur. TV izleyin, çocuğunuz da izler. Dünyaya hizmet edin, çocuğunuz da eder.
Çocuğunuzun yapabileceği şeyi siz yapmayın!”
“Çocuklarının önünden gidip karşılaşacakları engelleri temizleyen “Kar Küreyici Anne ve Babalar” onların dayanıklılık kasları kadar yaratıcılık yeteneklerini de kısıtlıyor.”
“Alışkanlıklar beynin verimli çalışmasını sağlıyor, çünkü eylem otomatik hale gelince, beyinde başka zihinsel işler için yer açılıyor.”
“Oynadığı oyuncaklar kadar onlarla nasıl oynadığı da önemli ipuçları verebiliyor.”