Uzun zamandır kadın girişimcilerimizin saklı kalmış hikayelerini paylaşmıyordum. Ama bir yandan da hikayelerin kahramanlarına ulaşmaya çalışıyordum. Bugünün hikayesi benim de çok sevdiğim ve değer verdiğim Sevgili Emine Şahin’in Hikayesi. Adana İş Kadınları Derneğinin üyesi olan Emine ablayı bundan 10 yıl kadar önce bir proje toplantısında tanımıştım. Sonra da hiç bağlarımız kopmadı. Zaman zaman ziyaretine gittim, zaman zaman başka yerlerde bir araya geldik, telefonla görüştük. Çok sevdiğim ve değer verdiğim bir insandır kendisi.
Benimle hikayeni paylaşır mısın diye sorduğumda “Tabi neden olmasın” dedi ve benimle hikayesini paylaştı. Bazı şeyleri ben biliyordum ama bilmediğim pek çok şey olduğunu da fark ettim. Ben inanıyorum ki Sevgili Emine ŞAHİN’in hikayesini okuduğunuzda pek çok şey için ilham alacaksınız.
İşte Bir Girişimcilik Hikayesi ve Şahinler Vitrayın Doğuşu…
Emine Şahin, eğitimini tamamladıktan sonra hobi olarak vitray çalışmalarına başlar. İlk aşamada bu konuda bir girişimci olma hayali yoktur. Sadece hobi olarak severek vitray çalışmaları konusunda kendisini yetiştirmeye başlar ve profesyonel olarak bu işi yapmaya karar verir. Bu işin tekniğini en ince detayı ile öğrenmek ve farklı tasarımlara imza atabilmek için Almanya’ya gider ve orada Vitray sanatı konusunda eğitim alır. Satın aldığı makineler, malzemeler ve kitaplarıyla Türkiye’ye dönüş yaptıktan sonra 1996 yılında ilk vitray atölyesini açar ve bir girişimci olarak çalışmalara başlar. Bir girişimci olarak Vitray çalışmalarına devam etme konusunda çok kararlıdır. Tutukluyla sevdiği işi yapacaktır.
Gösterdiği emek, azim ve yeni şeyler öğrenme tutkusu ile pek çok profesyonel çalışmaya imza atar. Adana ve çevre illerinde özellikle otellere yönelik vitray çalışmaları, süs ve hediyelik eşyalar ve farklı tasarımlarda aynalar yapmaya başlar. Bugünkü noktaya geldiğinde Emine Şahin olarak pek çok tasarım projesine imza attığını görebiliriz.
Emine Hanım’ın en büyük özelliği, küçük büyük demeden her tasarım çalışmasını gerçekleştirmesi ve emeğini koymasıdır. Ben şahsen de kendisini tanıdığım için çok net olarak söyleyebilirim ki, önce insanların gönüllerini kazanmak daha sonra ticaret yapmak anlayışına sahip bir kadın girişimcidir.
Geçen bir araya geldiğimizde bu konuda sohbet ettik kendisi ile. İçindeki o girişimci heyecanını hiç kaybetmediğini ve farklı ne yapabilirim sorusunu halen kendine sorduğunu fark ettim. Zaten başarılı bir girişimcide olması gereken temel özelliklerden biri de budur. Tutkuyla o işi yapmak ve “daha iyi nasıl yapabilirim” sorusunu kendine sormak.
Çukurova bölgesindeki pek çok otelde ve kurumda Emine Hanım’ın tasarımlarını, vitray projelerini görmek mümkün. Her bir tasarımında onun sevgisi ve tutkusu var. Bundan dolayı da ortaya çok güzel ürünler çıkıyor.
Sevgili Emine Şahin, aynı zamanda bölgenin kadın girişimcilik ekosisteminin gelişmesine katkıda bulunmak amacıyla da çaba gösteriyor. Çok uzun zamandır Adana İŞKAD üyesi ve bu kapsamda da kadın girişimciliğine destek veriyor.
Bu hikayeden de gördüğünüz gibi, bazen bir girişimcilik fikri, tamamen sevdiğiniz bir hobiden çıkabilir. En güzeli de tutkuyla, severek bağlandığınız bir işi yaptığınızda çalışmış gibi hissetmezsiniz.
Girişimci olma hayaliniz varsa, ailenize maddi açıdan katkılar sağlamak işitiyorsanız, boş durmak yerine ne üretebilirim diye düşünüyorsunuz, önce kendinize şunu sorun. Ben neyi tutkuyla yapıyorum.?
Kimbilir tutkuyla yaptığınız şey sizin iş fikriniz olabilir.