Bir hayalim vardı, kendi işimi yapmak. Doğru zamanı bekledim, zaman zaman başka nedenlerden dolayı girişimimi ertelemek zorunda kaldım. Ama Şubat sonu itibari ile kendi şirketimi kurarak ben de bir girişimci olarak çalışma hayatıma devam ediyorum. Ar-Ge ve İnovasyon, Teknoloji, Girişimcilik, Proje ve Proje Yönetimi alanındaki çalışmalarıma bir girişimci olarak devam edeceğim artık. Ve inanın şu an çok heyecanlıyım.
Şimdiye kadar ki meslek hayatımda pek çok girişimci ile çalıştım, mentorluk desteği verdim, eğitmenlik yaptım. Dışarıdan bilgi aktarımı başka bir konu ama işin içerisine girdiğiniz ve deneyimlediğiniz zaman olaylara daha farklı bakmaya başlıyorsunuz, bunu bir kez daha anladım. İki aydır şirket kurma, işlerimi organize etme ve çalışmalarıma başlama konusunda bir yoğunluk içerisindeyim. Bu konudaki bilgi birikimim ile birlikte bu iki aylık süreçte birebir deneyimlediğim konuları sizlerle paylaşmak istedim. Girişimci olmak isteyen, bir fikri olup bunu hayata geçirmek isteyen kişiler için belki bir ışık tutacaktır.
İletişim ve Çevre: 18 yıllık çalışma hayatımda kazandığım dostlar ve güzel ilişkilerin bana bu süreçte çok büyük destek olduğunu gördüm. Evet, ne kadar çok tanıdığınız ve iyi ilişkiler içinde olduğunuz kişiler varsa gerçekten kendinizi daha güçlü hissediyorsunuz. Bu sürede güzel ilişkiler biriktirdiğimi görünce çok mutlu oldum. Her ne iş yapıyorsanız yapın hayatınızda güzel insanlar biriktirin.
Marka Herşeydir: Tüm girişimcilere hep önerdiğim gibi, kendi işim için de markanın öneminin farkındaydım. Bununla ilgili çalışmalara başladım. Her markanın altında bir hikâyenizin olması gerektiğini asla unutmayın. Markanız sizi anlatmalı ve sizi göstermeli…Marka sizin kimliğiniz.
Kendini Geliştirmeyi Hiç Bırakma: Bazı konuların uzmanlık alanım olmasına rağmen öğrenmenin sonu olmadığını biliyorum. Değişmeyen tek şey değişimdir ve herşey çok hızlı değişiyor. Kavramlar, bilgiler, teknoloji, çevre her an değişiyor. Bu değişime de ayak uydurmanız lazım. Bu nedenle mesleğiniz ile ilgili eğitimlere katılmaktan hiç vazgeçmeyin. Her eğitimden öğreneceğiniz yeni bir bilgi mutlaka olacaktır. Çok iyi bir aşçı olabilirsiniz, harika yemekler yapabilirsiniz, çok ünlü tarif kitaplarınız olabilir, ama bu sizin yemekler ve tarifler konusunda araştırma yapmanızı ve yeni şeyler öğrenmenize engel olmamalı.
Yapacağınız İşi İyi Tanımlayın ve Anlatın: Her ne yapacaksanız yapın, ister bir ürün üretin isterseniz bir hizmet sunun, müşterinizin kim olacağını ve onlara ne sunacağınızı çok iyi belirlemeniz ve karşı tarafa bunu çok iyi anlatmanız gerekiyor.
Girişimci Olmak Demek Az Çalışmak, Rahat Etmek Değildir. Bunu özellikle vurgulamak istiyorum. Kendi çevremden bazı kişilerin “Artık çok daha rahatsın değil mi” sözüne karşı hemen söylüyorum, hayır, aynı yoğunluğum devam ediyor. Sadece en güzel tarafı, kendi yoğunluğumu kendim planlayabiliyor, kiminle ve nasıl çalışacağımı kendim belirliyorum. Böylece zaman yönetimini daha kolay yapabiliyorum. Bu özgürlük ve esneklik beni daha çok verimli yapıyor. Ama girişimcilik demek daha az çalışmak değil, bunu hiç unutmayın..
Farklı ve Özgün Olmaktan Vazgeçmeyin: Yaptığınız işe özgünlük katmak ve farklılığınızı ortaya koyabilmek çok önemli. Yaptığınız bir işi pek çok kişi yapabiliyor olabilir, önemli olan sizin var olana ekleyebildiğiniz farklılık. Burada da yaratıcı düşünce ön plana çıkıyor. Düşünmek ve üretmek sizin elinizde.
Olumsuz Görüşlere Kulak Tıkamak Lazım: Risk almayı pek sevmeyen, belli bir düzende ve standartlarda yaşamayı tercih edenlerin size karşı önemli uyarıları olacaktır. “Başına iş çıkarma” diyeceklerdir, “Bu çok zor iş yapamazsın” diyeceklerdir. Hele bir kadın iseniz, “Kadın başına uğraşma bunlarla” diyeceklerdir. Eğer fikrinize inanıyorsanız ve kendinize güveniyorsanız tüm bu olumsuz uyarılara kulağınızı tıkayın..
Bir Akıl Hocanız (Mentor) Olsun: Yapacağınız işi en iyi bilen siz de olsanız, yürüyeceğiniz girişimcilik yolunda mutlaka bir akıl hocanız yani mentorunuz olsun. Üçüncü bir göz size doğruları gösterebilecektir. Deneyim ve bilgi birikimi sahibi birinin akıl hocalığı inanın çok önemlidir. Bunu profesyonel bir destek olarak da alabilirsiniz ya da ailenizde, dostlarınız arasında böyle bir kişi varsa, o kişiden de destek alabilirsiniz.
Ve elbetteki;
İnanmaktan Vazgeçmeyin. İnanmak Başlangıçtır.