Şöyle bir düşünün, çocuklarımız günde kaç kez “Bir fikrim var” ya da “Aklıma bir fikir geldi” diye yanımıza koşuyorlar. Bazen kendi içlerinde oyun oynarken ya da birşeylerle uğraşırken da bunu yapıyorlar. Çünkü onların aklına gün içinde çok sayıda fikir geliyor. Biz yetişkinlerden en büyük farkları da bu fikirlerini çok rahat paylaşıyorlar, saklamıyorlar, çekinmiyorlar, başkası ne der, benimle alay ederler mi diye korkmuyorlar.
Büyüdükçe, yeni şeyler öğrendikçe fikirlerin sayısının elbette artması lazım ama bu sefer aklımıza gelen fikirleri daha az paylaşıyor oluyoruz. Başkalarının düşünceleri daha önemli oluyor bizim için. Fikrimizi paylaşmaktan, onu hayata geçirmekten korkuyoruz. Özellikle çalışma hayatında pek çok kişinin fikirlerini paylaşmaktan çekindiğine şahit oldum. Bununla birlikte başkalarının fikirlerine saygı duymayanları, onları önemsemeyenleri ve fikir sahibi kişinin cesaretini kıran kişiler de gördüm.
Oysaki her ne olursa olsun fikrimize sahip çıkmak, onu beslemek ve ona sahip çıkmak gerekiyor. Ve sahip çıkılan fikirlerin çoğu ya bir sanat eserine, ya bir buluşa ya da bir ürüne dönüşebiliyor. Toplum için insanlık için, kişinin kendisi için yararlı bir çıktı sağlayabiliyor.
Önereceğim “Bir Fikirle Ne Yaparsın?” isimli çocuk kitabı tam da bu konuyu anlatan bir kitap. KOBİ YAMADA tarafından yazılan bu kitabı kendime başka kitaplar alırken görmüştüm ve başlığı ilgimi çektiği için de hemen listeye eklemiştim. Haftasonu kitap kargo ile elimize geçer geçmez okumaya başladık kızımla. Ve Kitabı 5 dakika içinde okuduk bitirdik. Çünkü bol resimli az yazılı bir kitap. 9 yaş için bir çırpıda okunacak bir kitap. Çok güzel ve anlamlı bir hikayesi var. Resimler de bir harika. 🙂
Hikayedeki minik çocuğun da aklına bir fikir geliyor. Nereden geldi bu?, ben ne yapayım bununla? diyerek onu çok önemsemiyor. Bilmediği için de ondan uzaklaşmaya başlıyor. Ama o uzaklaştıkça fikir onu bırakmıyor. Böylece de olaylar gelişiyor.
Bence mutlaka çocuklarınızla birlikte okuyun. Ve hem kendinizin hem de çocuklarınızın fikirlerine değer verin, önemseyin, dinleyin. Hatta inandıklarınızın peşinden gidin.
Fikirleriniz, fikirlerimiz çok değerli. Bunu çocuklarımıza da özellikle anlatmalıyız.