Geçen gün iş nedeniyle tüm gün dışarıdaydım, toplantı, görüşme ve ziyaret derken eve girdiğimde çok yorgundum. Sonra bir fark ettim ki, sabah içtiğim bir bardak suyun dışında hiç su içmemişim. Aslında ben çok su içerim. Sabah kalkar kalkmaz da ilk işim bir bardak su içmektir. Bunu yıllardır yaptığım için artık çok keskin bir alışkanlık haline geldi ve sabahları hiç düşünmeden suyumu içerim.
O gün sabahki bir bardak suyun dışında hiç su içmediğimi fark ettiğim anda kendimi neden bu kadar yorgun ve kötü hissettiğim anladım. Çünkü vücut yeterli su alamadığında hemen sinyal vermeye başlıyor. Baş ağrısı, mide bulantısı, yorgunluk, halsizlik vb şikayetler baş gösteriyor.
Kızıma da aynı alışkanlığı kazandırmaya çalışıyorum, sabahları kalktığında bir bardak su içmesini ve gün içinde de bolca su tüketmesini istiyorum. Okul çıkışında eve geldiğinde içtiği su miktarını kontrol etmeye çalışıyorum.
Suyu önemseyen biri olarak geçen sene kitapçıda “Hasta Değil Susuzsunuz” kitabı gördüğümde de hemen okumak istemiştim. Bilimsel kitapları da çok seviyorum ben. Kitap, Klan Yayınlarına ait ve yazarı da Dr. F. Batmanghelidj isimli bir tıp bilim adamı. Geçen sene okuduğum bu kitabı halen bile bazı zamanlar elime alır, tekrar okurum.
Kitap ile ilgili notlarımı bir köşeye not almıştım, aşağıdaki notlarımı önemsiyorum ve sık sık okuyup kendime yeniden hatırlatıyorum. Ama kitabı okumanızı öneririm çünkü her bir sayfasında çok önemli bilgiler ve araştırma sonuçları var.
İşte kitapta altını çizdiklerim;
“Astım ve alerji sorununuz varsa, düzenli su içmeye başlamalısınız. Sağlığınız düzelene kadar kafein ve alkol alımını durdurmalısınız”
“Bana, daha fazla su içerek astımla alerjiyi önleyebilir misin diye sorarsanız, yanıtım evet olacaktır.”
“Depresyon, susuz kalan vücudun yetersiz idrar tüketimi nedeni ile atamadığı zehirli metabolik atıklardan kendini arındırmak için antioksidan gibi yaşamsal yapı taşlarını kullanmak zorunda kaldığı ciddi bir durumdur.”
“Endişe, beynin ön kısmının kendi çalışma alanı içinde azalan su miktarı için duyduğu kaygıyı dışarı yansıtmasıyla kendini gösteren bir olgudur. “
“Sinirli insanlara birkaç bardak su vermeyi deneyin, onların sakinleyip yumuşadıklarını göreceksiniz”
“Baş ağrısı, beynin gereksinimleri için dolaşım sisteminin hızlandırdığını gösteren bir belirtidir. Beyne giden kan beyin hücrelerini sulandırmaya yetmezse, bu, başlamak üzere olan bir migren krizinin habercisi olabilir.”
“Çocuklarla gençlerin susuzluklarını başka içeceklerle gidermeden su içmeyi öğrenmelidirler.”
“Vücudun su gereksinimi meyve suyu ya da sütle karşılanırsa, bu bazı sorunlar yaratır. Meyve sularındaki doğal şeker bile karaciğeri yağ depolamaya programlar ve bu kilo almaya neden olabilir. Süt bir yiyecek olarak kabul edilmelidir.”
“Besin alımıyla ilgili iki genel duygu vardır. Biri yiyecek için duyulan açlık, diğeri susuzluk duygusudur. her ikisi de aynı bölgede hissedilir ve histamin tarafından tetiklenir. Bu iki duygu kolayca karıştırılabilir ve susuzken aç olduğumuzu sanabiliriz. Şişman insanlar histaminin ilk su çağrısına yanıt vermek için yemek yerler.”
Dediğim gibi kitabı mutlaka okuyun. çok güzel ve önemli bilgiler var.
Bir dip not düşmek isterim; Bu bilgiler kitapta altını çizdiğim bilgiler. Sizlerin benzer şikayetleriniz varsa elbetteki önce doktorunuza danışın.