Genel olarak kadınlar bir “Anne” olduktan sonra hayatlarında yeni bir dönem başlar. Artık onlar için herşey A.Ö. (Annelik Öncesi) ve A.S. (Annelik Sonrası) dır. Ben bu yeni döneme üstlenilen farklı yükler olarak bakmıyorum. Bir kadının, anne olduktan sonra hayata bakışı, alışkanlıkları, yaşam görüşü, değerleri vb manevi tüm değerleri de değişikliğe uğrar. Ben bu değişimi hep olumlu olarak görüyorum.
Örneğin, kızım doğduktan sonra hayata daha pozitif bakmam gerektiğini gördüm. Ufak sorunların dert edilmemesi gerektiğini anladım. Yaşamı ve çevreyi daha dikkate almaya başladım. Kendimi daha çok geliştirmem gerektiğini fark ettim.. Daha çok şey öğrenmek istemeye başladım. Zamanı daha iyi yönetmem gerektiğini gördüm. Bunun gibi daha pek çok konuda farkındalık yaşadım ve yaşamımı değiştirmeye başladım.
Fakat ne yazık ki genel olarak iş yerlerinde çalışan kadınların anne olmalarından sonra üst yönetimin bakışı çok daha farklı şekilde oluyor. Çalışan bir kadın anne olmuşsa, izin sayıları artacaktır, çocuğun hastalığı, derdi, okulu derken sürekli izin isteyecektir, yorgun olacaktır, kafası meşgul olacaktır, dertli olacaktır vs gibi pek çok şey gündeme getirilir. Çalışan kadının anne olduktan sonra çok da verimli olamayacağı düşünülür. Ama birşeyi göremezler.. Anne olan kadınlar büyük bir değişime uğramıştır ama bu değişim ile onun iş yapabilme, yönetebilme kabiliyeti de daha çok gelişmeye başlar. Nasıl mı?
Anne olan kadınlar,
Daha planlı olmaya başlar. Çünkü planlı olmayı evde çok iyi öğrenmiştir. Ve ev ile iş arasında öyle bir denge kurar ki şaşar kalırsınız. Bu planlama yeteneği tabii ki işyerindeki çalışmalarına da yansıyacaktır.
Çok iyi bütçe yapmaya başlar.. Evdeki masrafların yönetimi, dengeli harcama, en kısıtlı imkanlarla optimum dengeyi sağlamak.. Bunu evde başarabilen bir kadın zaten işyerinde de harikalar yaratacaktır.
Daha duyarlıdır. Ve evet bir işyerinde en önemli şeylerden biri de duyarlı olmaktır.
Zaman yönetimini daha iyi yapar.. Evde zamanı en etkin şekilde yöneten bir kadın çalışan, işyerindeki çalışmaların, toplantıların zaman yönetimini daha iyi yapmaya başlar. Örneğin bir toplantıyı çok iyi yönetebilirler.
Etkin Çalışmaya Başlar.. Önemli olan etkin ve verimli çalışmaktır. Bir iş yerinde 08:00 – 18:00 arası çalışmak önemli değildir. Verilen işi ne kadar sürede başarıyla yaptığınız önemlidir. Bundan dolayı sürekli izin isteyecek diye hayıflanmayın.. O zaten işi en verimli şekilde yapıp size teslim edecektir. Bu arada izinli olduğu anlarda işleriniz altüst oluyorsa bu çalışan annenin değil, üst yönetimin hatasıdır. Bir çalışan gittiği zaman işler aksıyor ise sistemde hata yapılmıştır..
Çok iyi yönetir.. Evdeki tüm işleri, sorunları, zamanı, bütçeyi vb diğer şeyleri yöneten bir anne işyerinde de elbette ki çok iyi bir yönetici olacaktır. Krizleri, projeleri ve ekibi çok da iyi yönetir.
İstisnai iş yerleri ve yöneticiler mutlaka vardır tabii ki onlara hiçbir sözüm yok..
Ama bu konuda son sözüm,
Bir anne çok da başarılı bir çalışan olur, yönetici olur, CEO olur.. Hatta girişimci olur..
Yani kısaca, Biz kadınlar, hem annelik görevinde hem de çalışma hayatında başarılı olmasını gayet iyi biliriz.
Eğer, “Biz yaşıyoruz, anne olan kadınlar iş yerinde verimsiz oluyorlar” diyorsanız, bu verimsizliğin “Anne” olması ile ilgisi yoktur. Başka şeyler vardır, karakter ile ilgilidir, başka faktörlerle ilgilidir vs. Sadece bunu söyleyebilirim.