Sanıyorum bundan iki yıl kadar önceydi, çalıştığım merkez olan Adana ÜSAM’a bir ortaokul öğrencisi geldi. Üstünde okul forması vardı ve okul çıkışından sonra direkt olarak buraya geldiği belli oluyordu. İşyerindeki arkadaşlar direkt bana yönlendirdiler ki zaten benim de çok dikkatimi çekmişti. Sana nasıl yardımcı olabilirim diye sorduğumda, “Önce okulumla sonra birkaç kişi ile görüştüm size yönlendirdiler, bir buluşum var ve ne yapmam gerektiği konusunda sizden bilgi almak istiyorum “dedi. Gözlerindeki ışıltı beni çok heyecanlandırmıştı. Bir lise öğrencisinin tek başına buluşu ile ilgili nasıl hareket etmesi gerektiği konusunda çözüm arayışına gitmesi ve bizi tek başına bulması beni çok mutlu etmişti. Özel bilgi olduğu için buradan buluşu ve yaptıkları hakkında bilgi vermem söz konusu değil. Ama burada dikkate çekmek istediğim öğrencinin merakı, araştırması, buluşunu korumak adına ne yapması gerektiği ile ilgili çözüm arayışına gitmesi ve buluşu ile ilgili yaptığı denemeler.. Bunlar gerçekten de takdire değerdi.
Hep söylüyorum, çocuklarımızdaki yaratıcılık kapasitesini hiçbir zaman küçümsememiz gerekiyor. Onlar sürekli düşünüyorlar, sürekli üretiyorlar ve fikirler üretiyorlar. Bizim burada yapmamız gereken tek şey onları desteklemek ve inovatif düşünce noktasında farkındalıklarını arttırmak.
Sifigu ile birlikte başladığımız “Eski Köye Yeni Adet Getiren İnovatif Çocuklar Atölyesi” çalışması da tam da bunun için hazırlanmış bir çalışmaydı. İlköğretim seviyesinden başlayarak çocuklarımıza İnovasyon ve İnovatif projeler konusunda farkındalık oluşturmak ve yaratıcılıklarını geliştirmede destek olmak için böyle bir çalışmayı birlikte kurguladık.
Çalışmamızın ilk durağı ise Mersin Bahçeşehir Koleji oldu. Okul Müdürü Sayın Mehmet Doğan Öznacar’a bu çalışmadan bahsettiğimizde hiç düşünmeden ve büyük bir istekle Mersin Bahçeşehir kolejinde uygulayabileceğimizi söyledi. Biz de büyük bir keyifle hazırlıklarımızı tamamladık ve Dün Sifigu ekibi ile birlikte oradaydık. Dopdolu müthiş bir keyifli gün geçirdik ve harika çalışmalar gerçekleşti. Dördüncü sınıf öğrencilerine yönelik olarak gerçekleştirilen çalışmada önce öğrencilerimize keyif alacakları ve Yaratıcılık-İnovasyon ve İnovatif ürün kavramları konusunda bir farkındalık bir aşinalık yaratacak bir sunum gerçekleştirdik. En keyif aldığım bir sunumumu yaptığımı çok net söyleyebilirim. 😀
Daha sonra ise yaklaşık 80 öğrencimize belirli gruplarda Makedolarımızla birlikte Yaratıcı Çocuklar atölye çalışmasını uyguladık. Çöplerden, atık malzemelerden çocuklarımız inovatif projelerini hayata geçirdiler. Onların çalışmalarını izlemek, yardımcı olmak, fikirlerini dinlemek kadar keyif veren bir şey yok inanın.
Projesini tek başına yapmak isteyen öğrencilerimiz de oldu, grup olarak yapmak isteyenler de. Hepsi de hayal ettikleri, tasarladıkları inovatif fikirleri kendilerine tanınan belirli sürede gerçekleştirdiler. Sürenin sonunda herkes projesini birkaç cümle ile anlattı ve projesini sundu. Projelerini anlatırken bile duydukları özgüven beni kendilerine hayran bıraktı.
Neler mi yaptılar? Uçan evler, uçan arabalar, dinazor, fotoğraf makineleri, kameralar, uzay mekikleri, ve daha pek çok fikirler… 😀
Günün sonunda vedalaşırken “yine geliiin” , “Tekrar ne zaman yapacağız” , “Benim bir sonrakine farklı bir projem var” şeklinde gelen seslenişleri halen kulaklarımda 😀 Çok şansılılar çünkü bu konuda onları destekleyen öğretmenleri ve okul yöneticileri var.
Buradan;
Sevgili öğrencilere
Okul Yönetimine ve Mehmet Duran Öznacar’a
Destek sağlayan öğretmenlere
Sifigu Ekibi ile birlikte tekrar teşekkür ediyorum. 😀
Ben şahsım olarak da Sifigu ekibine teşekkür ediyorum. 😀
Aşağıda dolu dolu geçen günden bazı kareler var. O kadar çok çekilen fotoğraf var ki hepsini buraya koymam pek mümkün değildi.
Bu çalışmaların devamını çok arzuluyoruz. Umuyorum ki de devamı gelecek. 😀
“Eski Köye Yeni Adet Getiren İnovatif Çocuklar Atölyesi” çalışmalarını yaygınlaştırmayı hedefliyoruz 😀