“İnsanlar yaşlandıkları için oyun oynamayı bırakmazlar, oyun oynamayı bıraktıkları için yaşlanırlar.” demiş Bernard Shaw. Doğru da söylemiş. Ben yeniden oyun oymayı kızım doğduktan sonra keşfettim. Onunla pek çok oyun oynadık ve halen de oynamaya devam ediyoruz. Oyunlarımızın türü yaşa göre de değişiyor elbette. Kızım şu anda 12 yaşında ve zaman zaman bir tenis raketi bir de tenis topu ile evin içinde top sektirme oynuyoruz, bazen de zeka geliştiren bir kutu oyunu. Bugün de en sevdiğimiz kutu oyunlarını paylaşmak istedim.
İşte bizim kızımızla oynadığımız oyunlar:
1–Reversi Oyunu: Bizim kızımla en sevdiğimiz zeka oyunlarından biri. Hatta benim en sevdiğim oyun diyebilirim. Oyunun diğer adı ise Othello. İki oyuncuyla 8×8 karelik tek renkli bir tahtada oynanan bir oyun. Oyunda karşılıklı oyuncuların taşları siyah ve beyaz renklerde. Oyunun başlangıcında oyun tahtasının tam ortasına dört kareye iki siyah iki beyaz taş koyuyorsunuz. Oyunun kuralları çok basit ama oldukça düşündüren, zekayı ve stratejik düşünmeyi geliştiren bir oyun olduğunu söyleyebilirim. Hamleleri iyi düşünmek gerekiyor. Oyunda amaç, rakiplerin taşlarını kendi taşlarınızın arasına katmak. Nasıl oynandığını anlatan bir videoyu da ekleyeyim buraya. Youtube’da pek çok başka kaynak da var bu arada. Reversi nasıl oynanır diye yazmanız yeterli:)
2-Q-Bitz: Görsel yeteneği geliştiren ve zihni çalıştıran eğitsel bir oyun. Yine benim sevdiğim oyunlardan bir tanesi. Fakat kızım çok sevmedi maalesef. Oyuncular küpleri kullanarak kartlar üzerindeki desenleri yeniden yapmaya çalışıyorlar. Oyunda esas olan, en kısa sürede karttaki görseli tamamlamak. Görseli ilk tamamlayan oyuncu kartı alıyor ve amaç ise en çok kartı biriktirmek. Bunun dışında oyuncular küplerden kendileri de bir desen yapmaya çalışabilir. Burada da yaratıcılık konuşuyor aslında. Zihinsel görsel dikkat, parça-bütün ve şekil-zemin ilişkisi, kısa süreli bellek, bilgiyi kopya etme ve transfer etme becerilerini geliştiren bir oyun. Oyunun hem 3 yaş ve üstü için de versiyonu var (Q-Bitz Junior), 8 yaş ve üstü için de versiyonu var. Daha zorlayıcı olanı ise Extreme olarak geçiyor ve kesinlikle sizi zorluyor. Detaylı Bilgi İçin
3-Hikaye Küpleri: Benim her yaş eğitimlerimde kullandığım ve en sevdiğim oyunlardan biri. Ayrıca fikir bulma ve geliştirme amaçlı da kullandığım bir araç. Hikaye küpleri ile görsel düşünmeyi destekleyen oyunlar da oynayabilirsiniz. Youtube’da bununla ilgili keşfettiğim bir videoyu da buraya ekleyeyim. Çocuklarla gerçekleştirdiğim Yaratıcı Yazarlık atölyelerinde çok sık kullanıyorum ve onlarla çok keyifli hikayeler üretebiliyoruz. Yaren de çok sevmişti. Her evde olmalı diyorum. Siz kendiniz de hikaye küpleri yapabilirsiniz. Hatta bu çok daha yaratıcı ve yenilikçi bir etkinlik olabilir. İnstagram hesabımda da zaman zaman bununla ilgili postlar paylaştım.
4-UNO Kartlar: Ben de Yaren sayesinde öğrendim bu oyunu. Arkadaşlarıyla oynarken keşfetmiş ve eve de aldık. Sonra bana ve babasına da öğretti:) Kimi akşamlar ailecek keyifle oynadığımız bir oyun haline geldi. UNO renk ve sayı eşleştirmesine dayanan klasik kart oyunu. Oyuncular ellerindeki kartlardan kurtulmaya çalışıyorlar. Özel aksiyon kartları ile oyunun kaderi sürekli değişebiliyor ve burada elinizdeki kartlarla ilgili de ileriyi düşünerek hareket etmeniz gerekiyor. 7 yaş ve üstü için oynanabilir. Stratejik düşünmeyi geliştiren bir oyun olduğunu söyleyebilirim. Detaylı Bilgi İçin
Uno Kartları
5-Mikado: Daha önce bu oyuna özel bir blog yazısı da yazmıştım. Tüm detayları burada da okuyabilirsiniz ama kısa bir özet geçeyim. Yaren ile en sevdiğim oyun. Sanıyorum 6 yaşından bu yana oynuyor. Sifigu atölyelerinde keşfetmiştik. Mikado oyunu, 41 çubukla oynanan bir oyun. Oyuncu sayısında herhangi bir kısıtlama yok. Çubuklar bir demet olarak dik tutulup yere bırakılıyor ve böylece oynandığı masa üzerinde gelişigüzel bir şekilde yayılıyorlar. Oyun da böyle başlıyor işte, amacınız diğer çubukları kıpırdatmadan bütün çubukları teker teker toplamak ve puan kazanmak. Oyuncu bir çubuğu alırken diğer bir çubuğu oynatırsa sıra bir sonraki oyuncuya geçiyor. El becerisini, konsantrasyonu ve odaklanmayı geliştiren bu oyun. Sabretmeyi de öğretiyor diyebilirim:)
6–Mangala: Tabii ki baş tacımız, eski geleneksel bir oyunumuz. Zaman zaman sosyal medyada da bununla ilgili paylaşımlar yaptım. Mangala Oyunu Derneği kurucuları Serdar Asaf Ceyhan ve Serkan Aziz Ceyhan kardeşlerin Mangala Oyunu belgeselini izledim ve kesinlikle izlemenizi öneririm. Youtube’dan erişebilirsiniz. Osmanlı döneminde Mangala oyunu sadece kahvehanelerde değil, evlerde de oynanırmış. Özellikle kadınlar ve çocuklar bu oyunu severek oynarlarmış. Oyunda her oyuncunun 6 kuyusu ve bir hazinesi var ve amaç hazinede taşları biriktirmek. Stratejik düşünmeyi geliştiren bir oyun. Yaren de ben de çok seviyorum. Her evde bir Mangala olmalı:)
7-Pictureka: Kızımın favori oyunu:) O kadar çok oynadı ki artık görsellerin yerini ezberlemiş, karttaki görseli bulması ve Picturekaaaaaa diye bağırması saniyeleri alıyor biz de elimizde kartla kalıyoruz. Görsel zekayı ve dikkat yeteneğini geliştiren bir oyun. Oyunun diğer benzeri bir versiyonu ise Look Look diye bir oyun. Ben oynamadım ama Yaren arkadaşlarıyla oynamış. Kartlardaki nesneleri en hızlı bulan kazanıyor ve kartı alıyor. Biz bir ara kendi kurallarımızı da yaratmıştık.
8-Tabu Oyunu: Sadece çocukların değil yetişkinlerin de en sevdiği oyunlardan biri. Yaren küçükken Tabu Junior almıştık eve ama şimdi bu kesmiyor bizi. Tabu’yu şu anda online oynuyoruz. Yaren’in favori oyunlarından biri. Evde kutu olarak elinizde bu oyun yok ise pek çok online versiyonu var. Kelimeyi tahmin etme oyunu. Yasak kelimeleri kullanmadan karttaki kelimenin anlatılması gerekiyor. Karşıdaki kişinin de bu kelimeyi tahmin etmesi gerekiyor elbette. Özellikle güzel bir takım oyunu olduğunu söyleyebilirim. Takım içi etkili iletişimi arttırıyor.
9-Acaba Neyim: İnanılmaz eğlenceli bir oyun. Biz oynarken çok gülüyoruz. Yine kızımın en sevdiği oyunlardan biri. 8 yaşında falandı aldığımızda ama şimdi bile keyifle oynuyor. Kafana takılan kartın ne olduğunu bulmaya çalışıyorsun ve bununla ilgili sorular soruyorsun. 7 yaş üzeri oynanabilir. En az iki oyuncu gerekiyor.
Acaba Neyim
10-Make’n’ Break: Yine eğitici bir kutu oyunu. Yaren’e 6 yaşında iken almıştım. Belirli zamanda kartlardaki şekillerin aynısını yapmanız gerekiyor. Dikkat yeteneğini ve el becerisini geliştiren bir oyun. Yaren sevmişti. Junior ve Extreme seçenekleri var. Extreme daha zorlayıcı ve 8 yaş üstü. Junior ise 5 yaş üzeri oynanabilir.
Make’n’ Break
11- Koridor Oyunu: Benim yine Sifigu atölyelerinde keşfettiğim bir oyun. Yaren benden önce öğrenmişti. Pek tercih ettiği ve çok severek oynadığı bir oyun değil ama stratejik düşünmeyi geliştiren bir oyun. Oyunda amaç karşı tarafa ilk ulaşan olmak. Diğer oyuncular bunu engellemek için hamleler yapacak elbette. Siz de yine diğer oyuncuları engellemek çalışacaksınız. 2 – 4 oyuncu ile oynanır. 8 yaş ve üzeri için uygun bir oyun. Koridor oyununu anlatan bir videoyu da sizinle paylaşayım.
12-Lego: Çocukluğumuzun oyunu. Özellikle tasarım yeteneğini geliştiren bir oyun. Yaren pek lego meraklısı olmadı. Bir kez Ankara ziyaretinde Lego mağazasından aldığı bir set olmuştu, birlikte ailecek yapmıştık ama sonrasında çok fazla ilgi duymadı. Lego’nun çok farklı setleri var. Ben daha çok Legolarla serbest tasarımlar yapma taraftayım. Bununla ilgili yaratıcı setleri de var zaten Lego’unun
Lego 10713 Creative Suitcase
13-Dokuz Taş – Oniki Taş: Ve yine favori oyunlarımızdan biri, kızımın en sevdiklerinden. Bizim geleneksel oyunlarımızdan biri, oynaması kolay, kuralları basit ama bir o kadar dikkatli ve stratejik düşünmeyi gerektiren bir oyun. Nasıl oynandığı ile ilgili bir videoyu da paylaşayım. Kutu olarak evde yoksa siz beyaz bir kağıda kendiniz de çizerek oynayabilirsiniz. Oyuncu taşlarını yerleştirirken kendi üç taşını yatay, dikey ya da çapraz olarak hizalamaya çalışır ama bu arada da rakibinin üç taşını hizalamasına engel olmalıdır.
14-MasterMind: Bir şifre kırma oyunu ve online versiyonu da var. Çok keyifli, stratejik düşünmeyi ve problem çözme becerisini geliştiren bir zeka oyunu. Karşı oyuncunun kurduğu şifreyi çözmeye çalışıyorsunuz. 1970 yılında icat edilmiş. Ben bu oyunu yine Sifigu’da keşfetmiştim. Yaren de çok sevdi. Bazen kutu oyunu olarak bazen de online oynuyoruz. 8 yaş üstü oynanabilir.
15-Empati – Karakter ve Davranış Oyunu: Yine favori oyunlarımızdan biri. Hatta Yaren benden daha çok seviyor. 9 yaşındayken almıştım oyunu ve halen oynuyoruz. Çocukların olaylar karşısında vermeleri gereken en doğru tepkileri öğrenmesine yardımcı olan bir oyun. En fazla 4 kişi ile oynayabiliyorsunuz. Oyunun içinde bir empati puan tahtası var ve oyuncular verdikleri cevaplara göre kazandıkları puanlarla tahtada ilerliyorlar. Her bir davranışın belirli puanları var. Kızımla oynarken olaylar ve davranışlar ile ilgili sohbet de ediyoruz.
16-Denge Çubukları: Bu kutu oyununu yeni keşfettik. 2020 yılına girerken doğum günü hediyesi olarak almıştım kızıma. Çok da sevdi. Dikkat ve odaklanma yeteneğini, problem çözme becerisini geliştiren her yaştan kişilerin oynayacağı bir oyun. Denge çubukları ile iki farklı oyun oynayabiliyorsunuz. Birinci oyunda öncelikle oyundan çıkan ahşap çubuklar ile (20 adet) insan figürünün yukarı doğru kalkan koluna her seferinde bir oyuncu bir çubuk yerleştiriyor.Çubukları yıkan oyuncu oyundan çıkıyor.Diğer oyunda ise tüm çubuklar halka içerisine yerleştiriliyor ve her seferinde halkadan bir oyuncu bir çubuk çekiyor. Burada da Halkayı yıkan oyuncu oyundan çıkıyor. Ben, insan figürü ile oynanan kısmı daha çok sevdim
17-Shopping List (Alışveriş Listesi) Oyunu: Kızım 4 yaşında iken almıştım bu oyunu 10 yaşına kadar falan oynadık diyebilirim:) Oyun 3 – 7 yaş aralığı için bir oyun. Her oyuncu bir alışveriş listesi ve bir market arabası seçiyor. Her biri marketteki ürünleri gösteren kartlar karıştırılıp kapalı şekilde ortaya diziliyor. Sırası geldiğinde her oyuncu ortadan bir kart açıyor ve eğer bu ürün oyuncunun kendi alışveriş sepetinde varsa sepete yerleştiriyor, yoksa kapalı şekilde yerine bırakıyor. Amaç listeyi hemen tamamlamak. İngiltere Menşeeli bir oyun ve kartlar da ingilizce. İngilizce öğrenmek için de faydalı olmuştu.
18-Mindware Skippity: Yine Sifigu’da keşfettiğim bir oyun. Oynaması kolay ve keyifli bir ürün. Oyun 2 – 4 kişi arasında oynanabiliyor. Oyuncular ihtiyaç duydukları renkleri toparlamaya ve rakiplerin de ihtiyaç duydukları renkleri almasını engellemeye çalışırlar. 5 yaş üstü için oynanabilir. Problem çözme becerisini ve stratejik ve matematiksel düşünmeyi geliştiren bir oyun. Sadece Yaren’in değil diğer tüm çocukların da atölyelerde bu oyunu sevdiğini gördüm:)
19-Twister: Sadece çocukları değil yetişkinlerin de çok eğlenerek oynadığı fiziksel becerileri geliştiren bir oyun. Özellikle evde geçirilen zamanlarda fiziksel hareketi desteklediğini söylemek lazım. Yaren 9 yaşındayken almıştım bu oyunu ve halen oynuyoruz:)
20-Twin Robotik Sanat Seti: Aslında bir kutu oyundan ziyade yaratıcılık ve sanat seti.Yine de bu listeye eklemek istedim. Renklerin bilimle bir araya geldiği bir robotik set olduğunu hemen belirteyim. Kendi sanat eserlerinizi bu robotik set ile yapabiliyorsunuz. Yaren de yiğenlerim de çok sevdi. Robotik Sanat Seti robotik teknolojilerin temellerini öğreten yaratıcı bir kendin yap seti. Lehime gerek duymayan elektronik modüller ve el işi malzemeleriyle güvenli ve kolay bir robotik öğrenimi sunuyor. Kutudan çıkan kılavuz size her şeyi çok detaylı bir şekilde anlatıyor. Twin Bilim’in diğer setlerini de incelemenizi öneririm. Detaylı Bilgi İçin: