Birkaç gün önce Kitabevine gidip doğrudan görevliye, “Ben bu kitabı arıyorum” dedim ve telefondaki resmi gösterdim. İnstagramda bir paylaşımda görmüş ve kaydetmiştim. Görevli baktı, hızlıca yerinden kalktı ve sanki az önce eliyle koymuş gibi buldu kitabı.. .SADE
Kitabı hızlıca almamın bir sebebi vardı; 07 Ekim tarihinde başlayacağım Şekersiz 21 Gün programında bazı alışkanlıklarımı değiştirmek, hem maddi hem de manevi anlamda yüklerimden kurtulmayı hedeflemiştim. Sade kitabı da benim için bu programda önemli bir araç olacaktı.
Kitabın yazarları; Begüm Başoğlu ve Ege Erim. Kitapta kendi deneyimlerini de paylaşmaları ayrı bir güzellik katmış bence.
Kitabı iki günde bir çırpıda bitirişimin iki sebebi var;
İlki, en yalın ve en SADE şekilde size neden SADE’lik olması gerektiğini anlatıyor.
İkinci neden ise, bu konuda hızlıca bir şeyler yapmaya başlama isteğim. Bu yüzden elimdeki iki felsefe kitabını bir kenara bırakıp, tüm okuma enerjimi bu kitaba verdim.
Kitabın daha ilk sayfalarından itibaren küçük işlemlere başladığımı söylemeliyim. İlk aşama kızımın odası oldu. Ve ne kadar çok gereksiz şeyi depoladığımızı düzenleme kutularının boşaldığını görünce fark ettim. Bazı şeyleri aldığımızı bile unutmuşuz. Kızımın uzun zamandır dokunmadığı pek çok şey kutularda sessizce beklemedeymiş.
Bence en çok da çocukların odası sade olmalı. Sadelikte daha yaratıcı düşünebileceklerine inanıyorum. Onca kalabalığın arasında neyi nerede bulacağını bilmeden yaşamak yeni şeyler üretmenize engel olabiliyor.
İkinci adım kıyafetlerimdi. Büyük bir adımdı benim için. Özellikle kitapta, bir gardıropta bulunması gereken temel şeyleri okuduktan sonra, o temel şeylerin hiçbirinin olmadığını, almış olduğum bir parçanın sadece bir parça ile uyum sağlayabildiğini gördüm. Dolabın karşısında bir şeyler giyinmeye çalışırken sanki halen bir şeyler eksik gibi düşünmem de belki bu yüzden. Aslında bu satın alma konusunda uzun zamandır kendimde bir farkındalık yaratmaya çalışıyorum. Bununla ilgili okuduğum bir yazıyı da sizlerle paylaşmıştım zaten. (bknz : Daha Yaşanabilir bir Dünya İçin 6 Yavaş Moda Tavsiyesi )
Yapacak daha çok şeyim var. 🙂 Manevi anlamda yapacaklarım daha önemli benim için. Daha öz işlere odaklanmak, hayır cevabını vermeyi öğrenmek, zarar veren ilişkilerden kurtulmak gibi.
Kitapta altını çizdiklerimden bir kısmını paylaşayım sizlerle ama siz mutlaka kitabı okuyun. Çünkü bir başucu kitabı olacak türden bir kitap. Bir ağrı kesici gibi her an elinizin altında olmalı yani. 🙂
İşte altını çizdiklerim
*Para kazanmak için harcadığımız zaman hepimiz için en nihayetinde hayatımızın süresiyle kısıtlı. Bir şeyler satın alırken, onun için zamanınızın-yani hayatımızın- ne kadarını değiş tokuş ettiğimizin farkında olmak önemli bir yaşam pratiği
*Herkes tarafından sevilmeyi ve takdir edilmeyi beklemek yıpratıcıdır
*Hiç birşeyi kişisel algılamayın
*Elinizi yumruk yapın ve daha yakından bakın; İşte midenizin boyutları da aşağı yukarı bu kadar. Yemekle ilgili ilişkimizi sadeleştirmek için aklımızda tutmamız gereken en önemli bilgi bu.
*Aynı güne birkaç sosyal aktivite sığdırmak ille de kaliteli zaman geçirebileceğiniz anlamına gelmiyor.
*O parçayı birlikte giyebileceğiniz en az 5 parçanız yoksa almayın.
*Evlerimiz ve dolaplarımız yeterince büyük. Onlara sığamayacak kadar fazla alışveriş yapan ve para harcayan bizleriz
Merhabalar,
Hep beraber tüketimi azalttığımız, yavaşladığımız, kendimize ve sevdiklerimize daha çok zaman ayırdığımız şu günlerde yaşamda sadeliği benimseyenler için minimalizmle ilgili 14 kitap önerisinde bulundum, izninizle sizinle de paylaşmak isterim: http://www.ebrubektasoglu.com/yazi/minimalizmle-ilgili-14-kitap-onerisi/
Güzel okumalar dilerim,
sağlıcakla ve sadelikle kalın.