Bu sene Dünya Fikri Mülkiyet Teşkilatı (WIPO) desteği ile Güney Kore’nin Seul kentinde yapılan 2017 Kore Uluslararası Kadın Buluşçular Fuarı’na ülkemizden de 3 kadın buluşçu katıldı. Fuar 08 – 11 Haziran 2017 tarihinde gerçekleşti ve doğrusu orada olmayı çok isterdim. 🙂 Güney Kore bu fuarı 2008 yılından bu yana düzenliyor ve ayrıca fuar programında seminer, forum, çalıştay gibi çeşitli etkinlikler de düzenleniyor.Geleneksel hale gelen bu etkinlik kadın buluşçuların desteklenmesi ve teşvik edilmesi açısından bence önemli bir organizasyon.

Bir sonraki senelerde inşallah bu fuara katılma fırsatı yakalarım. Müthiş hikayelerin olduğu bu fuara katılmak da müthiş bir duygu olur, buna eminim. Bu fuara katılırsam da oradaki hikayeleri de sizinle paylaşma imkanım da olabilir. 🙂 Ne dersiniz?

Ülkemiz adına katılan Türk kadın buluşçularımızı elbette çok merak ettim ve biraz araştırma yapınca aşağıdaki bilgilere ulaştım. Gururla size de sunmak isterim. Buluşçularımız Türk Patent ve Marka Kurumunun desteği ile katıldı ve üstelik ödül alarak döndüler. Bu gerçekten önemli bir başarı. Emeği geçen herkese teşekkürler…

Umarım bundan sonraki süreçte bu buluşların ticarileriştirilmesi ve ekonomimize katma değer yaratması da gerçekleşir.

Bilgisi olamayanlar için kısa bir bilgi vermem gerekirse de, Türk Patent ve Marka Kurumu ülkemizde patentler, faydalı modeller, markalar, coğrafi işaretler, geleneksel ürün adları, tasarımlar ile entegre devre topoğrafyalarının tescilini ve bu hakların korunması ile ilgili işlemleri yapan bir kurum. Kısacası, bir buluşunuz varsa ve koruma altına almak istiyorsanız, ya da bir markanız var bu markayı da koruma altına almak istiyorsanız başvuru yapacağınız resmi kurum Türk Patent ve Marka Kurumudur.

TPE’nin kendi sitesinden aldığım haberi sizlerle doğrudan paylaşmak istiyorum. 

Buluşçularımız, 2 Altın 1 Gümüş Madalya ile IFIA, WIPO, Endonezya, İran, Makedonya, Tayvan ve Lübnan Özel Ödüllerini aldılar.

Prof. Dr. Nuray ÇAĞLAREnzimatik Fenton ile Gerçekleştirilen Yeni Bir Arıtma Yöntemi” ile Altın Madalya, IFIA En İyi Buluş, Makedonya Özel Ödülünü aldı.

Yrd. Doç. Leyla Türker ŞENER  “El Kullanmadan Dişleri Fırçalama Cihazı” ile Altın Madalya, WIPO, İran, Tayvan Özel Ödülünü alırken,

Esin Öney NAYİR de “Giysi ile İrtibatlandırılan Çanta” ile Gümüş Madalya, Lübnan, Endonezya Özel Ödüllerine layık görüldü.

E736BF25-E71B-46B6-8046-DFD8F483E6E2

“2017 Kore Uluslararası Kadın Buluşçular Fuarı”nda ödül alan buluşçularımızın buluşları ayrıntılı olarak  şöyle:

Prof. Dr. Nuray ÇAĞLAR “Enzimatik Fenton ile Gerçekleştirilen Yeni Bir Arıtma Yöntemi

Buluş özellikle yoğun organik yük içeren atık suların kimyasal arıtımını sağlayan yeni bir tür enzimatik fenton arıtma yöntemine ilişkindir. Söz konusu arıtma yönteminin özelliği fenton ajanı ile birlikte lakkaz enziminin tek bir adımda kullanılmasıdır. Buluş ile açıklanan arıtma yöntemi gemi atık suları gibi kimyasal oksijen ihtiyacı yüksek atık sularında verimli sonuçlar elde edilmesini sağlamaktadır. Buluş konusu yöntemde kullanılan kimyasal maddeler büyük oranda harcandığı ve ortaya çıkan çamurun toplam organik karbon miktarı düşük olması nedeniyle çevre dostu bir arıtma yöntemidir.

Esin Öney NAYİR “Giysi ile İrtibatlandırılan Çanta”    

Buluş, bir çantanın mesnetlenmiş halde bulunduğu giysilerle ilgilidir. Söz konusu giysi, çantayı en az bir noktadan mesnetlemek üzere giysiye sabitlenmiş en az bir uzunlamasına şerit ve çantanın yükünü paylaştırmak üzere giysi ile irtibatlandırılmış en az bir ilave mesnetleme noktası ihtiva etmektedir. Buluşun değişik yapılanmalarında söz konusu şeritler ve mesnetleme noktaları farklı şekillerde düzenlenerek entegre halde çanta ihtiva eden giysi yapıları sunulmaktadır.

Yard. Doç. Leyla TÜRKER ŞENER ve Dr. Hülya ÇAKIR KARABAŞ “El Kullanmadan Dişleri Fırçalama Cihazı”

Buluş, kendi başına hareket kabiliyeti olmayan veya kaybetmiş engelli kişilerin dişlerini fırçalama işlemini kolaylaştıracak, kişinin kafasına tutunabilen yapısının üzerinde ağız içinde tüm dişleri fırçalayacak şekilde monte edilmiş bir diş fırçası kafasına sahip, kişinin ellerini kullanmadan dişlerini fırçalamasını kolaylaştırmak üzere geliştirilen el kullanmadan dişleri fırçalama cihazı ile ilgilidir.

0F268AD1-6796-4937-95DB-1EE53BA15295

Kaynak : http://www.turkpatent.gov.tr/TurkPatent/allNews/newsDetail?newsId=738

Yazar Hakkında

admin

Yorum Yaz