Kızımdan ilk soru iki sene önce gelmişti, “Anne ben nasıl doğdum?” dedi. Dersimi çalışmıştım, mantıklı ve anlayacağı bir dille en doğru bilgiyi verecektim. Fakat bazen çok çalışsanız da bildiğinizi karşıya aktarmak zor oluyor; ben de aynısını yaşamıştım. Kızımın sorusunu karşısında önce bir durdum, biraz düşündüm, sonra birkaç cümle ile giriş yapmaya çalıştım, fakat kelimenin tam anlamı ile afalladım, daha sonra sonuna doğru toparladım. Ama bana anlamsız gözlerle baktığını görünce de konuyu hemen kapattım. 🙂
Bu sene de zaman zaman benzer sorularla geldi karşıma, elimden geldiğince cevaplamaya çalıştım. Karnımdaki apandisit ameliyatı izini gösterip, ben buradan mı çıktım diye de sormuşluğu vardır.
Okuldan, arkadaşlarından duyduklarını anlatmaya başladı son zamanlarda. En can alıcı nokta da buydu zaten, çevresinden duydukları kafasını daha da karıştırıyordu. Ve bazı çocuklar çok gereksiz ayrıntılarla bilgilendirilmişti.
Bir arkadaşımdan, çocuklar için doğumu anlatan video oyunlarının da olduğunu söyleyince doğrusu şok olduğumu gizlemeyeceğim. Henüz daha bunları araştırma imkanım olmadı.
Bu konuda bir şeyler yapma zamanı geldiğinde onu karşıma aldım, kısaca bir bebek nasıl olur en basit haliyle anlatmaya çalıştım ama çocuklar cevaplarında biraz daha bilimsel ve mantıksal cevaplar istiyorlar. Gözlerine baktığımda halen bazı şeylerin eksik kaldığı izlenimini görebiliyordum.
Geçen hafta kitapçıda gezerken, çocuk kitapları bölümünden elinde bir kitapla bana koşarak geldi ve “Anne sonunda aradığımı buldum, bu kitabı mutlaka alalım” dedi. Bir baktım, elinde, “Doğum, Hayata Merhaba” kitabı var. Popüler Bilim Vücudumuz serisinden bir kitap. Böyle bir seri olduğunu ve hatta böyle bir kitap olduğunu inanın bilmiyordum.
Heyecanla elindeki kitapla kitapçının ortasında bağırarak “Anne kitabımı buldum, artık bebekler nasıl olur tam olarak öğreneceğim” dediğinde, bana gülerek bakan bakışlara ben de gülümseyerek cevap verdim tabi. 🙂
Kitabı almadan önce içeriğini baktım gerçekten de en yalın ve bilimsel hali ile bir bebeğin nasıl olduğunu ve dünyaya geldiğini anlatıyordu.
Bayramın ikinci günü de kitabı bir çırpıda bitirdi ve “anne çok şey öğrendim” dedi. Doğrusu ben de bazı şeyleri öğrendim.
Kitap 9 yaş ve üstü için.. Timaş Çocuk Yayınevinden Popüler Bilim Serisi altında farklı konularda kitaplar var. Solunum Sistemi, DNA ve Hücre, Beş Duyumuz vb.
Bu yaşlardaki çocuklara kafalarındaki soruları yanıtlamak adına ben kesinlikle öneririm. Serinin diğer kitaplarını da alacağız. Bizimki özellikle kalp konusunu merak ediyormuş. Doğrusu ben de… 🙂