Geçen aylarda Biyoloji Mezunu bir arkadaşımızdan bir sunum izledik, bu sunumun da konusu “Bal Neden Bozulmaz” idi. İşin doğrusunu söylemek gerekirse, sunumun başlığını ilk gördüğümde hemen pür dikkat dinlemeye başladım, çünkü balın bozulmadığını hiç bilmiyordum.
Beş slaytlık bir sunumda genç biyolog arkadaşımız balın neden bozulmadığını o kadar çok net anlattı ki, bilgiyi hemen aklımın birköşesine kaydettim. 🙂
Sunumunda bir fotoğraf da paylaşmıştı ki gerçekten çok ilginçti, çok eski tarihlerden kalma bir bal kazılarda orta çıkmıştı ve kapağı hiç açılmamış olan bu bal kesinlikle bozulmamıştı. Resmi bulamadım internette, bulabilseydim yazıya da ekleyecektim.
Nedeni ise aslında tamamen bilimsel bir bilgi. Bildiğiniz gibi bir besin maddesinin bozulma sürecini başlatan faktör bakteriler. Bakteriler içinde bulundukları yiyeceklerdeki şekerle ve diğer maddelerle beslenirler. Ve bir süre geçince de salgılanan kimyasal maddeler nedeni ile besin maddesi bozulmaya başlar.
Tıpkı tüm canlıların ihtiyaç duyduğu gibi bakterilerin de suya ihtiyacı vardır. Yani su varsa bakteri de yaşar. Ama suyun olmadığı bir ortamda bakteri de yaşayamaz. Yiyeceklerin hemen hemen hepsinde su maddesi varken balın içerisinde hiç su maddesi yoktur. Bildiğiniz gibi bal zaten çok yoğun bir kıvama sahiptir. Bundan dolayı da bakterilerin yaşaması, üremesi için uygun bir ortam yoktur. Kapağı hiç açılmayan bir bal, yani hava ile teması hiç gerçekleşmemiş bal, asla bozulmaz ve yüzyıllar boyunca aynı kalır.
Bu arada ben de sorumu hemen sorup kafamın biraz karışık olduğu bir konuyu netleştirmek istedim; Şekerlenen bal kalitesiz bal mıdır? diye sordum. Aklımda öyle bir bilgi kalmıştı. Ama böyle bir şey yokmuş, şekerlenen bal aslında kaliteli balmış. 🙂