Sevgili Kadın Girişimci Adayları;
Girişimcilik yazı dizisine devam diyoruz. 🙂 Bir önceki yazımda iş fikrini nasıl belirleriz konusunu konuşmuştuk. İş fikirleriniz artık hazırsa o zaman artık yola çıkma zamanı geldi demektir. 🙂 İş planlarını hazırlamaya başlama vaktidir. Çok detaya girmeden ve kafa karışıklığı yaratmadan en önemli noktaları sizlerle paylaşmaya çalışacağım.
İş planınızı hazırlarken temel olarak ihtiyaç duyacağınız ilk şey öncelikle bir kalem ve bir defter. 🙂 Bu defteri sadece bu amaçla kullanın ve akılınıza gelen tüm notları, soruları, fikrileri ve bilgileri bu deftere kaydedin. Bu defter sizin yol arkadaşınız olsun.
İş fikriniz çerçevesinde aşağıdaki soruları sormaya ve bildiğiniz cevapları da yazmaya başlayın. Cevaplarını bilmediğiniz sorular için de yanına Araştır- Öğren notunu da eklemeyi unutmayın. 🙂
İşte Sorular;
1) Temel olarak ne yapacağım, ne üreteceğim? (Özetle hizmetinizin ve/veya ürününüzün bir tanımını yapın)
2) Müşterilerim kim olacak? Kimler benim hizmetimden faydalanabilir? Kimler benim ürünümü kullanabilir? (Hedef müşteri kitlenizin bir tanımını yapmak, bu hedef kitleyi belirlemek önemli. Örneğin, ulaşmak istediğiniz hedef kitle sadece kadınlar mı? çocuklar mı? vb.)
3) Rakiplerim kimler? (Aynı hizmeti veren yada aynı ürünü üretenleri tanımak ve araştırmak önemli)
4) Rakiplerimden beni ayıracak olan temel unsurlar nedir? Farklılığım, özgünlüğüm ne olacak? (Farklılık, özgünlük önemli noktalardan biri. Eğer ev yemekleri yapan bir yer açmayı düşünüyorsunuz, bunu yapan diğer girişimlerden farkınız ne olacak? Sizi farklı kılan nedir? Farklı yemek türleri mi? ek hizmetleriniz mi? sadece lezzet mi? vb. gibi)
4) Toplam maliyetim ne olacak? (Burada kalem kalem maliyetleri belirlemek sağlıklı olacaktır. İşin bütçe kısmı çok önemli. Sizi nasıl bir maliyet bekliyor bunu başta bilmeniz ve planlamanız gerekli)
5) Makine ve ekipman ihtiyacım var mı? (Eğer işiniz gereği alınması gereken makine ve ekipmanlar varsa bunları nereden ve nasıl temin edeceğinizi planlayın.)
6) Başlangıç sermayem nedir? Ne kadarlık bir mali desteğe ihtiyacım var? (Mali destek programlarını ayrıca konuşacağız, merak etmeyin 🙂 )
7) İnsan kaynağı ihtiyacım nedir? Bu işi ilk aşamada tek başıma yapabilir miyim? yoksa bir ekibe ihtiyacım var mı?
8) İhtiyaç duyacağım insan kaynağı için istihdamı nereden ve nasıl sağlayabilirim?
9) Bir mekan ihtiyacı varsa, bu mekanın seçimi ve tasarımı nasıl olmalı? (Unutmayın mekanlar işinizin hikayesini yansıtmalı ve size özgü olmalı. ayrıca mekanın yeri de çok önemli.)
10) Alınması gereken yasal izinler var mı? (Bunlar önemli, sonradan ciddi sıkıntılar yaşayabilirsiniz)
11) Müşterilerime nasıl ulaşacağım? (Müşterilerinizin kimler olacağını belirlemek kadar bu müşterilere hangi kanallardan nasıl ulaşacağınız da önemli. )
Tüm bu sorular ve detaylar gözünüzü korkutmasın. Üstesinden gelebilir ve bu süreçte de çok şey öğrenebilirsiniz. Ve inanın, öğrenmek bu işin en güzel yanlarından biri.
Sorulardan birinde karşınıza çıkacak olumsuz cevaplar, negatif düşünceler sizi sakın yıldırmasın ve pes ettirmesin. İş fikrinize ve kendinize güveniyorsanız mutlaka devam edin. Probleme değil çözüme odaklanın.
Gerek profesyonel bir mentordan, gerekse kendi çevrenizde tanıdığınız ve bilgisine güvendiğiniz bir kişiden mentorluk desteği alın. Mentorlar iyi bir yol arkadaşı olacaktır.
Bu süreçte girişimcilik hikayelerini okuyun, araştırın ve tanıdıklarınızla konuşun. Yaşanılan bir hikaye başka hikayelere önderlik yapacak ve yol gösterecektir. Bu aşamada başarısız olmuş girişimleri de araştırın. Yaşanılan başarısızlıklar size önemli mesajlar verecektir.
Bir Önceki Yazılar
Kendi İşini Kurmak İsteyen Ev Hanımları
Girişimci Olmak İstiyorsanız, Hiç Korkmayın…
Kadın Girişimci Adayları İçin: İş Fikirlerini Nasıl Buluruz?