Her şey zamanında güzel ve o gelmesi gereken zaman geciktiğinde de içinizdeki özlem artmaya başlıyor. Benim kış mevsimini özlemem de böyle bir şey. Bizim buralar yeni soğumaya başladı ve halen de gün içinde kısa kollu giydiğimiz saatler var. Yağmur birkaç gün önce çok az yağdı ve yağmurun sesini, toprağın kokusunu ve evde sıcak sobanın başında geçirilen zamanları çok ama çok özledim.
Geçenlerde kızım, “Anne kış geldi artık dışarıda da çok fazla oynayamayacağım, şimdi evde ne yapacağım” dedi. Şimdiden sıkılmış yani 🙂 Sıkılmak güzeldir, size farklı fikirler getirir. 🙂
Ben de, “Aslında evde yapılacak çok şey var, bir düşün” dedim.
O neler düşündü bilmiyorum ama ben kendi adıma düşünüp bir liste hazırladım. Kış mevsiminde evde sevdiklerinizle, çocuklarınızla birlikte yapacağınız çok şey var.
Neler mi? İşte hepsi aşağıda…
1) Su Doku Çözmek (Çocuklar için hazırlanmış sudokular da var)
2) Çengel bulmaca çözmek
3) Kelime avı oynamak
4) Sessiz sinema oynamak
5) İki resim arasındaki farkı bulun bulmacaları çözmek
6) Mangala oynamak (Eski bir Türk oyunu)
7) Satranç oynamak
8) Mikado oynamak (Çok zevkli bir oyun, bu oyun ile ilgili yazımı okuyabilirsiniz: Mikado Oyunu)
9) Beyin fırtınası yapmak (Farklı konular, problemeler ve sorular… Scamper tekniğini kullanabilirsiniz. Bununla ilgili yazımı okuyabilirsiniz: Çocuklar İçin Yaratıcı Düşünme Egzersizi, SCAMPER)
10) Eski aile albümlerine bakmak ve çocukluk anılarınızı çocuklarınıza anlatmak (Çocuğunuzla çocukluğunuzu konuşmak inanın çok keyifli)
11) Kozalak ve/veya taş boyamak (Geçen kış biz boyamıştık, bu sene de yapmayı planlıyoruz)
12) Tombala oynamak (Sadece yılbaşı akşamlarına özgün bir oyun değildir unutmayın 🙂 )
13) Yastık savaşı yapmak (Evde yastıklar sizi bekliyor 🙂 )
14) Makedo ile atık malzemelerden projeler tasarlamak (Ayakkabı kutuları, plastik şişeler, kapaklar… bunları atmayın ve evde bunlarla ilgili harika projeler üretin. Bununla ilgili yazılarımı okuyabilirsiniz: İnovatif Çocuklar Atölyesi)
15) Mısır patlatıp güzel bir film izlemek ve film bittikten sonra da “film eleştirmeni olmak” oyununu oynamak. (Film eleştirmeni olmak oyununda, filmiz izledikten sonra her bir izleyici bir ünlü bir fil eleştirmeni oluyor ve film ile ilgili yorumlarını eleştirilerini yaparak filme 1 ‘den 5 ‘e kadar yıldız veriyor. Burada farklı yorumları değerlendirmek, tartışmak en önemli husus)
16) Çikolata partisi yapmak, arkadaşları da çağırmak
17) Evde bir kitap kulübü kurup, kitap okuma toplantıları düzenlemek (Neden her evde bir kitap kulübü olmasın?)
18) Marka- Slogan bulma oyunu oynamak (Seçilen bir iş fikri için marka ve slogan bulunmasıdır. Kağıt kalem ya da bir yazı tahtası yeterlidir. Biz kızımla bazen oynuyoruz, harika fikirler çıkıyor :))
19) Eski dergilerden fotoğraflar kesip kolaj çalışması yapmak. (Bir tema seçip kolaj çalışması yapabilirsiniz. Yaratıcı düşünceyi destekleyen bir çalışma.)
20) Kutu oyunları oynamak (Monopoly, pictureka, empati vb gibi pek çok kutu oyunu var, şimdiki çocuklar çok şanslı :))
21) Hikâye küpleri ile hikâyeler üretme oyunu oynamak.
22) İsim,şehir, hayvan oynamak (Vazgeçilmez bir oyun tabii ki :))
23) Gazete ve dergilerden rastgele seçilen kelimelerle anlamlı cümleler kurmak (Yaratıcı düşünmeyi destekleyen bir çalışmadır)
24) Minik bir çadır kurup, kampçılık oyunu oynamak (Hava çok soğuk diye kamp yapmamak olmaz :))
25) Okuma çadırı kurup, okuma partisi yapmak
26) Belgesel izlemek (Çok güzel belgesel programları var ama biz evde iki tanesini çok keyifle izliyoruz; Uluslararası Ev Avcıları ve Nasıl Yapıyorlar? )
27) Denge oyunu oynamak (Kafada kitap taşıyarak yürümek, ağızda kaşıkla yumurta taşıyarak yürümek vb)
28) Karaoke oynamak
29) Dans etmek
30) Hayvan taklitleri yapmak
31) Legolarla farklı yapılar tasarlamak (Burada oyunu daha farklı ve heyecanlı kılmak için, tasarım yarışmaları düzenleyebilirsiniz. Belirli temalarda yapılar yapabilirsiniz; çiftlik evleri, gökdelenler, çevre dostu yapılar gibi)
32) Origami öğrenmek ve yapmak
33) STEM destekleyici oyunlar oynamak (STEM destekli çok güzel etkinlikler var, bununla ilgili ayrı bir yazı yazacağım)
34) Kelime üretme oyunu oynamak, söylenilen kelimenin son harfi ile yeni kelimeler üretmek. (Biz kızımla bunu çok oynuyoruz)
35) Puzzle yapmak (En sevdiğim 🙂 )