Kızım geçen sene bir gün “Anne keşke ben de uçabilsem, uçabilmek çok güzel bence” dedi. Önce şaşırdım, sonra korktum.. Çünkü çok sevdiği bir çizgi filmde baş kahraman olan Mia, özel gücüne büründüğü zaman uçabiliyordu.. Çocukların seyrettikleri şeylerden etkilenip hayallere kapılabildiğini ve sanki bunlar gerçekmiş gibi yaşayarak da kendilerini tehlikeli anlara sokabildiklerini biliyordum. Bu annelik güdüsü ile birden çok sert bir çıkış yaptım ve “Kızım saçmalama, insanlar uçamaz, böyle şeyleri aklından çıkar” dedim. Oysaki kızım 7 yaşındaydı ve bazı şeylerin artık farkındaydı. Zaten bu çıkışım üzerine şaşırdı ve, “Anne saçmalama, bir kuş gibi uçamayacağımı zaten biliyorum, ben sadece hayal etmiştim” dedi.. İtiraf etmeliyim, kendimden çok utanmıştım. Ben ki, çocukların hayal gücüne ve üretme potansiyeline önem veren bir kişi olarak nasıl böyle bir çıkış yapabilmiştim. Onun hayalini bir anda yok etmiştim..
Elimdeki “Hayal Et Ki Ol” kitabını okurken düşündüm bunları. “Tam Benlik bir kitap” diye aldım bu kitabı ve nasıl da keyifle okudum anlatamam.. İnandığım şeyleri okumak, yeniden bir farkındalık kazanmak.. Kitabın yazarı, Semih Yalman’ın dediği gibi, “Hayalin Kadarsın ve Hayalin Olacaksın.”
Bu kitabın bana kazandırdığı en önemli şey ise, Dreamstalk Sosyal Girişiminin varlığını öğrenmem ve bu girişimin kurucusu Semih Yalman’ı tanımam oldu. Semih Bey’in en büyük ikinci hayali Türkiye’de her sene yapılacak “Dünya Hayal Forumunu” gerçekleştirmek.. Nasıl da güzel olur böyle bir şey.. Her sene bu foruma katılmayı ve bir gün de bu forumda konuşmacı olarak hayal ediyorum kendimi. Bu da benim yeni hayallerimden biri. 🙂
Dreamstalk ekibinin yaptığı çalışmalar ise gerçekten çok önemli.. Şimdiye kadar pek çok üniversitede “Hayal Seminerleri” düzenlemişler ve 5 milyon gence ulaşmışlar.. 30 bin hayal dinlenmiş, 35 bin kişi ile etkileşim gerçekleştirilmiş. Yeni öğrendiğim bir bilgi de 18 üniversitede Hayal Kulübü‘nün kurulması ve Harran Üniversitesinde “Hayal Akademisi” isimli seçmeli bir dersin olması.. Bu dersi bir kez bile olsa dinlemeyi çok isterdim..
18 yıldır sanayide Ar-Ge ve İnovasyon alanında bir fiil çalışan, yaratıcı düşünceye, üretmeye, buluşlara, farklı düşünmeye inanan ve bu tip projelerin içerisinde yer alan biri olarak elbette ki hayal etmek, hayal gücünün o müthiş gücü benim için de çok önemli bir konu. Gittiğim tüm firmalarda, çalışanların büyük bir kısmının patron ile, yöneticiler ile aynı hayali paylaşmadığını ya da paylaşamadığını gördüm.. Ve bunun yarattığı olumsuz etkileri de… Aynı hayali paylaşamadığınız bir ortamda mutlu da olamazsınız, yeni fikirler de üretemezsiniz.
Üniversitede gençlerle bir arada olduğumda kiminde o inanılmaz hayalleri gördüm, kimilerinde ise sadece KPSS sınavını kazanma hayalini…
Anne olduktan sonra, kızımdaki o inanılmaz hayal kurma enerjisini gördüğümde ise çok mutlu oldum. Zaman zaman annelik güdüsü ile hatalarım oldu ama önemli olan hatanı fark etmek, ben de elimden geldiğimce hatamı telafi etmeye çalıştım.
Annelik güdüsü ile mühendislik eğitimimin bir araya getirdiği gözlem alışkanlığı ile bulunduğum ortamlarda pek çok anne ve babayı, çocukları ve gençleri gözlemledim.. Ne kadar da çok “yapma“, “ben hallederim“, “sen karışma“, “bununla uğraşma“, “icat çıkarma“, “eski köye yeni adet getirme” leri kullandığımızı fark ettim. Girişimci olma hayali olanlara “Kendini riske atma” “Ya başarısız olursan, her şeyini kaybedersin” “Rahatını bozma şimdi” “Hayalperest olma” gibi sözde! güvenli sözlerin söylendiğini gördüm. Ben de girişimciyim ve bana da aynı şeyler söylendi.. 🙂 Her bir çocuğun bir yetişkin olduğunda hayal etme kapasitesinin azalması, hayalleri olan gençlerin ise hayallerini ertelemeleri boşuna değil yani..
Kitapta paylaşılan bir bilgi beni çok etkiledi; yapılan bir araştırmada, %98’lik hayal kapasitesi olan bir ana okulu çocuğunun üniversite birinci sınıfta %2’lik bir oran ile baş başa kaldığı görülmüş.. Bu çok üzücü ve bir o kadar da önemli bir veri…
Sifigu ile “İnovatif çocuklar Atölyesi“ çalışmasını gerçekleştirirken, atık malzemelerden projesini hayata geçiren bir öğrenci yanıma gelip, “Öğretmenim sizin sayenizde hayalimi gerçekleştirmiştim” demişti bana. Çok etkilenmiştim bu sözünden… O gün bir çocuğun hayalini gerçekleştirmesine destek olduğumu düşünmek de beni ayrıca çok mutlu etmişti..
Çok uzattım sözleri biliyorum, ama çok önem verdiğim bir konu olduğu için dayanamadım.. 🙂
Kitabı okuyun lütfen ve Semih Yalman‘ı tanıyın.. Dreamstalk ekibi ile tanışın.. Kitap ile yeniden hayallerinizi hatırlayacaksınız. Hayal kurmanın önemini keşfedeceksiniz yeniden.
Hayallerinizi bırakmayın… Keşfetmekten, Üretmekten Vazgeçmeyin..
Gabriel Garcia Marquez’in söylediği gibi;