Sevgili Gençler

LYS sonuçları açıklandı ve hayatınızın bu dönüm noktasında tercihlerinizi belirleyeceksiniz. Bir mühendis olarak ve 20 yıldır mesleğini icra eden bir çalışan olarak bazı naçizane önerilerimi lütfen kabul edin. Hatta bu önerilerimi halihazırda okuyan üniversite öğrencileri de dikkate alabilir çünkü bazıları onları da ilgilendiriyor.

1) İlk tercihiniz her zaman sevdiğiniz meslek olsun. Hayallerinizdeki ve yapmak istediğiniz mesleği seçin. Sevmediğiniz bir mesleği okumak ve icra etmek inanın size mutsuzluk getirecektir.

2) Her ne yapacaksınız yapın, hep farklı olmayı, çalışmayı, öğrenmeyi ve deneyimlemeyi asla bırakmayın

3) Okul sıralarında sizlere öğretilecek akademik bilgiler çok önemli ama çalışma hayatında öğrendikleriniz de çok önemli. Bundan dolayı okurken kendinizi sadece kitaplara, ders notlarına gömmeyin. Mesleğinizle ilgili kendinizi geliştirmeye çalışın, zorunlu stajları hakkıyla yapın, çalışmayı hedeflediğiniz alanları tanıyın.

4) Anne ve babalarımızın, büyüklerimizin önerileri ebetteki çok önemli. Onları dinleyin ama kendi iç sesinizi de dinlemeyi ihmal etmeyin. İlk önce bu sese kulak verin. Bu hayat sizin, başkalarının değil.

5) Hepimiz para kazanmak isteriz, zengin olmak isteriz. Paradan korkmayın. Ama mesleğinizi seçerken ilk ana hedefiniz çok para kazanmak, yüksek mevkilere en kısa sürede gelmek olmasın. İlk önce öğrenmeyi, gelişmeyi ve mutlu olmayı hedefleyin.. Bunları sağladığınızda zaten herşeyin zamanı gelecek ve çok para kazanmaya başlayacaksınız, önemli yerlere geleceksiniz.

6) Ne istediğinizi bilin.. Sahada, sanayide, üretimde olmak istenmiyorsanız bu işi gerektiren meslekleri seçmeyin.. Masa başında oturmak isteyen, üretimde mutsuz mutsuz gezen çok makine mühendisi gördüm.

7) Üniversitede kazanılan dostlukların yeri çok farklı oluyor, güzel dostluklar kurun ve dostlarınızla bu yılların tadını sonuna kadar çıkarın

8) Projeler üretmekten vazgeçmeyin. Gerek mesleki gerekse sosyal projelerde yer alın. Bunlar sizi geliştirecek, kariyerinize ve kendi gelişiminize önemli katkılar sağlayacaktır.

9) Okulu bitirir bitirmez kendinizi hemen en yükseklerde göreceğinizi lütfen unutun. En yükseklere gelmeyi hak etmek için en alttan başlamak gerekiyor, bunu sakın unutmayın.

10) Girişimci olma ruhunu kazanın. Eğer bir girişimci olma hayaliniz varsa, sakın bu hayalin peşini bırakmayın.

11) Aileden uzakta şehir dışında okumanın önemli kazanımları var, ama bir yandan da bazı güçlükleri de var. Her nerede olursa olun güçlü durmayı unutmayın.. Yaşayacağınız her zorluk size bir kazanım sağlayacaktır.

12) Bulunduğunuz üniversitede yer alan Teknokentleri, Araştırma Merkezlerini, Teknoloji Transfer Ofislerini gezin, araştırın ve bilgi alın.. Teknolojiyi takip edin, araştırmaktan vazgeçmeyin.

13) Çevrenizde, üniversitenizde olabilecek seminerleri, konferansları, Bilim ve Ar-Ge fuarlarını kaçırmayın..

14) Zaman zaman sizi zorlayacak dersler, projeler olacaktır. Sakın vazgeçmeyin.. Vazgeçmek yerine bu zorluğun üzerine gidin. Her zorluk size başarı getirecektir.

Sevgili gençler,umarım gönlünüzdeki, hayalinizdeki mesleği kazanırsınız.

Hangi mesleği seçerseniz seçin, Korkunuzun mesleğiniz olmasına izin vermeyin.. Başarısız olmaktan asla korkmayın..

Yazar Hakkında

admin

Yorum Yaz