Çocukluğumuzun döneminden çok çok farklı bir zamandayız artık. Her şey dijitalleşmeye başladı, herkesin elinde en azından bir cep telefonu ve bir tablet bilgisayar var. İnternetin olmadığı ortamların sayısı çok çok az. En ufak bir elektrik ve internet kesintisinde mahvoluyoruz, elimiz ayağımız birbirine dolaşıyor, sanki tüm işler bir anda duruyor. Çok öncesinden nasıl yapıyorduk, nasıl yaşıyorduk diye kendime sorduğum zamanlar da oluyor.
Teknolojinin gelişimi, bilgiye hızlı erişim, teknoloji ile sağlanan tüm kolaylıklar gerçekten çok güzel ama bir yandan da teknolojinin gelişimi ile birlikte doğan Dijital Tehlikeler de söz konusu.
Birkaç gündür sosyal medyada yapılan “Avataria“ oyunu ile ilgili bir paylaşımı görünce bu konu hakkında birşeyler yazmak istedim ki, zaten çok önem verdiğim bir konuydu. Çocuklarımızın sosyal medya hesaplarında oynadığı oyunların aslında nasıl tehlikeler içerdiğini ve kötü insanların kötülüklerini gerçekleştirmek için bu oyunları nasıl da bir araç olarak kullandığını yeniden gördük. İnternet ve sosyal medya araçları hem güzel hem de çok dikkatli olunması gereken sanal bir ortam. Özellikle çocuklarımızın, gençlerimizin bu konuda farkındalık kazanması, bilinçli kullanımlarının sağlanması çok önemli. Çocukların çok küçük yaşlarda sosyal medya hesaplarını kullanmalarını da şahsım adına çok doğru bulmuyorum. Çocuğun belli bir muhakeme gücünü kazandıktan sonra, bu ortamlarda bulunması gerektiğine inanıyorum.
Benim değinmek istediğim esas konu ise Eğitim. Eğitim sistemimizde artık internet ve sosyal medya araçlarının kullanımı konusunda ilköğretim 5. Sınıftan itibaren eğitim verilmesi gerektiğine inanıyorum. Artık hayatımızın bir parçası haline gelen internetin yasaklanması, kısıtlanması bence çare değil. Bilinçli kullanım, tehlikelerin farkında olmak ve böyle durumlarda nasıl bir yol izlenmesi gerektiğini bilmek bence çok önemli.
Bundan dolayı 5. Sınıf seviyeden itibaren çocuklarımıza ve gençlerimize dijital dünya, sosyal medya, internet kullanımı, bilgiye erişim, bilişim hukuku, yasal süreçler, dijital tehlikeler vb konularda eğitimlerin verilmesi gerektiğini düşünüyorum. Eğitim ile yaşanılan sıkıntıları aşabilir, çocuklarımızı ve gençlerimizi kötülüklerden, kötü alışkanlıklardan koruyabiliriz.
Doğru ve bilinçli kullanım ile sağlıklı veriye erişerek, pek çok konuda bilimsel araştırma yapılabileceğini, yeni şeyler öğrenebileceğini gösterebiliriz.