Şuanda bu yazıyı yazarken bedenimdeki tüm kasların ağrı içinde olduğunu söylersem herhalde yalan söylemiş olmayacağım. Uzun bir aradan sonra dün başlamış olduğum Pilatesin ertesinde çıkan ağrılardan ne kadar hamlamış bir bedene ait olduğumu bir kez daha net anlamış bulunuyorum

Hemen hemen her gün yürüyüş yapan ve arada sırada da eliptik bisiklet kullanan birisi olarak bu kadar hamlamış olmayı doğrusu kendimden hiç beklemiyordum. Pilatesin farkını bir kez daha anlamış oldum böylelikle. Seans sırasında diğer katılımcıların ve özellikle hocamızın ne kadar esnek bir vücuda sahip olduğunu görünce doğrusu çok imrendiğimi söylemeliyim. Ama kararlıyım, aynı esnekliğe ben de sahip olacağım. Sağlığım için de bunu yapmak zorundayım zaten.

Beni yeniden Pilatese götüren, çok uzun zamandır çekmekte olduğum sırt ve boyun ağrılarım oldu. Çalışma hayatımda bilgisayar başında yanlış oturmalarımın cezasını çekiyorum şuanda.

Pilatese yabancı değilim aslında, fakat en son pilates yapmamamın üzerinden ise yaklaşık bir 7 yıl geçti. Çok faydasını görmüştüm o zamanlar ancak hamilelik nedeni ile ara vermiştim. Sonrasında ise farklı sporlar denemek istedim. Zaten yürüyüş hastasıyımdır, yürüyüşlerime devam ettim. Ancak dediğim gibi yaklaşık altı aydır çok rahatsız eden sırt ve boyun ağrılarım beni yeniden platese götürdü. Şimdi sahip olduğum kas ağrılarından ne kadar doğru bir karar verdiğimi bir kez daha iyi anlıyorum.

Benim huyumdur, bir şeye başlarken mutlaka önce onun hakkında bir araştırma yaparım. Pilates ile ilgili de araştırma yaparken çok farklı bilgiler edindim.Buradan da paylaşmak istedim.

İşte Pilates’in Öyküsü.

imagesRI59LVXI

Platesi bulan kişi Joseph Pilates Astım ve romatizmayla boğuşan çelimsiz bir çocuk çocuktu ve daha sonra vücudunu geliştirmek için genç yaşta kayak ve jimnastikle ilgilenmeye başladı. 1912’de İngiltere’de sirk cambazı, boksör ve dedektiflere kendini koruma dersleri veren Pilates, Birinci Dünya Savaşı döneminde düşman ilan edilerek Lancaster bölgesinde kampa alındı.

Kampta hasta bakıcılık yapan ve burada kendi tekniğini geliştiren Pilates, burada askerlere tekniğini öğretti. İngiltere’de 1918’de pek çok kişinin ölümüne neden olan grip salgınından Plates’in kampındakiler etkilenmeyince uyguladığı teknik ön plana çıktı. Savaştan sonra Almanya’da metodunu geliştirmeye devam eden ve şehir polislerine öğreten Plates, 1926’da ABD’ye göç etti ve stüdyosunu açtı. Graham, Balanchine gibi ünlü dansçıların da öğrencileri arasında yer aldığı Plates’in yöntemi giderek yaygınlaştı.

21. yüzyılda hala gözde olan plates, bugün pek çok ünlü sanatçı ve film yıldızı tarafından da benimsenen ve uygulanan bir spor haline geldi. Ülkemizde de biliyorsunuz bunun öncüsü Ebru Şallı oldu ve ben gerçekten bu konuda kendisini takdir ediyorum.

Pilatesin hedefi güçlü bir vücut yaratmak.  Pilates, 30-40 temel hareketle tüm vücut için kondisyon sağlıyor. Gerçekten de dünkü seansımızda hareketleri yaparken vücudun tüm kaslarını çalıştırdığını bir kez daha görmüş oldum.

Joseph Pilates, egzersizlerini şöyle tanımlamıştır:

Sadece üç derste farkı hissedecek, on derste farkı görecek ve 20 derste tamamen farklı bir vücuda sahip olacaksınız. 30 seans sonunda tamamen yenilenmiş bir vücuda, özellikle de sağlıklı, sıkı karın ve sırt kaslarına sahip olacaksınız.”

Plates egzersizlerinin amacı; karın ve sırt bölgelerini eşit oranda güçlendirip, vücudumuzun üst kısmında sağlam bir iskelet oluşturmaktır. Pilatese göre vücut merkezi, derindeki kaslarla bel kemiğine en yakın kaslardan oluşur. Klasik egzersizlerde zayıf kaslar zayıflama, güçlü kaslar güçlenme eğilimindedir. Bu da dengesiz adale yapısına, kronik bel ağrısı ve sakatlıklara yol açabilir. Pilates’te kas yapısı bir bütün haline getirilir. Kilo vermeseniz de ince görünürsünüz. Sakatlanmaları zorlaşır. Dayanıklılık artar, metabolizma hızlanır.

Bu bilgileri öğrendiğinizde bile insanın pilates yapası geliyor, değil mi? 🙂

Aslında kayıt olduğum yerde hem pilates hem de yoga var ve böylelikle bu ikisini de yapma imkanına sahip olacağım ki zaten ben de uzun zamandır böyle bir yer arıyordum.

Zaman zaman buradan pilates ve yoga deneyimlerimi anlatmaya çalışacağım.

Bol sporlu günler diliyorum.

Kaynak: http://plates.nedir.com/

Yazar Hakkında

admin

Yorum Yaz