21 günlük detoks programından ne haber diyenler vardır. Uzun bir süre yazamadım bu konuda, iki günün sonunda vazgeçtim zannetmeyin. Elbetteki devam ettim. Bu kadar süre devam edebilmemin de en etken noktası, kendime özgün bir program olmasaydı. Eğer hazır bir programı uygulasaydım başarısız olabilirdim, bilmiyorum. Bu tamamen benim kişisel özelliğimden dolayı. Eğer sizler hazır bir programı uygulamada daha çok başarılı iseniz, bunu yapabilirsiniz.
Yazamadığım bu sürede çok yoğundum, eğitimlerim ve şehir dışı programlarım vardı. Teslim etmem gereken projeler vardı. Bu nedenle yazmaya zaman ayıramadım. Ama elimden geldiğince de programıma uymaya çalıştım. Bu 13 günlük sürede kaçamaklar oldu mu? diye sorarsanız, evet kesinlikle kaçamaklarım oldu. Ama bu minik kaçamaklar beni programa daha çok bağladı dersem sakın şaşırmayın. Bu da ne demek şimdi diyebilirsiniz, ama gerçekten de kaçamaklarım benim doğru yolda olduğumu gösterdi.
Yaptığım bir kaçamaktan, programa nasıl da uyum sağladığımı ve bu sağlıklı beslenme işini artık bir yaşam biçimi haline dönüştürdüğümü gördüm.
Önce genel anlamda programda uyduğum hususları belirteyim;
Sabahları yürümeye devam ettim, sadece bir – iki gün sabah yürüyüşü yapamadım. Ama bunu akşama ya da ertesi gün daha çok yürüyerek telafi ettim. Ama genel anlamda artık ben sabahları saat 6’da kalkıp yürüyorum ve sabahki yorgunluğum artık kalmadı. Daha dinç olarak kalkıyorum artık. Benim için bu önemli bir başarı göstergesi.
Her gün yeşil çaya devam ettim. Sadece şehir dışı programımda iki gün içemedim. Aslında kendime kızdım, yanımda götürebilirdim ya da oradan temin edebilirdim ama yoğun iki gün geçirince inanın hiç aklıma gelmedi.
Unu hayatımdan tamamen çıkarmadım. Beyaz un yerine kepekli olana yöneldim. Hiç karbonhidrat almamak beni rahatsız ediyor. Bu nedenle beyaz un yerine kepekli olanları tercih ettim. İki kez simit kaçamağım oldu, o da sadece yarım simit yedim. (ama çok özlemiştim 🙂 )
Ben çok tatlı sevmem, bazen tatlı krizlerim olur ama her gün tatlı yiyen birisi değilimdir. Yoğun geçen bir gün ortasında kan şekerim düştü, o anda hazırlıklı değildim ve ikramlar arasında bulunan bir adet elmalı poğaçayı yedim ama inanın eski keyfi almadım. Bana çok yağlı ve şekerli geldi. İşte o zaman anladım programa epey uyum sağladığımı. O gün elmalı pastayı yediğim için, akşam hiç karbonhidrat almadım. Kaçamağı bu şekilde dengelemeye çalıştım.
Kızım bir gün dondurma keyfi yapalım dedi. Onu kırmak istemedim. Ben kendime light dondurma aldım. Carte D’or’un light dondurmasını seviyorum. Böylece kızımla iki gün üst üste dondurma keyfi yaptık.
Her gün 3 adet kayısı ve iki adet ceviz ya da 10 adet badem yeme alışkanlığıma devam ettim.
Her gün bir kase yoğurt mutlaka yedim ama bu programda az yağlı yoğurt tercih ettim
Bol su içmeye devam ettim.
Her gün bir soda içtim ama sodyumu daha az sodayı tercih ettim.
Sonuçlar,
Artık akşamları midem daha rahat,
Şişkinlik hissettiğim anlar azaldı,
Sabahları daha dinç kalkıyorum,
Veeee bir kilo vermişim 🙂 Aslında şu anda kilo problemim yok, her kış aldığım standart 2 kiloyu geri vermek tam yaza girmeden vermek istiyordum, onun bir kilosu şimdiden gitti.
Bir Bilgi: Doğumdan sonra aldığım kiloları vermek için bundan 5 yıl önce bir diyetisyene gitmiştim. Çok büyük faydasını gördüm. Eğer fazla kilolardan kurtulmak istiyorsanız bir diyetisyene mutlaka gidin. Bana verdiği bir günlük programı sizlerle paylaşmak istedim. Bana uygun gördüğü bir programdı. Herhangi bir sağlık problemim yoktu sadece fazla kilolarımı vermek istiyordum. Kişiye göre, yaşa göre programlar değişebilir, sizin de programınız farklı olabilir. Bunu hiç unutmayın.
Sabah Kahvaltı (Saat 7-8 gibi)
Çay (Şekersiz), 2 Kibrit kutusu beyaz peynir(az yağlı), söğüş domates,salatalık, maydanoz, 2 dilim tam tahıllı veya kepekli ekmek. (50 grama denk gelecek) – Beyaz peynir yerine 1 yumurta yenilebilir.
Kuşluk ( Saat 10.00 gibi)
1 Çay bardağı (125gr) süt veya yoğurt (az yağlı), 1 meyve
Öğlen Yemeği (Saat 12.00 – 13:00 gibi)
2 pirzola kadar et (60gr) veya tavuk veya balık.. et yenmek istenmezse 2 kibrit kutusu kadar az yağlı beyaz peynir
veya 8 yemek kaşığı sebze yemeği (zeytinyağlı) – burada tercih size ait olacak.
1 dilim ekmek veya 2 yemek kaşığı makarna veya pilav (tercih bulgur)
1 Meyve ve 1 çay bardağı yoğurt
İkindi ( saat 15:00 – 15:30)
2 etimek veya 2 grissini (tercihen kepekli) veya 2 adet etiform – 1 çay bardağı süt veya yoğurt( az yağlı)
Akşam Yemeği (Saat 18.00 – 19:00)
Öğle yemeği ile aynı, tercihlerden biri..
Gece ( Saat 20:00 – 21:00)
1 çay bardağı yoğurt, 1 meyve
Bu menü ile hafta 1 kilo verilmesi planlanmıştı. Ben sadece gece bölümüne uymadım, akşam yemeğinden sonra yoğurt ve meyveyi yemedim. ara ara uymadığım şeyler de olmuştu özellikle et yeme kısmında. Ama bu program ile doğum sonrası kilolarımdan 5 kilosu 1,5 ayda gitmişti.
Bir Kitap Önerisi: Kütüphaneme baktığımda, kilo vermek istediğim dönemde epey bir sağlık ve diyet kitabı okuduğumu fark ettim. Bunlardan bir tanesini özellikle çok beğenmiştim. Sayı üzerine bir diyet programı sunuyordu. Kitabın ismi 5333 Sayarak Zayıfla… Dr. Ayça Kaya tarafından yazılan bir kitap. Kesinlikle okuyun derim, çok farkındalık yaratıyor ve beslenme programınıza farklı bir bakış açısı getiriyor. Belirli sayılara göre bir günde tüketeceğiniz protein, meyve, süt ürünleri ve karbonhidrat ürünlerini tercihe ediyorsunuz. Günlük beslenme listenizi siz belirliyorsunuz ama belirli sayılara göre.
Sağlıklı beslenmede takip ettiğim isimlerden biri olan Sayın Osman Müftüoğlu’nun güzel bir sözü vardır.
“Ne yiyorsan yarısını ye, ne yapıyorsan iki katını yap.”
Daha çok hareket, daha az yemek. Zayıf ve sağlıklı bir vücut için İşin temel mantığı bu aslında. 🙂